Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ των γεγονότων στη Λιβύη που αποτελεί πια το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δεν μας επιτρέπει ούτε λεπτό να εφησυχάζουμε για το ό,τι επακολουθήσει σε μια ενδεχόμενη ανάμιξη του ΝΑΤΟ. Οι καταστάσεις αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη και όλα είναι αναμενόμενα, παρά το ότι ευχόμαστε τα χειρότερα να είναι και αποφευκτέα. Κανείς δεν γνωρίζει την επόμενη μέρα και είναι πολλοί που μιλούν για ένα αραβικό «1989».
Η ΟΛΗ εικόνα στη Λιβύη -με έναν παραληρηματικό Καντάφι που δείχνει να είναι «εκτός πραγματικότητας» και ένα «πυρετό πολέμου»- μας φέρνει στον νου μια διαπίστωση: ότι, στη ροή των γεγονότων της ιστορίας, ένα 24ωρο μπορεί να είναι αιώνας, αλλά ταυτόχρονα και μια μοιραία στιγμή!
ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ στη Λιβύη, οι ανατροφοδοτούμενες (και κατευθυνόμενες εκατέρωθεν) πληροφορίες σχετικά με την αλήθεια -τις μάχες που διεξάγονται- δείχνει ότι το παιχνίδι θα διαδραματισθεί στην τελική «μάχη» της Τρίπολης. Που αναμένουν όλοι κι ελπίζουν να δώσει ένα λυτρωτικό τέλος στον λαό της χώρας. Όλες οι χώρες της Β. Αφρικής (Αίγυπτος – Λιβύη – Τυνησία – Αλγερία – Μαρόκο, αλλά και Μπαχρέιν, Υεμένη και Ιράν κ.λπ.) είναι γεωστρατηγικής (Ισραήλ) και ενεργειακής σημασίας περιοχές για Ευρώπη, αλλά και Αμερική (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ κατέστη ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Για τη χώρα μας δε που παραδοσιακά είναι κοντά στις αραβικές χώρες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό καθότι οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε. Εκτός από την πολιτική, ιστορική, πολιτιστική – οικονομική σχέση, η Ελλάδα εξαρτάται άμεσα και ενεργειακά. Οπότε κάθε αλλαγή μας ενδιαφέρει, ειδικότερα στη σημερινή κάκιστη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Γι? αυτό και απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες.
ΣΤΟΝ σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο άρκεσε η αυτοπυρπόληση ενός απλού φρουτέμπορου στην Τυνησία για να ανάψει το φιτίλι μιας σειράς επαναστάσεων, με πολλές επιμέρους διαφορές αλλά και με ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό -τη δίψα των λαών για δημοκρατία. Ας αναλογιστούμε και την πολιτική σημασία των νέων μέσων που μέσω του διαδίκτυο (Facebook, Twitter, blogs?) λειτουργούν ως άμεσος και εντυπωσιακά αποτελεσματικός οργανωτικός ιστός για τον συντονισμό των επιμέρους εξεγέρσεων. Θα ξαναβρούμε τη νέα τεχνολογική – δημοκρατική ενημέρωση σύντομα μπροστά μας στους αγώνες για περισσότερη δημοκρατία και σε πολλές ακόμα περιοχές του πλανήτη μας, από απελπισμένες μάζες που παρακολουθούν, αλλά και ενθαρρύνονται από την «αραβική άνοιξη».
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr – www.stcloris.gr