Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Παθολογικές Κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, λόγω της έξαρσης του ιού της νέας γρίπης, ωστόσο, οι πολίτες αδιαφορούν για τον εμβολιασμό.
Μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο Χανίων έχουν διαγνωστεί ήπια συμπτώματα του ιού Η1Ν1 σε εννέα Χανιώτες νεαρής και μέσης ηλικίας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν καθώς τους χορηγήθηκαν αντιικά φάρμακα και πήραν παραπεμπτικό. Τρία περιστατικά νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες μέσης ηλικίας και ένα 15χρονο αγόρι, τα οποία, όμως, πλέον εξελίσσονται ομαλά.
Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι έως τώρα κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ψυχραιμία συνέστησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης, ο οποίος τόνισε ότι όσοι πολίτες εμφανίσουν υψηλό πυρετό θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα κάποιον γιατρό.
´Οι πολίτες που βρίσκονται σε εμπύρετη κατάσταση θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε γιατρό. Μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να μπει κάποιο περιστατικό στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου αλλά αυτό το γεγονός δεν εγγυάται τίποτα. Με βάση τα στοιχεία, τα οποία διαθέτουμε, σίγουρα θα υπάρξουν περιστατικά που ίσως χρειαστεί να νοσηλευθούν (στην Εντατική)´.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή του Ιδρύματος, η έξαρση του ιού είναι αναμενόμενη διότι πέρυσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν εμβολιάστηκε. Γι? αυτό και στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα του ιού.
Ο κ. Δουλγεράκης κάλεσε τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, ενώ, όπως είπε, ´το απλό εμβόλιο της γρίπης εμπεριέχει μέσα και το στέλεχος του συγκεκριμένου ιού Η1Ν1´.
Και πρόσθεσε ότι: ´Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν και να μην συνωστίζονται σε πολυσύχναστα σημεία, να αερίζουν τους χώρους που βρίσκονται, να πλύνουν τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο´.
Εν τω μεταξύ, οι γιατροί στις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και συνιστούν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιάζονται.
Οπως επεσήμανε η παθολόγος και διευθύντρια της Β? Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Χανίων, κα Θεοχαρούλα Μυλωνάκη, ´ο συγκεκριμένος ιός έχει έντονα συμπτώματα, που στην πρώτη αδιαθεσία ξεκινά ξαφνικά υψηλός πυρετός που φτάνει τους 39 – 40 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, παρατηρείται έντονη κεφαλαλγία, ημιαλγία, αρθραλγία και καταβολή. Ακόμη και νέα παιδιά, που έχουν προσληφθεί από τον ιό, δεν μπορούν να περπατήσουν από την αδυναμία´.
Η κα Μυλωνάκη έκανε λόγο για έξαρση του ιού και τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επισκέπτονται έγκαιρα τον γιατρό. Παράλληλα, κάλεσε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν (έγκυοι, ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνια νοσήματα κ.ά.).
´Δεν σημαίνει ότι οι ευπαθείς ομάδες θα «κολλήσουν» πιο εύκολα τον ιό, αλλά ότι δεν τον ξεπερνάνε εύκολα, εάν τύχει μια επιπλοκή´, υπογράμμισε.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ
Με εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών προσβεβλημένων από τον ιό της γρίπης όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές Κλινικές. Οπως επισημαίνεται, επειδή ο ιός είναι σε έξαρση, χρειάζεται προσοχή έως τον Απρίλιο, ενώ οι πολίτες με τα πρώτα αμφιλεγόμενα συμπτώματα πρέπει αμέσως να λάβουν αντιικά φάρμακα.
Οδηγίες σε σχολικές μονάδες του Νομού Χανίων με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης Α (Η1Ν1) απέστειλε το Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο.
2. Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της νέας γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν, ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά.
3. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
4. Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
5. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
6. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
7. Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες πετσέτες, οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
8. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλο με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει.
9. Εκπαιδευτικοί και μαθητές που ασθενούν είναι αυτονόητο ότι δεν προσέρχονται στον χώρο του σχολείου¨.