Αναγκαία, για να συνεχίσει το πολύπλευρο και αναγνωρισμένο -εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας- έργο του το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), είναι η διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας του, η οποία κινδυνεύει να χαθεί στο πλαίσιο των ´Καλλικρατικών´ γενικευμένων συγχωνεύσεων.
Ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Αρης Παπαδογιάννης, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων προκειμένου να διαφυλαχθεί η αυτοτέλεια του ΚΑΜ, από το οποίο έχει παραχθεί σημαντικό επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο τα τελευταία 14 χρόνια λειτουργίας του.
Ο κ. Παπαδογιάννης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε σχετικά ότι ο «Καλλικράτης» περιλαμβάνει μια διάταξη, η οποία ορίζει τη διατήρηση με τη σημερινή τους μορφή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με την προϋπόθεση ότι θα τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της αυτόνομης λειτουργίας τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και τις Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το ΚΑΜ.
«Το Υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι μέσα στον Ιανουάριο θα προσπαθούσε με κάποια τροπολογία να συμπεριλάβει μέσα σε αυτή τη διάταξη, για εξαιρετικούς και τεκμηριωμένους λόγους, την αυτοτελή παρουσία των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων. Επειδή, όμως, ο Ιανουάριος ήδη πέρασε και ο νόμος προβλέπει τη συγχώνευση των Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου έως τις 28 Φεβρουαρίου, το Δ.Σ. του ΚΑΜ αποφάσισε ομόφωνα να στείλει στον δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο την ομόφωνη απόφασή του, στην οποία τεκμηριώνεται πλήρως η αναγκαιότητα της συνέχισης της αυτοτέλειας του ΚΑΜ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδογιάννης.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους, που επιβάλλουν να εξαιρεθεί το ΚΑΜ από τις συγχωνεύσεις των φορέων, ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Κέντρο είναι ο μοναδικός κρατικός θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προβολή της Αρχιτεκτονικής, ενώ, όπως σημείωσε, μέσα από τις συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις τα 14 αυτά χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση ολόκληρης της πόλης των Χανίων.
Ο πρόεδρος του ΚΑΜ αναφέρθηκε επίσης σε διοργανώσεις – θεσμούς, όπως οι ετήσιες συναντήσεις των προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών και τα θερινά Εργαστήρια Αρχιτεκτονικής, που έχουν προσδώσει διεθνή αναγνωρισιμότητα στο Κέντρο, ενώ υπογράμμισε ότι «η πρωτόγνωρη εξωστρέφεια του ΚΑΜ του επέτρεψε να καλλιεργήσει δεσμούς συνεργασίας όχι μόνο με φορείς της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), αλλά και με φορείς, όπως οι πρεσβείες της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο».
Ο κ. Παπαδογιάννης επεσήμανε ακόμα τις μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες που έχουν τιμήσει με την παρουσία τους το Κέντρο, όπως οι: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Αξελός, Γιάννης Σακελλαράκης, Σταμάτης Κριμιζής, Δημήτρης Νανόπουλος, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μίνως Ζομπανάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Δημήτρης και Τάσος Μπίρης κ.ά.
´ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ´
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδογιάννης υπογράμμισε σχετικά: «Μέσα από αυτό το τεράστιο έργο και μέσα από την προσέγγιση των στόχων του ΚΑΜ απαιτούμε -και θεωρώ ότι εκφράζουμε όλη τη χανιώτικη κοινωνία- μια διαφορετική προσέγγιση προς το ΚΑΜ από τον Δήμο Χανίων, στον οποίο ουσιαστικά ανήκει το ΚΑΜ, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Απαιτούμε αποφάσεις που θα καταστήσουν το ΚΑΜ έναν φορέα με στοιχεία αυτονομίας, που θα του επιτρέψουν να εντείνει τις προσπάθειές του και που θα γίνει αυτό που ονειρευόμαστε όλοι, ένας φορέας πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας προς όφελος της πατρίδας μας, της Περιφέρειας της Κρήτης και της πόλης των Χανίων».
Ο πρόεδρος του ΚΑΜ τόνισε ακόμα ότι το Κέντρο έχει ανάγκη από τη συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων, όπως των βουλευτών, του Δήμου Χανίων, του περιφερειάρχη, του γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης, του αντιπεριφερειάρχη, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του ΤΕΕ/ΤΔΚ, της Αρχιτεκτονικής Σχολής κ.λπ.
Και καταλήγοντας επεσήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΜ θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση, που θα αναφέρεται στην αναγκαιότητα της τροποποίησης της επίμαχης διάταξης του «Καλλικράτη» και της συνέχισης της αυτόνομης πορείας του ΚΑΜ προκειμένου να αποσταλεί η σχετική απόφαση στο Υπουργείο.