Σε κρατικοποίηση της Alpha Bank θα οδηγούσε τυχόν συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα επισημαίνει
ο επικεφαλής οικονομολόγος της πρώτης, Μ. Μασουράκης, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ η πρόταση θα δημιουργούσε μία μεγάλη ελληνική Τράπεζα, αυτή θα αντιμετώπιζε αντίξοες συνθήκες και μεγάλες αβεβαιότητες λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους και της στενότητας ρευστότητας που παρατηρείται.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Alpha Bank, η συνένωσή της με την Εθνική, «της οποίας η Διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές», θα οδηγούσε σε «απώλεια ενός ανεκτίμητου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητας μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της».
Αν και η Alpha Bank χαρακτηρίζει αναγκαία την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, υπογραμμίζει ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν εξελίξεις αποτελεί η ανεξάρτητη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε «να μην αποτελούν μηχανισμό ελέγχου μεγάλων Τραπεζών από το κράτος».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, μόνο έτσι θα μπορούσε να προκύψει η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
´Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις´
«Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι ούτε μαγικές λύσεις για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει η Alpha Bank συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται σήμερα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας με όσο το δυνατόν προσφορότερο τρόπο, δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ρευστότητας, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης που επηρεάζει την αγορά του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους».
Κατά τους οικονομολόγους της Τράπεζας, στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, οι ελληνικές Τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές συμπίεσης εξόδων, μείωσης της έκθεσης σε πιστωτικό κίνδυνο και εξισορρόπησης του λόγου των χορηγήσεων προς καταθέσεις, πάντα με γνώμονα την διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής υγείας στη λειτουργία τους.
Συμπερασματικά, ο κ. Μασουράκης σημειώνει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι μονόδρομος για την πρόσβαση του δημοσίου και κατ? επέκταση των ελληνικών Τραπεζών, στις αγορές.
Κατά τον ίδιο, αυτό θα βελτίωνε τη ροή των καταθέσεων προς τις Τράπεζες, θα συνέβαλε στην απεξάρτηση τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα οδηγούσε σε ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης με καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα έβγαζε την οικονομία από την ύφεση.