Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Οι εξεγερμένοι θέλουν ελευθερία

´Οι περισσότεροι άνθρωποι, που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, είναι νέοι που θέλουν να ζουν ελεύθεροι και τίποτα περισσότερο´.
Αυτό επεσήμανε ο Γερμανός καθηγητής Πανεπιστημίου στην πόλη Μιζουράτα της Λιβύης, που το μεσημέρι του Σαββάτου έφτασε στα Χανιά μαζί με 1.118 ξένους υπηκόους με το «Νήσος Ρόδος», το πρώτο πλοίο, που  έδεσε στο λιμάνι της Σούδας, από τον πολύπαθο τόπο.
Το πλοίο μετέφερε 1.119 ξένους υπηκόους από τους οποίους 823 κατάγονται από το Μπαγκλαντές, 150 είναι Φιλιππινέζοι, 5 Ιάπωνες, 103 Κορεάτες, 36 Ταϊλανδοί, 1 Αμερικανός και ο Γερμανός υπήκοος. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας DAEWOO και του προξενείου της Κορέας στη Λιβύη.
Οπως ανέφερε ο Γερμανός ακαδημαϊκός στα ´Χ.Ν.´ ´δούλευα στο Πανεπιστήμιο της Μιζουράτα στο Τμήμα Μηχανικών. Ζω εδώ και τρία χρόνια εκεί. Οι άνθρωποι ήταν ήσυχοι και φιλικοί μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι 20, 25 και 30 ετών που θέλουν να ζουν ελεύθεροι και τίποτα περισσότερο. Γι? αυτό και είναι εναντίον του Καντάφι´.
´Μέχρι τη στιγμή που έφυγα στο κέντρο της πόλης ήταν ήσυχα, όχι όμως και περιφερειακά. Αρχικά άνθρωποι του Καντάφι πυροβολούσαν θέλοντας να κυριαρχήσουν στην περιοχή. Ομως οι αντικαθεστωτικοί τη διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους´, τόνισε.
´Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου μου είπε ότι πρέπει να φύγω αμέσως και με φιλοξένησε για τρεις ημέρες στο σπίτι του. Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί εκεί. Ομως έπρεπε να φύγω γιατί φοβήθηκα, δεν ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί´, τόνισε.
Κατά την άφιξη του πλοίου ´Νήσος Ρόδος´ στο λιμάνι βρίσκονταν εκπρόσωποι των πρεσβειών της Κορέας, του Μπαγκλαντές και της Γερμανίας, που μαζί με τις Λιμενικές Αρχές οργάνωναν την αποχώρηση των υπηκόων, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και τηλεοπτικά συνεργεία και Κορεάτες ανταποκριτές, που κάλυπταν τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών τους.
Οι Ιάπωνες, οι Κορεάτες και ο Γερμανός υπήκοος έφυγαν μέσα στις επόμενες ώρες από την αποβίβασή τους, αφού δεν χρειάζονταν βίζα. Διέθεταν διαβατήρια, τα οποία, αφού ελέγχθηκαν, στη συνέχεια έφυγαν με πτήσεις εσωτερικού για Αθήνα και από εκεί στις χώρες τους. Πρόβλημα προέκυψε με τον επαναπατρισμό των υπηκόων του Μπαγκλαντές, αφού η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές με την εταιρεία DAEWOO, που μετέφερε τους υπηκόους της από τη μαρτυρική Λιβύη, δεν είχε έρθει σε οικονομική συμφωνία, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ο επαναπατρισμός τους.
Κατόπιν έντονων διεργασιών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με την εταιρεία που τους μετέφερε στη Σούδα, βρέθηκε λύση και οι ξένοι υπήκοοι αναχώρησαν με αεροσκάφη από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» για την πατρίδα τους.
Συνολικά, το τριήμερο μέχρι και χθες έφτασαν στη Σούδα 2.700 επιβάτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα