Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
´Το πολιτικό σύστημα δεν πήρε το μήνυμα´
Αλεξανδρούπολη
Η  Ελλάδα δεν σηκώνει κομματικά και μικροκομματικά παιχνίδια, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την πολιτική κρίση των ημερών, για να προσθέσει πως «το πολιτικό σύστημα δεν πήρε το μήνυμα».
«Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα καινούργιο κίνημα και απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων που βλέπουν την πολιτική με άλλο μάτι», συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια εγκαινίων των γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Κομοτηνή.
Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» έκανε αναφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο της Θράκης, το οποίο χαρακτήρισε λανθασμένο και τόνισε πως «δεν κατάφερε να λειτουργήσει», σημειώνοντας πως «οι προδιαγραφές για ανάπτυξη στην Θράκη, γίνονται μέσα από σοβαρές προτάσεις, που θα αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής».
Νωρίτερα η κυρία Μπακογιάννη επισκέφθηκε εργοστάσιο φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής στην Ροδόπη, συναντήθηκε με γυναίκες του χριστιανικού και μουσουλμανικού συλλόγου του οικισμού Λυκείου, ενώ είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Σαπών – Μαρώνειας, Κομοτηνής και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρη Γιαννακίδη.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
´Πρόταση μομφής όταν κρίνουμε´ λέει η ΝΔ
Αθήνα
Πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης άσκησαν προχθές κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η πρόταση μομφής (κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου) είναι ένα όπλο που θα το χρησιμοποιήσει η ΝΔ όταν κρίνει», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Μιχελάκης. «Η επίθεση δεν θα σταματήσει με παραιτήσεις υπουργών», εκτιμά το ΚΚΕ. Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικής, λέει ο ΛΑ.Ο.Σ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΝΔ έχει βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Πολιτικές βάζουμε στο στόχαστρο και όχι πρόσωπα».
Για το ζήτημα παραίτησης του κ. Παπακωνσταντίνου, που έχει θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε πως «αν κάποιος νιώθει πολιτική ευθιξία μπορεί να παραιτηθεί και χωρίς πρόταση μομφής».
Πρόσθεσε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κάνει πως δεν τις ξέρει», απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανταποκριθεί σε μια πρόσκληση της κυβέρνησης για συζήτηση σχετικά με την οικονομία.
Επίσης προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη την πρόταση της για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και αλλαγές που μεσολάβησαν μετά την παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Σαμαρά, στο Ζάππειο.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:
´Καταλύεται το κοινωνικό κράτος´
Αθήνα
Αφήνοντας πίσω του την ταυτότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος επιμένει ότι «όταν καταλύεται το κοινωνικό κράτος» αποκτά νόημα το κάλεσμα για «λαϊκή εξέγερση». Πιστεύει πως αν ο λαός γίνει πρωταγωνιστής «θα δείτε τη Μέρκελ να προσκυνάει την Παναγιά της Τήνου για να μην αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και ξεκινήσει η αρχή του τέλους». Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι θέτει εαυτόν εκτός, δίνοντας προτεραιότητα στο Μέτωπο της Αλληλεγγύης και Ανατροπής που όπως λέει «δεν είναι ένα ακόμη κόμμα στον τηλεφωνικό κατάλογο», αλλά μία πρωτοβουλία για τη συσπείρωση δυνάμεων της Αριστεράς και πέρα από τα όριά της, για την απομάκρυνση της κυβέρνησης, το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη.
«Είμαι με το κοινωνικό κράτος. Αν η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη το καταλύει, όπως σήμερα, είμαι κατά» τονίζει ο κ.Αλαβάνος.
Αναφερόμενος στο χρέος της Ελλάδας λέει: «Δεν χρωστάμε τίποτε ούτε για την γερμανική Siemens, ούτε για τα υποβρύχια, ούτε για τους ληστρικούς και παρανοϊκούς τόκους τους».
Μιλάει για τα «διδάγματα» της Αιγύπτου και τονίζει ότι όλοι θεωρούσαν ότι ο Μουμπάρακ ήταν φαραώ. «Τελικά δεν ήταν πυραμίδα, έπεσε σαν χάρτινος πύργος».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:
´Αδικη´ η κατηγορία ΚΚΕ κατά του Ν. Πλουμπίδη
Αθήνα
Δημόσια αυτοκριτική για τη στάση της καθοδήγησης του ΚΚΕ κατά του ηγετικού στελέχους του κόμματος Νίκου Πλουμπίδη, τον οποίο είχε κατηγορήσει άδικα και αποκατέστησε μετά την εκτέλεσή του, έκανε η γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.
Σε ομιλία της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για τα 68 χρόνια της ΕΠΟΝ, η κυρία Παπαρήγα είπε ότι «ο κομμουνιστής ήρωας και μάρτυρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη και το εκτελεστικό απόσπασμα, με το βάρος μιας άδικης κατηγορίας (όπως τη χαρακτήρισε η γραμματέας του ΚΚΕ) από την καθοδήγηση του ίδιου του κόμματος για το οποίο έδινε και τη ζωή του». Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη από τις Αρχές το 1952 και εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954 με τη κατηγορία της κατασκοπίας. Μέχρι το τέλος της ζωής του δήλωνε ότι «θα παραμείνει και θα πεθάνει κομμουνιστής». Η δικαίωση από το ΚΚΕ ήρθε το 1958, από την 9η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής.

ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Σε Αθήνα και Θράκη ο Αχμέτ Νταβούτογλου
Αθήνα
Επίσκεψη στη Θράκη αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται πιθανότατα στην Ελλάδα το τριήμερο 8 – 10 Μαρτίου, δηλαδή αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Η πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να μεταβεί στη Θράκη έχει προκαλέσει κινητοποίηση στους μειονοτικούς κύκλους της περιοχής, με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής να ετοιμάζεται για αποθεωτική αποδοχή.
Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές διατηρούν χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι η Αθήνα έχει στέρεες θέσεις και δεν φοβάται από τη μετάβαση εκεί του κ. Νταβούτογλου. Στη συνάντηση που θα έχει με τον Δ. Δρούτσα στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει περί της διεξαγωγής του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διευκρινίσεις για τις συντάξεις συνταξιούχων που εργάζονται
Αθήνα
Διευκρινίσεις για τους περιορισμούς στο ύψος των συντάξεων που θέτει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στο ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας (πρόκειται για τον Ν. 3863/2010), για τους συνταξιούχους οι οποίοι είναι κάτω από 55 ετών προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου, οι συνταξιούχοι παίρνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο έτος (σήμερα 991,20 ευρώ). Το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια καταβάλλεται κατά τα έτη 2010 και 2011 μειωμένο κατά 70%.
Το όριο των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά 6 ημερομίσθια (σήμερα 198,24 ευρώ) για κάθε ανήλικο ή ανίκανο για βιοποριστική εργασία παιδί ή για παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω των 24 ετών.
Στην περίπτωση που ο απασχολούμενος λαμβάνει περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης από τις κύριες συντάξεις.
Επισημαίνεται ότι για τον προσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων δεν λαμβάνεται υπόψη η επικουρική σύνταξη. Για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας που εργάζονται ως μισθωτοί, ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα