Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ρύπανση – μόλυνση στο φαράγγι Θερίσου

Μαύρα νερόλαδα, σκουπίδια, δυσοσμία. Εικόνες ρύπανσης και εγκατάλειψης που δεν ταιριάζουν σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το ποτάμι που διέρχεται το θερισιανό φαράγγι, ένα σημείο διέλευσης για δεκάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένους.
Παρασκευή 17-12-2010 τα ´Χ.Ν.´ πραγματοποιούν οδοιπορικό στο θερισιανό φαράγγι έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για ρύπανση από μαύρα νερά που εντοπίσθηκαν, υποπροϊόν -πιθανόν- ελαιουργείου. Το ρεπορτάζ διαπίστωσε και κατέγραψε φωτογραφικά τον διαφορετικό χρωματισμό των νερών σε αρκετά σημεία του μικρού ποταμού.
Τότε ο Δήμος Θερίσου είχε συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο και επρόκειτο να προσφύγει στον εισαγγελέα και στο Υγειονομικό, για τα νερόλαδα που παρουσιάστηκαν -σε μεγάλες ποσότητες- στο ποτάμι, το οποίο διέρχεται το θερισιανό φαράγγι.
Δύο μήνες σχεδόν μετά, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, τα ´Χ.Ν.´ επέστρεψαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν ότι… το πρόβλημα καλά κρατεί! Λιμνάζοντα σημεία στις παρυφές του ποταμού με μαύρα νερά, έντονη δυσοσμία με αποτέλεσμα όχι μόνο τη φυσική ρύπανση της περιοχής αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων, που χρησιμοποιούσαν το νερό για άρδευση και ύδρευση.
Την ίδια ώρα, εκτός από τα νερόλαδα που έχουν κατακαθίσει, σκουπίδια πετάμενα μέσα στο ποτάμι -από…ρόδες μέχρι παπούτσια (!)- συνθέτουν σκηνές απείρου κάλλους για τους επισκέπτες του φαραγγιού.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Οπως ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο κάτοικος της συνοικίας Αναβάλλοντας πάνω στον δρόμο του θερισιανού φαραγγιού κ. Γιώργος Τσουρουνάκης ´η εικόνα είναι απελπιστική. Το πρόβλημα είναι συνεχόμενο εδώ και δύο – τρία χρόνια αλλά τώρα πιο πολύ. Τρέχουν αυτά τα μαύρα νερά, η περιοχή μυρίζει και ο ποταμός έχει πιάσει σαν το γάνωμα και δεν τραβάνε νερό τα δέντρα. Ολα θα ξεραθούν´.
Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς, οι κάτοικοι απάντησαν: ´Εχουμε ενημερώσει πολλές φορές και το ίδιο γίνεται´.
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Τσουρουνάκης επεσήμανε ότι: ´Οσες φορές κάνουμε καταγγελία λένε ότι τρύπησε κάποια δεξαμενή και δεν μπορούνε να κάνουνε τίποτα. Κάθε φορά επαναλαμβάνουν το ίδιο ποίημα. Εν τω μεταξύ και οι Αρχές δεν πιέζουν για το θέμα εκεί που πρέπει… Πάντως εμείς έχουμε πρόβλημα. Είχαμε κι ένα πηγάδι που ποτίζαμε γύρω στα τετρακόσια σαράντα δέντρα και δεν έχουμε τώρα νερό να ποτίσουμε. Διότι με τα λάδια αυτά έπιασε επάλειψη η επιφάνεια του ποταμού και το νερό φεύγει προς τα κάτω και δεν μπαίνει στο πηγάδι. Εμείς με αυτό το νερό ποτίζαμε τα δέντρα, τους κήπους αλλά και πίναμε από αυτό. Τώρα, όμως, αυτό το νερό είναι ακατάλληλο, δεν μπορούμε να πιούμε και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Χρόνια γίνεται αυτή η κατάσταση αλλά τώρα έχει παραγίνει´.
Οσο για τα σκουπίδια και τη ρύπανση του ποταμού ο κ. Τσουρουνάκης ανέφερε: ´Το καλοκαίρι περνάνε τα τρενάκια με τους τουρίστες που έρχονται από την Αγία Μαρίνα και η εικόνα που αντικρίζουν είναι άσχημη. Επρεπε αυτό το μέρος να είναι πεντακάθαρο διότι τόσοι τουρίστες περνάνε από δω για να πάνε στο Θέρισο και βλέπουν αυτό το χάλι. Αλλά και πως τα λέμε δεν γίνεται τίποτα´.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Από την πλευρά του ο περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων στα Χανιά κ. Γιώργος Βλοντάκης ανέφερε ότι: ´Η οικολογική καταστροφή έχει να κάνει με τα εξής: Αυτό το προϊόν που φεύγει από τα ελαιουργεία, ο κατσίγαρος που λέμε, παρόλο που προέρχεται από ένα φυτικό προϊόν, επειδή ακριβώς περιέχει συμπυκνωμένα κάποια συστατικά όταν πέφτουν μαζεμένα μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα ποτάμια και στις λίμνες. Είναι κάποια συστατικά τα οποία μπορεί να δράσουν και φυτοτοξικά και επίσης οι μικροοργανισμοί για να μπορέσουν να τα διασπάσουν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Είναι δηλαδή ένα δύσκολο απόβλητο. Εκείνο που μας σώζει στην περίπτωση του βόρειου άξονα των Χανίων είναι ότι επειδή τα ελαιουργεία δουλεύουν τον χειμώνα, όλα αυτά διοχετεύονται στη θάλασσα κι έτσι απαλύνεται το πρόβλημα. Αν, όμως, πέσουν σε μια κλειστή περιοχή, εκεί θα νεκρωθεί.´
´Ολη αυτή η ύλη από τα πυρηνελαιουργεία (πυρήνα μαζί με κατσίγαρο) μπορεί μέσω κάποιων τεχνολογιών να επεξεργαστεί και να γίνει χρήσιμο βελτιωτικό εδάφους και όχι ενοχλητικό απόβλητο για το περιβάλλον. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να γίνει διότι δεν έχει διαδοθεί ακόμη αυτή η γνώση. Επίσης, τα περισσότερα ελαιουργεία είναι μικρά και χωρίς βοήθεια. Από μόνοι τους οι ιδιοκτήτες αδιαφορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ομως υπάρχουν ελαιουργεία και στην υπόλοιπη Ελλάδα και ένα εδώ στα Χανιά, που εφαρμόζουν αυτή την τεχνική. Είναι, λοιπόν, θέμα πίεσης από την Πολιτεία και ενημέρωσης, ώστε σταδιακά να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Μέχρι τότε εκείνο που θα έπρεπε τουλάχιστον να επιβληθεί στα ελαιουργεία είναι η στοιχειώδης τήρηση της νομοθεσίας´.
´…Σχετικά με τα αέρια απόβλητα της ΑΒΕΑ έχουμε δεχτεί πολλά παράπονα. Έχουμε δει ένα σύννεφο καπνού από τη μεριά που είναι το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Κεραμειά, υπάρχουν άσχημες μυρωδιές και οι κάτοικοι εκεί παραπονούνται´, επεσήμανε ο κ. Βλοντάκης.
´Δυστυχώς η ευαισθησία για το περιβάλλον από τους αρμόδιους φορείς, Δήμους, Περιφέρεια και παλιότερα Νομαρχία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Και παρατηρούμε μια χειροτέρευση της κατάστασης. Περιμένουμε να γίνει κάτι από τον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό´, επεσήμανε το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πρασίνων κ. Φώτης Ποντικάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα