Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Συμπαραστάτης του Δημότη

Ισως ο μοναδικός συναινετικός θεσμός του «Καλλικράτη», αφού για την επιλογή του απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των δημοτικών συμβούλων. Το έργο του σοβαρότατο, αφού στη θέση αυτή επιλέγεται «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας», το οποίο «δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερόμενους».
Οι υποψηφιότητες για τη θέση αυτή, κατά τη ρητή διατύπωση του νόμου, άρθρο 77, παρ. 1, Ν. 3852/2010, «υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής». Η όλη δε διαδικασία επιλογής «πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών από την εγκατάσταση των Δημοτικών Αρχών».
Ομως η διαδικασία επιλογής που ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων και με ανάρτηση της προκήρυξης στο Διαδίκτυο, είναι ΑΚΥΡΗ και η όποια τυχόν επιλογή, με βάσει την προκήρυξη αυτή, θα είναι μη νόμιμη.
Και αυτό διότι στην προκήρυξη αναγράφεται -αντίθετα με τα όσα ορίζει ο νόμος, ότι «υποψηφιότητες υποβάλλονται με γραπτή δήλωση – αίτηση, η οποία… κατατίθεται στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου… την Τρίτη 8-2-11 έως και την Τρίτη 15-2-11 και ώρες 8 π.μ. – 2 μ.μ. Η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρία μετά το τέλος της προθεσμίας των αιτήσεων…».
Είμαι βέβαιος πως ο δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης, θα διορθώσει άμεσα την προκήρυξη, ώστε ο νέος αυτός και σημαντικός θεσμός, να μην ξεκινήσει με ακυρότητες και παρανομίες.
Η ορθή προκήρυξη θα πρέπει να λέει ότι: «Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δηλώσεις επιλογής στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘA ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ…».
Και στη συνεδρίαση εκείνη, αφού κατατεθούν οι δηλώσεις, να γίνει διακοπή της, ώστε ο δήμαρχος να έρθει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων, για να διερευνηθεί η δυνατότητα επίτευξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης εκείνου/εκείνης που θα επιλεγεί. Φυσικά, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και από πριν.
Δεν χρειάζεται ο/η Συμπαραστάτης του Δημότη να γίνει αντικείμενο κομματικών διενέξεων, συναλλαγών ή επιδιώξεων. Γι? αυτό, άλλωστε, «μπαίνει» και η πλειοψηφία των 2/3.

Αντώνης Κ. Γκαζής,
δικηγόρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα