Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

?Ναι? στις ΑΠΕ αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον

Μονόδρομο αποτελούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς υπάρχει δέσμευση της χώρας για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020.
Ωστόσο, η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα είναι καταδικασμένη σε περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αποτυχία, αν δεν σχεδιαστεί με πραγματικό σεβασμό προς το σύνολο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και αναγκών της χώρας. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τις ΑΠΕ στην Κρήτη, που διοργάνωσαν προχθές οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Οπως ανέφερε ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Ελλάς, κ. Αχιλλέας Πληθάρας, μιλώντας για το νομοθετικό πλαίσιο των ΑΠΕ και τις προοπτικές για την Κρήτη: ´Το δυναμικό ΑΠΕ της Κρήτης είναι μεγάλο και αφήνει περιθώρια για περαιτέρω διείσδυση, πάντα, όμως, με την κατάλληλη πρόβλεψη για αποφυγή υπερσυσσώρευσης έργων σε μια γεωγραφική περιοχή. Αιολικά και ηλιακά συστήματα φαντάζουν δύο φιλόδοξες εφαρμογές για το ενεργειακό σύστημα της Κρήτης, που, όμως, παρά τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διαδικασία επιλογής του χώρου εγκατάστασης´.
Ο κ. Πληθάρας επεσήμανε ότι η προώθηση των ΑΠΕ στην Κρήτη θα προχωρήσει ομαλά μόνο αν ´χωροθετηθούν σωστά τα έργα ΑΠΕ και μόνο αν αποδειχθεί η δυνατότητα του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και των λοιπών αδειοδοτούντων φορέων να μην υποκύψουν σε πιέσεις απ? όπου και αν προέρχονται, αλλά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με έμφαση στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Λογικές fast track, όμως, αντιστρατεύονται την ομαλή ανάπτυξη των ΑΠΕ και μπορεί να αμαυρώσουν τα συγκεκριμένα «ελπιδοφόρα» έργα´.

ΔΙΣΕΠΙΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σχετικά με τη δέσμευση της χώρας για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020 ο ίδιος τόνισε ότι: ´Παρά την ψήφιση του νέου νόμου για την προώθηση των ΑΠΕ, δυστυχώς, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως ο νόμος θα λύσει τα δισεπίλυτα προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίηση των έργων. Ας μην ξεχνάμε ότι εξακολουθούν να λείπουν βασικά εργαλεία που σχετίζονται με την αναπτυξιακή, χωροταξική και περιβαλλοντική διάσταση των ΑΠΕ (π.χ. κτηματολόγιο, δασολόγιο, εθνικό σύστημα πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα κ.λπ.)´.
´Σήμερα, παρά το γεγονός πως μια σειρά από έργα ΑΠΕ λαμβάνουν αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ θα είναι καταδικασμένη σε περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αποτυχία, αν δεν σχεδιαστεί και τεθεί σε εφαρμογή με πραγματικό σεβασμό προς το σύνολο των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και αναγκών της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό που θα παρακολουθείται επισταμένα από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με απόλυτη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και ανεμπόδιστη ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών´, τόνισε ο κ. Πληθάρας.
Και πρόσθεσε ότι: ´Μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την προώθηση των ΑΠΕ το μεγάλο στοίχημα για την Πολιτεία θα είναι η διόρθωση των κακώς κειμένων και η δημιουργία του κατάλληλου διαφανούς πλαισίου για την προώθηση των ΑΠΕ, με ξεκάθαρα κριτήρια χωροθέτησης, υψηλής ποιότητας περιβαλλοντική αδειοδότηση, αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ορθή τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες´.
´ΤερΑστιο το Οφελος για το κοινωνικΟ σΥνολο´
Μονόδρομο για την Κρήτη χαρακτήρισε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κ. Μανώλης Καραπιδάκης, Η/Μ, επικ. καθ. Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ο οποίος μίλησε για το μέλλον των Α.Π.Ε. στην Κρήτη και ειδικότερα για τις δυνατότητες των αντλησιοταμιευτήρων. ´Οι ΑΠΕ αποτελούν μονόδρομο για την Κρήτη διότι η Περιφέρειά μας δεν έχει άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας. Ούτε πετρέλαιο παράγουμε ούτε φυσικό αέριο αλλά τα εισάγουμε, πέραν του ότι ειναι καύσιμα που παράγουν ρύπους. Οπότε τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά είναι μονόδρομος για μας διότι είναι μια παραγωγή τοπική και ανανεώσιμη´, τόνισε ο κ. Καραπιδάκης.
Οσον αφορά τον κύκλο συζητήσεων που έχει ανοίξει σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ο ίδιος επεσήμανε ότι: ´Καμία τεχνολογία δεν είναι τέλεια. Κι αυτό διότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να κατασκευαστούν κοντά σε κορυφογραμμές ή να εγκατασταθούν σε παράκτιες περιοχές. Στην περιοχή της Κρήτης, εκ των πραγμάτων, αυτό είναι ενοχλητικό είτε γιατί αφορά ορεινούς όγκους που έχουν ενδιαφέρον περιβαλλοντικό είτε παράκτια σημεία που είναι παραλίες. Ομως μαζί με τα αρνητικά που μπορεί να έχουν οι ανεμογεννήτριες στο περιβάλλον -διότι πρόκειται για μεγάλες κατασκευές- το όφελος είναι τεράστιο όσον αφορά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Διότι ουσιαστικά αντικαθιστούμε την ηλεκτρική ενέργεια από πράσινη ενέργεια´.
Σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη η τομεάρχης Λειτουργίας Κέντρων Ελέγχου, Συστημάτων Μεταφοράς, Διεύθυνσης Διαχείρισης Νήσων, κα Α. Γιγαντίδου, στην εισήγησή της ανέφερε ότι σήμερα στην Κρήτη είναι εγκατεστημένα 167 MW αιολικά πάρκα και αναμένονται 70 MW τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ δόθηκαν άδειες για 50 MW μικρών παραγωγών φωτοβολταϊκών από τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν 31 MW.
Η ετήσια ενέργεια από αιολική παραγωγή και από φωτοβολταϊκά το 2010 κυμάνθηκε από 10 – 16%, ενώ είκοσι τέσσερα αιολικά πάρκα είναι συνδεδεμένα στο Αυτόματο Σύστημα Διαχείρισης του Κέντρου Ελέγχου Κρήτης.
Για τις ´εναλλακτικές λύσεις – εξοικονόμηση και Α.Π.Ε.´ η επίκουρη  καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κα Δ. Κολοκοτσά, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης στην Ελλάδα, που θα πρέπει στο νέο πλαίσιο να επιταχύνει τις δράσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη κτηρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης αλλά μόνο για κτήρια υψηλών προδιαγραφών κατασκευής και ότι απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική, ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα αισθητικής, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία την προώθηση νέων τεχνολογιών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα