Πέραν απ? αυτούς και στο ΔΗΠΕΘΕΚ
Το εκ βαθέων ευχαριστώ της πόλης. Αυτό μου φάνηκε ότι άκουσα στο τέλος, μέσα από το δάσος των χειροκροτημάτων όλων όσοι παρακολούθησαν (παρακολουθήσαμε), στις 8 του μήνα, την τελευταία παράσταση των ´Δανειστών´ στο Ωδείο. Το ευχαριστώ στους ωραίους ηθοποιούς που ποίησαν ήθος και μετέδωσαν φως ερμηνεύοντας τους ρόλους του συγκεκριμένου, πάντα σύγχρονου, έργου του Στρίντμπεργκ: στον Ζαχαρία Ρόχα, στην Αγάπη Μανουρά και στον Μιχάλη Μαρκάτη. Και βεβαίως στον άνθρωπο που είχε την ευθύνη της αριστουργηματικής σκηνοθεσίας και δραματουργικής επεξεργασίας, στον σπουδαίο, με όλη τη βαρύτητα της λέξης, Ελληνα σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη και στους άλλους συντελεστές της παράστασης: στον και έχοντα τη μουσική επιμέλεια βοηθό – σκηνοθέτη Αλέξανδρο Νταβρή, στον Γιώργο Λυντζέρη (σκηνικά – κοστούμια) και την Κατερίνα Μαραγκουδάκη (Φωτισμοί). Πέραν, όμως, απ? αυτούς και στο ΔΗΠΕΘΕΚ που λειτουργεί, όπως έχω γράψει κι άλλη φορά, με τον αέρα του Αεράκη, του καλλιτεχνικού του διευθυντή και σαν σχολή του εμείς με την έννοια ότι στηρίζεται ουσιαστικά απ? τους φορείς του τόπου και σαν σχολείο θεατρικής παιδείας, ανεβάζοντας έργα ποιότητας. Σε μια εποχή που η τέχνη και ο πολιτισμός συνεχίζουν ν? αποτελούν αναχώματα καθώς οι κάθε λογής ´δανειστές´ πληθαίνουν επικίνδυνα απαιτώντας πλήρη υπακοή στα κελεύσματά τους…
Σαμοθρακίτικα ανεμοχάδια στη Γερμανία
Παρουσίασε την τρίτη έκδοση του βιβλίου της ´Σαμοθρακίτικα Ανεμοχάδια´, που κυκλοφόρησε στη γερμανική γλώσσα. Αναφέρθηκε στο βιβλίο της ´Εθιμα και παραδόσεις της Σαμοθράκης´, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας κι έχει μπει στις σχολικές βιβλιοθήκες. Πρόβαλε τοπία της Σαμοθράκης και ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο της Παλιάς Πόλης, όπου γινόντουσαν οι τελετές των Καβειρίων Μυστηρίων, σε μια απ? τις οποίες γνωρίστηκαν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος με τη σύζυγό του την Ολυμπιάδα. Αναφέρθηκε στο έργο του διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, του Αρίσταρχου του Σαμόθρακα (216 – 144 π.Χ.).
Τραγούδησε, ενώ προβάλονταν οι σαμοθρακίτικες εικόνες, το τραγούδι ´Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο´.
Ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, την κα Μηλιά Τσομπανίδου, η οποία είχε αναλάβει την παρουσίαση στη γερμανική γλώσσα, την κόρη της Ευαγγελία Κράουζε, η οποία τη βοηθά πάντα πρόθυμα και τον σύζυγό της Ιωάννη, όπως και τον νεαρό Νικόλαο Σαρμά που τη βοηθούν με τις τεχνικές τους γνώσεις. Ολα αυτά σύμφωνα μ? ένα δελτίο Τύπου, που μου εστάλη ηλεκτρονικά από τη σαμοθρακίτισσα φίλη μου, τη Μαρία Βερβέρη – Κράουζε, που κουβαλεί όλη τη Σαμοθράκη στους ώμους της στη Γερμανία, όπου ζει, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος ´Μέγας Αλέξανδρος´, που εδρεύει στην πόλη Οbertshausen, για το κόψιμο της βασιλόπιτας. Οχι, όμως, μόνο αυτά!
Η γνωριμία με τη Σαμοθράκη συνεχίστηκε με τραγούδια από το CD της Μαρίας με τίτλο ´Μουσικές Ενθυμίσεις της Σαμοθρακίτισσας´, που περιέχει 13 τραγούδια, απ? τα οποία 11 τραγουδάει η ίδια και 2 οι γονείς της, την απαγγελία τεσσάρων ποιημάτων της και την προβολή στην οθόνη μιας ελαιογραφίας της με τίτλο ´Ανθομάζεμα´, ενώ η ίδια απάγγελε συγκινημένη το ποίημά της ´Πόθησα γυρισμό´.
Ηταν, λέει, τόσο συναρπαστικά όλα, που όλοι οι παρόντες στην εκδήλωση, οι πάμπολλοι Ελληνες και οι πολλοί Γερμανοί, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν το όμορφο νησί που νανουρίζεται στα γαλάζια νερά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Πάμε Σαμοθράκη;
Το πρόσωπο και η παγκοσμιοποίηση