Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μέτρα άνω των 20 δισ. ευρώ

Επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ αναζητούνται από το οικονομικό επιτελείο για φέτος προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση εσόδων, που κληροδότησε στο 2011 η προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε  
ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου.
Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η ανακοίνωση μέτρων συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ και για την περίοδο 2012 – 2014, σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή και στη σχετική της έκθεση η Κομισιόν αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη λήξη (με τα σημερινά δεδομένα) του μνημονίου.
Αναλυτικά, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά και την 3η κατά σειρά αναθεώρηση του μνημονίου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εντός του ερχόμενου μήνα θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και για την εμπορική αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.  
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν θα υπάρχει αναφορά στον στόχο συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αυτό, επειδή το Μνημόνιο σταματά το 2013 και ο στόχος έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το 2015.
Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει αν το συγκεκριμένο ποσό θα υπάρχει και με ποιους όρους στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συντάσσει η κυβέρνηση και θα περάσει από τη Βουλή τον Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα έχει ετοιμαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει προσλάβει τον σύμβουλο που θα αναλάβει την καταγραφή των προς αξιοποίηση ακινήτων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει αποκτήσει σάρκα και οστά το πρώτο από τα προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου. Το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, ο “μνημονιακός” στόχος για την είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2012 “ελαστικοποιείται” και μεταφέρεται ως το 2013.

Τα βασικά σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου
-Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ
-Αναμένεται ύφεση 3% το 2011
-Πληθωρισμός 2,5% σε ετήσια βάση
-Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012 – 14
-Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
-Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011 – 2015».
Όσον αφορά στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, προκύπτει από:
– Εύρεση επιπλέον περίπου 1,7 δισ. ευρώ φέτος για να καλυφθούν αποκλίσεις της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ στα μέτρα το 2011. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τρόικα οφείλονται σε υστερήσεις εσόδων αλλά και σε μικρότερη της αναμενόμενης απόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί.
– Μέτρα αξίας 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με χονδρικούς υπολογισμούς (8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό) για την περίοδο 2012 – 2014, τα οποία θα πρέπει να ανακοινώσει η κυβέρνηση ως τον Μάρτιο, μαζί με τις “διαρθρωτικές δράσεις” που θα καλύψουν την “τρύπα” του 1,7 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο θα προέλθουν από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ (ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, λουκέτα, αλλά και περικοπές λειτουργικού κόστους, μειώσεις απολαβών και προσωπικού), στους φορείς του Δημοσίου, στο μισθολόγιο και στις δομές του δημοσίου τομέα, στις αμυντικές δαπάνες και στα κοινωνικά επιδόματα. Τα μέτρα θα αποφασιστούν από διυπουργικές ομάδες εργασίας που θα συσταθούν για κάθε περίπτωση.
– Μέτρα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος από το 2,6% του ΑΕΠ το 2014 στο 1% το 2015, τα οποία απέφυγε να προσδιορίσει η κυβέρνηση.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε, πάντως, ότι “σαφής προτίμηση” είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα να αφορούν στον περιορισμό των δαπανών. “Μιλάμε για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεν μιλάμε για παρεμβάσεις τύπου μισθών συντάξεων ή οτιδήποτε άλλο”, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου. Επανέλαβε την πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για διάλογο, επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την άρνηση της Νέας Δημορκατίας να συμμετέχει σε αυτόν. “Ελπίζω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει τη στάση της”, είπε.
Ο διάλογος με τα κόμματα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι του πολιτικού διαλόγου θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και οικονομολόγων, ώστε “μέχρι το τέλος Μαρτίου, να έχουμε μία πρώτη μορφή αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο θα εγκριθεί έπειτα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το μέσο του Μαΐου”.

Για επιβεβλημένη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.
«Η αναθεώρηση του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής. Αναδεικνύει τις Κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011, περικλείει περισσότερα «μη καθορισμένα» μέτρα για το 2012 – 2014. Καθιστά επιβεβλημένη την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στη μονάδα διαχείρισης κοινοτικών πλαισίων στήριξης και οι όποιοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στις αποδοχές τους άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
«Το Μνημόνιο – 4 που παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντιπροσωπεύει τη χαριστική βολή στην οικονομία και τον ελληνικό λαό», τόνισε ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στη Γερμανία εξελίχθηκε ένα καλά προσυνεννοημένο σενάριο που, στο βάθος, δεν αποκλείει εκλογές. Είναι σίγουρο ότι στις 25 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα γυρίσει με πολλά «προικιά». Αν τα εξαργυρώσει με εκλογές, θα φανεί κατά πόσον θα ετοιμάσει τη δική του απόδραση, με εντελώς διαφορετική «σκηνοθεσία» απ? αυτήν του κ. Καραμανλή», επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

Πρόοδο βλέπει η τρόικα
Περαιτέρω πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης διαπιστώνει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, που επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.
Εν τούτοις, σημειώνει, παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
Η Κομισιόν στέκεται ωστόσο στην υστέρηση των εσόδων τη χρονιά που πέρασε και αποδίδει ως έναν βαθμό την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2010, στον περιορισμό των πληρωμών του Δημοσίου προς το τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα αναφέρεται και στην δυνατότητα εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους, δηλαδή στη λύση της συνολικής επιμήκυνσης σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί, η επίδραση για τη μείωση του χρέους θα είναι εφάπαξ, επομένως αυτό «δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη» και να απομακρύνει την κυβέρνηση από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλάγες. Η Κομισιόν αναφέρεται, τέλος, ρητά στον στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα