Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Τι Πανεπιστήμια θέλουμε;

ΕΙΝΑΙ ευχάριστο το γεγονός ότι η πλειονότητα των νέων, που σπουδάζει σήμερα στα ελληνικά ΑΕΙ – ΤΕΙ, προβληματίζεται σοβαρά με την Παιδεία που τους παρέχεται: Η αγωνία για το μέλλον, η ελάχιστη σύνδεση του πτυχίου τους με την αγορά εργασίας, η απογοήτευση για τη χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση που παίρνουν, η δυσπιστία απέναντι στις φοιτητικές (κομματικές) παρατάξεις κ.λπ., είναι μερικά απ? τα βασικά συμπεράσματα μιας πρόσφατης (τηλεφωνικής) έρευνας του Υπουργείου Παιδείας.
ΕΚΤΟΣ από την αρνητική στάση των κομματικών φοιτητικών ομάδων για την εν γένει λειτουργία των ΑΕΙ, στα αρνητικά που επισημαίνονται στην έρευνα είναι και οι ελλείψεις σε υποδο?ές, η αδιαφορία των διδασκόντων για φοιτητές και αντικείμενο διδασκαλίας, η διαλυτική επίδραση των συνεχών καταλήψεων, ο αναποτελεσματικός τρόπος διοίκησης των Πανεπιστημίων κ.λπ.
ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ -σύμφωνα με την έρευνα- χρειάζονται ριζική αλλαγή. Οχι απλά άλλη μια «μεταρρύθμιση». Να υπάρξει δηλαδή, πραγματική ελευθερία έκφρασης έξω από κομματικά φερέφωνα, μαχητικότητα αλλά και έρευνα, αμφισβήτηση αλλά και θέσεις, γνώση αλλά και αξιοπιστία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες  φοιτητές απαιτούν άμεσες αλλαγές στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και μάλιστα  με οποιοδήποτε κόστος, δείχνουν δε να αδιαφορούν απέναντι στο ενδεχόμενο κοινωνικής αντίδρασης, με το κλείσιμο Σχολών και Τμημάτων?
ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, από την έρευνα αποδεικνύεται ότι το σημερινό «ελληνικό Πανεπιστήμιο» δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτό που θέλουν οι φοιτητές. Απλά είναι αυτό που, δυστυχώς, επιβάλλουν μερικές μειοψηφίες που «δημοκρατικώ τω τρόπω» και συνεπικουρούμενες έξωθεν του Πανεπιστημίου ή έσωθεν, κυριαρχούν! Η πλειοψηφία των φοιτητών και η ίδια η κοινωνία απαιτεί ένα νέο, ζωντανό, μη κομματοκρατούμενο, αποδοτικό Πανεπιστήμιο.
Στ.Γ.Κ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα