Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τι ζημιά κάνουν οι κλασοπαπαδιές στον κήπο;
Οι κλασοπαπαδιές ή βρωμούσες είναι έντομα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά, στα καρποφόρα δέντρα και σε άλλες καλλιέργειες. Οι βρωμούσες έχουν μήκος 5-8 χιλιοστά, χρώμα συνήθως πράσινο, καστανό ή γκρίζο, φέρουν μακριά λεπτά πόδια και κεραίες, ενώ το σάλιο τους περιέχει τοξικές ουσίες και χαρακτηριστική ανεπιθύμητη οσμή. Μπορεί να την ακούσουμε να αναφέρεται και ως κλασοπαπαδιά ή βρωμομαρία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η βρωμούσα προκαλεί κατσάρωμα, σκίσιμο και ξήρανση στα φύλλα των λαχανικών, ενώ σε νεαρά φυτά που προσβάλλονται σταματούν να αναπτύσσονται και παραμένουν καχεκτικά. Επίσης, η βρωμούσα προσβάλλει τους καρπούς των λαχανικών και προκαλεί νεκρώσεις και μεταχρωματισμούς με αποτέλεσμα οι καρποί να μην ωριμάζουν κανονικά και να είναι ακατάλληλοι για φάγωμα. Χαρακτηριστική είναι η προσβολή της βρωμούσας στις ντομάτες, όπου εμφανίζονται κίτρινα στίγματα στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού και φελλώδεις περιοχές στο εσωτερικό της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο λαχανόκηπο, η βρωμούσα εκτός από τις ντομάτες, προσβάλλει εκτεταμένα τις φασολιές και τα καλαμπόκια. Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο, πρέπει να γίνει ψεκασμός των φυτών με οικολογικό σκεύασμα φυσικού πύρεθρου .

Θα μου πείτε μερικές συμβουλές για να φυτέψω το αγήρατο;
mistikakipou-agiratο_frontida-370x220Το αγήρατο είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό χαμηλής ανάπτυξης με καρδιόσχημα φύλλα και πανέμορφα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες που μοιάζουν με τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του ιώδους και του άσπρου. Η ανθοφορία του αγήρατου είναι τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού, και διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Το αγήρατο έχει καταγωγή από το Μεξικό και αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ χρησιμοποιείται επίσης στον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους, ακόμη και για εδαφοκάλυψη. Το αγήρατο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Όταν βρεθεί σε γόνιμο χώμα παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Το αγήρατο προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία. Είναι αρκετά ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά δεν θα ευδοκιμήσει σε πολύ ξηρό περιβάλλον.

Μπορεί να καλλιεργηθεί η μπανανιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
mistikakipou-mpanania-se-glastra-370x220Η μπανανιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα, ειδικά σε νότιες περιοχές της χώρας μας, τοποθετώντας τη σε ένα ηλιοφανές μέρος στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας και προστατεύοντάς τη από τον αέρα και την παγωνιά. Η μπανανιά προσδίδει μία τροπική νότα στον χώρο και μας χαρίζει τους γλυκούς πεντανόστιμους καρπούς της. Για τη φύτευση της μπανανιάς, επιλέγουμε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα τουλάχιστον 50 επί 60 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο. Τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζει το νερό. Για τη φύτευση της μπανανιάς, επιλέγουμε ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που εξασφαλίζει ιδανική αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη των ριζωμάτων της. Εναλλακτικά, για την φύτευση της μπανανιάς, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης της μπανανιάς σε γλάστρα είναι οι µήνες Απριλίου και Μαΐου, όπου οι θερµοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα