Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

?Οι ΑΠΕ στην Κρήτη?

Το περιθώριο διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύστημα της Κρήτης, οι τεχνικοί περιορισμοί και τα προβλήματα που υπάρχουν, αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της ημερίδας, που διοργανώνεται σήμερα, στις 9.30 το πρωί, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου με θέμα «Οι ΑΠΕ στην Κρήτη».
Στην ημερίδα, την οποία διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, θα είναι ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως και μέλη Οικολογικών Οργανώσεων και θεματικών ομάδων των Οικολόγων Πράσινων.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι διοργανωτές χθες, το μέλος της Γραμματείας Χανίων των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Σκουλάς, αναφερόμενος στην ημερίδα τόνισε σχετικά: «Οταν ο πολύς κόσμος ακούει τη λέξη ενέργεια το μυαλό του πηγαίνει αρχικά στο ρεύμα και ενδεχομένως στα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, τον άνθρακα και ίσως κάποιων στις ατομικές διασπάσεις. Το θέμα είναι ότι το ρεύμα παράγεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να θεωρηθούν κι αυτά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με τη μόνη διαφορά ότι ανανεώνονται σε εκατομμύρια χρόνια και άρα είναι έξω από τις προδιαγραφές μας. Η τεχνολογία στην εποχή μας έχει καταφέρει να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια και τα παρεπόμενα, τον άνεμο, τα κύματα, τις βροχές, σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το ζητούμενο για το μέλλον και αυτό θα αναλυθεί διεξοδικά στην ημερίδα».    
Το μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Αρνέλλος, σημείωσε ότι οι ΑΠΕ, όταν ξεκίνησαν να ακούγονται, θεωρήθηκαν πανάκεια, ωστόσο,  παρά την τεχνολογική εξέλιξη, δεν είναι ακόμα εφικτό να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες από ΑΠΕ: «Επίσης, υπάρχει μια τεράστια φιλολογία, που ένα κομμάτι της είναι παραφιλολογία, ότι κάνουν ζημιά και υπάρχει κι ένα αντικειμενικό κομμάτι ότι πράγματι, τα ίδια τα έργα και τα συνοδά τους έργα, κάνουν ζημιά», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τα θετικά των ΑΠΕ και να εξεταστούν παράλληλα τα προβλήματα που, σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, σχετίζονται με την έλλειψη κτηματολογίου και δασολογίου, χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και διάφορα ιδιοκτησιακά ζητήματα.
Τέλος, το μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Βαγγέλης Μαρκάκης, κάλεσε εκ μέρους των διοργανωτών τον κόσμο και τους ενδιαφερόμενους φορείς να παρακολουθήσουν την ημερίδα και να ενημερωθούν πάνω στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ΑΠΕ.  

Το πρόγραμμα
Α? ενότητα 9.40 – 10.30 π.μ.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα στον τομέα της ενέργειας».
Τάσος Κρομμύδας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, μέλος Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων.
– Προς μια ενεργειακή επανάσταση: Οι προκλήσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.
– Ελλάδα και ενέργεια: δεδομένα και προοπτικές για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.
– Περιβαλλοντικά και ενεργειακά προβλήματα σε σχέση με την εξόρυξη – χρήση πηγών ενέργειας λιγνίτη, πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμων.
– Ερωτήσεις από το κοινό. Παρεμβάσεις.
Β? ενότητα 10.30 – 11.30 π.μ.
«Εναλλακτικές λύσεις – εξοικονόμηση και ΑΠΕ».
Ντένια Κολοκοτσά, επίκουρος καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, Τάσος Κρομμύδας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, μέλος Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων.
– Εξοικονόμηση ενέργειας – δυνατότητες και προοπτικές.
– Παραγωγή ενέργειας από ήπιες – ανανεώσιμες πηγές: αξιολόγηση των διάφορων τεχνολογιών. Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα.
– Ερωτήσεις από το κοινό. Παρεμβάσεις.
Γ? ενότητα 11.45 π.μ. – 12.30 μ.
«Περιβάλλον – θεσμικό πλαίσιο ΑΠΕ».
Αίθρα Μαριά, αναπλ. καθηγήτρια Γενικού Τμήματος Πολυτεχνείου Κρήτης, δικηγόρος, Σταύρος Ξηρουχάκης, ορνιθολόγος, μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς.
– To νομικό καθεστώς που διέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ (με έμφαση στο ειδικό χωροταξικό).
– Πιθανές παρενέργειες και περιβαλλοντικά προβλήματα από εγκαταστάσεις ΑΠΕ (γενικά). Χωροθέτηση και τοπικές κοινωνίες. Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις.
– Οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα. Η άποψη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
– Ερωτήσεις και παρεμβάσεις από επαγγελματίες που ασχολούνται με τις ΑΠΕ, ομάδες πολιτών, τοπικές οικολογικές οργανώσεις κ.ά.
Δ? ενότητα 12.30 μ. – 1.30 μ.μ.
«Το μέλλον των ΑΠΕ στην Κρήτη».
Αντιόπη Γιγαντίδου, τομεάρχης Λ.Κ.Ε.Σ.Μ./ΔΕΗ, Διεύθυνση Διαχείρισης Νήσων, Μανώλης Καραπιδάκης, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης.
– Περιθώριο διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα της Κρήτης. Τεχνικοί περιορισμοί και προβλήματα.
– Οι δυνατότητες των αντλησιοταμιευτήρων.
– Σχέδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ή με τα άλλα νησιά του Αιγαίου ή με την Αφρική. Επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας στην Κρήτη.
– Ερωτήσεις από το κοινό. Παρεμβάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα