Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Γράφει ο  
ΣΤΑΜΑΤΗΣ Απ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ,
δάσκαλος – λαογράφος

Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας και καλές Απόκριες!

Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη και στις πρώτες αποκριάτικες ευχάριστες εκδηλώσεις της περιόδου αυτής. Ως τόσο, από την προηγούμενη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, την Κυριακή του Ασώτου (20/2) και μετά, γιορτάστηκεν ο Αγιος Ευστάθιος (21/2), εκκλησάκι του έχουμε στ? Ακρωτήρι, προχθές (23/2) ο Αγιος Πολύκαρπος, επίσκοπος Σμύρνης και Αποστολικός Πατέρας των χρόνων 68 μ.Χ. – 155 μ.Χ. οπότε και εμαρτύρησε· ενώ αύριο (26/2) έχουμε το Ψυχοσάββατο (του Τριωδίου) και την εορτή της Αγίας Φωτεινής.
Μεθαύριο, εξάλλου, Κυριακή (27/2), που τη λέει ο λαός μας Κρέτινη, γιατί ´αποκριγιώνουμε τα κρεατικά´ έχουμε τις πρώτες Απόκριες· και λέμε πρώτες, γιατί οι κυρίως αποκριάτικες εκδηλώσεις και διασκεδάσεις γίνονται την Κυριακή της Τυρινής (6/3) μέρες που κατά που λέει και ο λαός μας γι? αυτές, μια και το κέφι όλων κορυφώνεται:
´Τις Μεγάλες Αποκρές
κουζουλαίνονται κι οι γρες´.
Οι Απόκριες γενικά είναι περίοδος ευθυμίας και διασκέδασης που τον τελευταίο καιρό, με όλα όσα ζούμε και βιώνουμε, είναι ανάγκη να το ρίξουμε λίγο έξω, βέβαια πάντα με το μέτρο και ´το πρεπό´ στον νου μας. Κι εδώ ο σοφός λαός μας παραγγέλνει:
´Γλεντίσετε, ευθυμήσετε και ρίξετέ το έξω,
μόνο να μην ξεχνάτε, πώς:
– Το πολύ περίσσιο, το χαλά το ίσιο!´.
***
Για τα Ιστορικά επετειακά των ημερών, η στήλη αισθάνεται το χρέος να υπενθυμίσει -ιδιαίτερα στους νέους την ηλικία αναγνώστες της- τη μεγάλη, την ηρωική ημέρα της 21ης Φεβρ. 1913, κατά την οποία μνείαν ποιούμεθα της τελικής επίθεσης του Ελληνικού Στρατού για την κατάληψη των Ιωαννίνων, επίθεση μελετημένη και με γενναιότητα εκτελεσμένη, τόσο ώστε -όπως διδάσκαμε μια ζωή στα σχολειά μας- καταπτόησε τους Τούρκους, με αποτέλεσμα το ίδιο εκείνο βράδυ ο Εσάτ πασάς να αποφασίσει τη συνθηκολόγηση και να υποβάλει στον αρχιστράτηγο (τότε) διάδοχο Κων/νο, τους όρους της παράδοσης των Ιωαννίνων που βέβαια έγιναν αμέσως δεκτοί! Η χαρακτηριστική εικόνα, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Αθήνα) είναι ιδιαίτερα εύγλωττη. Πάνω, αγέρωχη η τιμημένη Ελληνική Σημαία, με τη συνοδεία της, κάτω η τουρκική, με την υποστολή της, πιστοποιημένη επίσημα.
Μεγάλες ώρες για την πατρίδα! Στιγμές ιερές για τα Γιάννενα, για την Ήπειρό μας! Χρέος μας, να τις μεταλαμπαδεύομε στα παιδιά μας και μαζί τους να τραγουδούμε:

´Τα πήραμε τα Γιάννενα,
μάτια πολλά το λένε,
όπου γελούν και κλαίνε!
Το λεν οι χτύποι κι οι βροντές,
το λένε κι οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες,
κι οι μαυροφόρες μάνες!´.
Χαιρετισμούς στην Ηπειρο από την αδελφή Κρήτη κι οι ήρωές μας που θυσιάστηκαν εκεί· αθάνατοι, δαφνοστεφανωμένοι, στους αιώνες!

***
Και τώρα στην τρέχουσα ύλη της σελίδας μας.
Αρχίζουμε με την τριμηνιαία περιοδική έκδοση Ορθόδοξης Χριστιανικής Μαρτυρίας ´ΧΕΙΡΑΨΙΑ´ της Ενορίας Αγ. Τριάδος – Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Ετος Γ? τεύχος: 10, Οκτ. – Δεκέμβριος 2010, σχ. 8ο, σελ. 28 (237 – 264)
Μόνον όποιος πάρει στα χέρια του τη ´Χειραψία´ και τη μελετήσει επισταμένα, θα μπορέσει να εκτιμήσει την αξία των περιεχομένων θεμάτων ορθόδοξης χριστιανικής μαρτυρίας του τεύχους αυτού καθώς και κάθε προηγούμενού του.
Ιδρυτής και υπεύθυνος του περιοδικού ´Χειραψία´ είναι ο πρωτοπρεσβύτερος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Τριάδος της πόλης Αγίου Νικολάου Λασιθίου, π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης.
Τακτικός συνεργάτης του περ. ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος. Με το μελέτημά του: ´Ο επίσκοπός μας, εξομολογούμενος´, σε ένατη, παρακαλώ, συνέχεια, ανοίγει ορίζοντες στην πεπερασμένη σκέψη μας και μας ανεβάζει.
Εκλεκτοί και οι άλλοι συνεργάτες του τεύχους. Με τη σειρά των δημοσιευομένων θεμάτων τους οι μνείες των:
Ανάμεσά τους, ο σοφός πανεπιστημιακός δάσκαλος – συγγραφέας και πρωτοπρεσβύτερος ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, με το θέμα του: ´Ανάγκη ορθοδόξου φρονήματος´, ο γνωστός σε όλους μας θεοσεβής προσκυνητής του Αγίου Ορους, φίλτατος Αντώνης Στιβακτάκης μας γράφει για την ´Αθωνική πνευματική εμπειρία – Αντίσταση στην κοσμική βαρβαρότητα´, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Ε. Κρασανάκης αναλύει το θέμα: ´Θρησκεία και Ηθική: δύο βάσεις της ψυχικής ανάπτυξης του ανθρώπου´, η φιλόλογος καθηγήτρια κα Μαρία Κωστάκη, μας καταθέτει για ´Την αξία της ανάγνωσης των Ομηρικών Επών στη σύγχρονη κοινωνία´, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης του Σουρόζ, Αντώνιος, γράφει τα δέοντα ´περί Νηστείας´, ο θεολόγος – φιλόλογος καθηγητής κ. Γιάννης Τσερεβελάκης μας αναλύει: ´τη δικτατορία του κινητού´, η ψυχή της έκδοσης, ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Ευάγγελος Παχυγιαννάκης,  μας συνεπαίρνει στους φθινοπωρινούς του περίπατους: ´Κουβεντιάζοντας με ένα κοχύλι´, ενώ εισαγωγικά μας είχε καθοδηγήσει ορθά με τον προβληματισμό του: ´Από την Ιστορία στη Βασιλεία´.
Ο Βραχασιώτης λαογράφος κ. Ευάγγελος Διαλυνάς με τους ´πολλούς καημούς´ του μας ανοίγει τις σελίδες της Κρητικής Λαογραφίας και μάλιστα χρησιμοποιώντας τη ντοπιολαλιά. Ο κ. Παύλος Αθ. Παλούκας προβληματίζει με το θέμα του: ´Αθεΐα και Πίστη´, ενώ ο συνάδελφος Κωστής Δρακωνάκης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες, 3 Δεκ. μας θυμίζει ´μια παλιά κινέζικη ιστορία´ με βαθύ μήνυμα. Ο πολυγραφότατος αρχιμανδρίτης θεολόγος – τ. λυκειάρχης π. Ιγνάτιος Χατζηνικολάου, αναφέρεται στον ´Αγιο Νίκωνα τον Μετανοείτε – τον ιεραπόστολο της Κρήτης´, που εορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου και τέλος, ο Νίκος Τσιρώνης γράφει για ´Τον Σπορέα, τον Σπόρο και τον Αγρό´ και το πλούσιο τεύχος κλείνει με τις ´Απόψεις – Κρίσεις – Πληροφορίες´ του ίδιου.
Θέλουμε από τα Χανιά ν? ασπαστούμε το χέρι του πατρός Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη και να του ευχηθούμε από καρδιάς: Υγεία και άριστη -όπως πάντα- συνέχιση του πολύπλευρου ποιμαντικού έργου του, προς δόξαν Θεού.
Το τάλαντό του, έχει την ευλογία του Κυρίου μας, γι? αυτό και έχει καρπίσει πολλαπλασίονα και θα συνεχίσει έτσι!…
***

