Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

?Χρειάζεται αλλαγή πορείας?

Για ´εκτροπή´ έκανε λόγο, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου, δρ Βάσσος Λυσσαρίδης, επισημαίνοντας σχετικά ότι ´ένα θέμα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και διαμελισμού, προβάλλεται σαν μια διακοινοτική διαμάχη και προσπαθούμε να το λύσουμε με διακοινοτικές συνομιλίες´.
Ο  κ. Λυσσαρίδης υπογράμμισε ακόμα ότι χρειάζεται «ολική αναπροσαρμογή» της πολιτικής που ακολουθείται, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι με παραχωρήσεις δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.  

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ειδικότερα, στο περιθώριο της διάλεξης, που έδωσε χθες το απόγευμα στα Χανιά ο κ. Λυσσαρίδης, ως προσκεκλημένος από το Πολιτιστικό Δίκτυο Κρήτης, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με τον τίτλο: «Ελληνες του Κόσμου», οι οποίες εντάσσονται στη νέα δράση «Ελλήνων Επιφανών Τόπος», που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, τόνισε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε εκτροπή. Είμαι ωμός. Ενα θέμα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, διαμελισμού, το προβάλουμε σαν μια διακοινοτική διαμάχη και προσπαθούμε να το λύσουμε με διακοινοτικές συνομιλίες. Βέβαια, είναι αργά να τις καταγγείλουμε, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ότι υπάρχει μια εκτροπή».
Συνεχίζοντας ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι, ενώ ο Νταβούτογλου αναφέρεται με ειλικρίνεια στις προθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες σχετίζονται με επιδίωξή της «να μετατραπεί σε μια περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια», η ελληνική πλευρά απαντά με παραχωρήσεις: «Πώς αναμένουμε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν με παραχωρήσεις προς τους Τούρκους να διαφοροποιήσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς;», σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται μια ολική αναπροσαρμογή της πορείας μας. Να καταγγείλουμε την Τουρκία στα διεθνή, τα περιφερειακά και εθνικά βήματα ως δύναμη κατοχική και εποικιστική, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ενδoευρωπαϊκές συμμαχίες δεδομένου ότι πολλές χώρες ευρωπαϊκές θεωρούν την Τουρκία ως έναν ´Δούρειο ίππο´ των ατλαντικών – αμερικανικών συμφερόντων και να έχουμε μια κοινή πορεία με την Ελλάδα, όχι μόνο διότι είμαστε το ίδιο έθνος αλλά διότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι και για τους δύο πολιτειακούς χώρους και επομένως θα πρέπει να έχουμε και κοινή αντιμετώπιση των κινδύνων».
Επίσης, ερωτηθείς για το αν η Κύπρος έχει ωφεληθεί από την ένταξή της στην Ε.Ε. αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε: «Η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. βοήθησε με την έννοια ότι δεν είναι εύκολη μια επέκταση της τουρκικής κατοχής, αλλά δεν έχει πλήρως αξιοποιηθεί από εμάς. Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ήταν διστακτικοί ή και πολλές ευρωπαϊκές χώρες σταθμίζουν τα συμφέροντά τους με την Τουρκία ως υπέρτερα των συμφερόντων -έστω και των δικών τους- να αξιοποιήσουν την Κύπρο ως γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή. Αλλά ούτε και εμείς κάναμε ό,τι πρέπει να κάνουμε. Επομένως δεν μπορώ μόνο να μέμφομαι τους ξένους για τη δική μας κακοδαιμονία αλλά να μεμφόμαστε και τους εαυτούς μας. Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη σε ανύπαρκτο αγώνα».     
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις συνεχιζόμενες αναταραχές στη Βόρεια Αφρική ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι «σίγουρα επηρεάζουν το Κυπριακό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι ένα βήμα προόδου, ότι θα έχουμε κυβερνήσεις με περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και ότι θα κρατήσουν την ίδια στάση έναντι του Κυπριακού διότι πρέπει να πούμε ότι η πλειονότητα των αραβικών χωρών μας έχει προασπίσει στις ισλαμικές διασκέψεις κ.λπ.».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα