Η ταινία ´Ο λόγος του βασιλιά´ του Τομ Χούπερ, ήταν ο μεγάλος νικητής των Οσκαρ αποσπώντας συνολικά τέσσερα αγαλματίδια, ενώ η ελληνική παραγωγή ´Κυνόδοντας´ δεν κατάφερε να αναδειχθεί καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.
Η τελετή απονομής ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) με ένα χιουμοριστικό βιντεάκι και ένα «ταξίδι στου μυαλού» στις υποψήφιες ταινίες για Οσκαρ καλύτερης ταινίας -παρόμοιο με εκείνο του Inception- από τους παρουσιαστές Αν Χάθαγουεϊ και Τζέιμς Φράνκο.
Στο τέλος της βραδιάς η Ελλάδα έμεινε χωρίς Οσκαρ, αφού το ´In A Better World´ κέρδισε την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και το φαβορί ´Biutiful´ του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο ´Κυνόδοντας” πάντως, κατάφερε να φέρει μια τιμητική διάκριση στην Ελλάδα, που το όνομά της ξανακούστηκε στην τελετή απονομής 33 χρόνια μετά την ´Ιφιγένεια´ του Μιχάλη Κακογιάννη (1978).
Το βραβείο Α´ Γυναικείου Ρόλου κατέληξε στη Νάταλι Πόρτμαν για την ερμηνεία της στο ´Black Swan´, ενώ με Οσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας βραβεύθηκε ο Κόλιν Φερθ για την ταινία ´Ο λόγος του βασιλιά´.
Τρία βραβεία πήρε η ταινία για το Facebook. To ´The Social Network´ απέσπασε τα Οσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, μουσικής και μοντάζ, ενώ τέσσερα ήταν τα Οσκαρ και για την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν ´Inception´ στις κατηγορίες: Οπτικών εφέ, ήχου, επεξεργασίας ήχου και φωτογραφίας, ενώ δύο χρυσά αγαλματίδια απέσπασε η ταινία ´The Fighter” για τις ερμηνείες των Κρίστιαν Μπέιλι (β´ ανδρικός ρόλος) και Μελίσα Λίο (β´ γυναικείος ρόλος).
Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν
Το κόκκινο και το μοβ ήταν τα χρώματα που κυριάρχησαν στις ενδυματολογικές επιλογές των σταρ του Χόλιγουντ, οι οποίοι κατέφτασαν στο Kodak Theater φορώντας εντυπωσιακές δημιουργίες. Σάντρα Μπούλοκ, Αν Χάθαγουεϊ, Τζένιφερ Χάντσον επέλεξαν το κόκκινο χρώμα, ενώ μοβ ήταν επιλογή της Νάταλι Πόρτμαν, της Σκάρλετ Γιόχανσον, της Μίλα Κούνις και της Κέιτ Μπλάνσετ (οι δύο τελευταίες διάλεξαν βιολετί δημιουργίες).
Για πρώτη φορά, η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών καθιέρωσε εκτός από το κόκκινο χαλί και ένα «μαύρο»: Πρόκειται για τη «σύντομη οδό» στην αίθουσα της απονομής για όσους σταρ δεν επιθυμούν να δώσουν δεκάδες συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους που στέκονται στο κόκκινο χαλί. Τον δρόμο αυτόν επέλεξαν η Χέιλ Μπέρι και ο Τζέσε Αϊζενμπεργκ.
Αναλυτικά όλα τα βραβεία Οσκαρ για το 2011
Καλύτερης ταινίας – ´Ο Λόγος του Βασιλιά´
Πρώτου Αντρικού Ρόλου –
Κόλιν Φερθ – ´Ο Λόγος του Βασιλιά´
Πρώτου Γυναικείου Ρόλου –
Νάταλι Πόρτμαν – ´Μαύρος Κύκνος´
Σκηνοθεσίας – Τομ Χούπερ –
´Ο Λόγος του Βασιλιά´
Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου –
Μελίσα Λίο – ´The Fighter´
Δεύτερου Αντρικού Ρόλου –
Κρίστιαν Μπέιλ – ´The Fighter´
Διασκευασμένου Σεναρίου –
Ααρον Σόρκιν – ´The Social Network”.
Πρωτότυπου Σεναρίου –
Ντέιβιντ Σέιντλερ – ´Ο Λόγος του Βασιλιά´
Ξένόγλωσσης ταινίας- ´In a Better World´ (Δανία)
Κινουμένων Σχεδίων – ´Toy Story 3´
Τραγουδιού –
´We Belong Together´ από το ´Toy Story 3´
Μουσικής – ´The Social Network´
Μοντάζ – ´The Social Network´
Φωτογραφίας – ´Inception´
Ηχου – ´Inception´
Επεξεργασίας Ηχου – ´Inception´
Οπτικών Εφέ – ´Inception´
Καλλιτεχνική Διεύθυνση –
´Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων´
Κοστούμια – ´Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων´
Μακιγιαζ – ´Ο Λυκάνθρωπος´
Ντοκιμαντέρ – ´Inside Job´
Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους –
´Strangers No More´
Μικρού Μήκους – ´God of Love´
Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους –
´The Lost Thing´