Δύσκολες μέρες διανύει ο κλάδος των αρτοποιών και στον Νομό Χανίων καθώς, λόγω της απορρόφησης της αύξησης του Φ.Π.Α., για τρίτη φορά τον τελευταίο χρόνο, τα περιθώρια κέρδους τους είναι περιορισμένα, ενώ σιγά – σιγά εμφανίζονται και τα πρώτα ´λουκέτα´ στην αγορά.
Την ίδια ώρα τα ´τεφτέρια´ έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους σε αρκετούς φούρνους στα Χανιά, αφού πολύς κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμη και μισό κιλό ψωμί. Πάντως οι τιμές στα συνοικιακά αρτοποιεία των Χανίων παραμένουν σταθερές και οι καταναλωτές δείχνουν να τα προτιμούν λόγω της ποιότητάς τους.
Οπως ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο γραμματέας του Συλλόγου Αρτοποιών Χανίων, κ. Ευάγγελος Στούπης, η κρίση έχει αγγίξει και τον κλάδο των αρτοποιών, που μέσα στο 2010 απορρόφησαν τρεις φορές την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
´Απορροφήσαμε τρεις φορές τις αυξήσεις του Φ.Π.Α. τον Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Γενάρη του 2011. Εν τω μεταξύ από τον Αύγουστο είχαμε μία σημαντική άνοδο στις τιμές των αλεύρων κατά 43%. Στα μέσα Δεκεμβρίου πληροφορηθήκαμε ότι από τον Γενάρη, παρότι υπήρξε νέα αύξηση στον Φ.Π.Α. κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβαίνοντας στο 13%, είχαμε και νέες αυξημένες τιμές στα άλευρα. Οι πληροφορίες μας είναι ότι μέσα στην άνοιξη του 2011 πρόκειται να έχουμε και νέες αυξήσεις στα άλευρα. Ωστόσο, στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια, οι συνάδελφοι αρτοποιοί έχουν δείξει μεγάλη κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής σε καθημερινή βάση και οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές´, επεσήμανε.
´Είναι γεγονός ότι την εποχή αυτή ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά πάρα πολύ, ακόμη και για την αγορά ενός ψωμιού. Στα αρτοποιεία των Χανίων παρατηρείται επίσης το φαινόμενο οι καταναλωτές να αγοράζουν περιορισμένου βάρους αρτοσκευάσματα, επειδή είναι χαμηλότερης τιμής. Το κέρδος μας είναι περιορισμένο, αφού παντού έχουν γίνει ανατιμήσεις και όλα έχουν ανέβει εκτός από την τιμή του ψωμιού´, τόνισε ο κ. Στούπης.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: ´Ο κόσμος έχει περιορίσει τις αγορές του και προτιμά αρτοσκευάσματα των 250 ή 300 γραμ. ούτε καν μισόκιλα ή αρτοσκευάσματα χαμηλού κόστος, όπως π.χ. το πολίτικο κουλούρι – κουλούρι Θεσσαλονίκης, που κάνει μόνο πενήντα λεπτά, σε σχέση με άλλα προϊόντα που κάνουν ογδόντα λεπτά, ένα ευρώ ή ένα ευρώ και είκοσι λεπτά. Υπάρχει μια ανεκτικότητα και από εμάς, ειδικά σε ορισμένους πελάτες μας, που ξέρουμε πως δυσκολεύονται οικονομικά και γράφουμε τον λογαριασμό στο «τεφτέρι» για να πληρώσουν όταν μπορούν´.
Εν τω μεταξύ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον κλάδο, πέρυσι τον Δεκέμβριο έβαλαν λουκέτο σαράντα φούρνοι μόνο στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών.
Στα Χανιά, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συλλόγου Αρτοποιών, ´δεν έχουμε ακόμη κάποια επίσημη πληροφορία για κλείσιμο αρτοποιείων. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ένας μικρός αριθμός, δηλαδή δύο με τρεις συνοικιακοί φούρνοι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και είναι στα πρόθυρα να κλείσουν. Ομως την τελευταία διετία από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα πολλά πρατήρια άρτου έχουν κλείσει στα Χανιά, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του κόστους´.
Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Στούπης, ο κόσμος προσέχει τόσο τις τιμές όσο και την ποιότητα και έτσι προτιμά τα παραδοσιακά συνοικιακά αρτοποιία. ´Γι? αυτό τον λόγο μέσα στο 2010 παρατηρήθηκε ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης της παραγωγικότητας άρτου και αρτοσκευασμάτων στα super market σε σχέση με τα αρτοποιεία. Οπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία από πρόσφατες έρευνες σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. οι καταναλωτές προτιμούν τους ελληνικούς φούρνους, διότι η ποιότητα είναι ανώτερη, τα προϊόντα είναι φρέσκα και οι τιμές προσιτές´, κατέληξε.