Στον λίγο χώρο που μας απομένει, σημειώνουμε με δύο γραμμές κάποια σκόρπια διαβάσματά μας, των τελευταίων ημερών, τα οποία -κατά τη γνώμη μας- ξεχωρίζουν για την ποιότητα γραφής των και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία των. Ετσι:
1. Στη δεκαπενθήμερη εφημερίδα των Αθηνών ´Χριστιανική´ (αρ. φ. 840 της 17-2-2011, σ. 4η) διαβάσαμε την αποκαλυπτική επιφυλλίδα: ´Η διακονία της Εκκλησίας στη Σπιναλόγκα´ (1903  -ως το κλείσιμό της), γραμμένη με ακρίβεια και υπευθυνότητα από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου κ. Νεκτάριο.
Πρόκειται για ´πραγματικό ιστορικό ντοκουμέντο´, συγκλονιστικό, συμπληρώνουμε εμείς, για το οποίο οφείλουμε χάριτες στον σεβασμιώτατο, που το συνέγραψε, ιδιαίτερα επειδή τώρα τελευταία εξαιτίας του τηλεοπτικού έργου ´Το Νησί´, γίνεται πολύ λόγος για τον χώρο και τους τότε δυστυχείς ενοίκους του!
Στο σοβαρότατο αυτό μελέτημα, πιστοποιείται η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία των λειτουργών του Υψίστου στον χώρο και η πανταχού παρούσα θεία δύναμη, η προστατεύουσα τους πιστεύοντάς την!
Σεβασμιώτατε, ευχαριστούμε θερμότατα!
***

2. Στη μηνιαία εφημερίδα των Αθηνών ´Κρητικά Νέα´ (εκδότης – δ/ντής των ο φίλτατος Μιχ. Γ. Παπαδάκης) μελετούμε τακτικά ιδιαίτερα σημαντικά άρθρα, αφιερώματα, συνεργασίες κ.λ. εκλεκτών συνεργατών, τα οποία προβάλλουν και προασπίζουν τα συμφέροντα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης μας.
Ξεχωρίζουμε πολλά κι ανάμεσά τους τη σειρά του αγαπητού φίλου, επιστήμονα κύρους, δρος Λαογραφίας κ. Γεωργίου Ν. Αικατερινίδη, με τον γενικό τίτλο ´Γνωριμία με τα Μουσεία μας´. Τυχαία, σημειώνουμε δύο τίτλους: ´Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης, στην Παλαιόχωρα´ (στο τ. 479) και ´Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου´ (στο τ. 487) και σειρά άλλων. Θέλουμε να συγχαρούμε από καρδιάς την περιεκτική αυτή μηνιαία έκδοση και βέβαια τους εκλεκτούς συνεργάτες της. Η προσφορά των στην Κρήτη μας είναι πολύτιμη. Καλή συνέχεια!
Εδώ, όμως, φτάσαμε και σήμερα στο τέλος. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη Παρασκευή. Ως τότε, γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα