ΕΔΩ που τα λέμε, oι γυναίκες είναι οι σημερινές ηρωίδες της καθημερινότητας. Με έναν οικογενειακό προϋπολογισμό ψαλιδισμένο σχεδόν κατά 50% και με εργασία επισφαλή, είναι υποχρεωμένες να «τα φέρουν βόλτα» στο σπίτι περιορίζοντας δραματικά τις δαπάνες, χωρίς να στερούν τα βασικά απ? τα παιδιά τους!
ΑΝΤΕ να βρεις τη χρυσή τομή σ? ένα τέτοιο προκρούστειο παρόν. Τι να περικόψεις; Φαγητό, ενοίκιο ή δάνειο; Κοινόχρηστα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, τηλέφωνα, φροντιστήρια παιδιών, εξωσχολικές δραστηριότητες; Εντάξει, οι έξοδοι με τις παρέες γίνονται στο τελείως απαραίτητο, η ελάχιστη μετακίνηση με το αυτοκίνητο μόνο για τη δουλειά – σχολεία παιδιών, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα στο ελάχιστο, σπάνιος κι ο καφές με τις φιλενάδες, η αγορά λιγότερων ρούχων κανόνας κ.λπ.
***
?ΚΙ ΟΜΩΣ, να πως έβλεπαν ορισμένοι εργοδότες την εργαζόμενη γυναίκα, πριν μόλις 2 χρόνια (2008)! (Το απόσπασμα είναι από επιστολή του Γ. Ριζόγλου, Αγ. Σύλλας, Ηράκλειο Κρήτης [εφημ. «Τα Νέα», για τη Φοίβη Αθηναία, 5/3/08]. Αναφέρεται σε εσωτερικό έντυπο προτροπή της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν ο αλληλογράφος. Αφορούσε στις εργαζόμενες γυναίκες προτείνοντάς τους την παρακάτω «συνταγή» ζωής:
«? Υπάρχει μια κατηγορία γυναικών που αποφασίζουν να βάλουν πάνω απ? όλα την προσωπική τους καριέρα και σε δεύτερη προτεραιότητα την προσωπική τους ζωή και τη μητρότητα και απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που τους χαρίζει η καριέρα τους μπροστά σε υπολογιστές, γεύματα εργασίας, meetings και αεροδρόμια. Η πλειονότητα των γυναικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα και συνεχίζουν να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια και μοιράζονται στα δύο μετακινώντας το κέντρο βάρους πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά. Και, τέλος, υπάρχει μια τρίτη κατηγορία γυναικών που κατορθώνουν να συνδυάσουν διπλό και τριπλό ρόλο, της γυναίκας – στελέχους με αυτόν της γυναίκας – συζύγου και μητέρας. Πώς άραγε το καταφέρνουν; Υπάρχουν κάποιες απλές παραδοχές που, αν μια γυναίκα τις ακολουθήσει, ίσως τελικά να καταφέρει να βγει από το δίλημμα ´καριέρα ή οικογένεια´ και να είναι επιτυχημένη και στα δύο. Ας τις δούμε:
– Μην παρασύρεστε από το στερεότυπο επαγγελματική εξέλιξη = αποτυχημένη μητέρα.
– Αδιαφορήστε για τη λίγη σκόνη (!) που υπάρχει στο σπίτι.
– Εκπαιδεύετε (!) τα παιδιά να μη νιώθουν μίζερα γιατί η μαμά λείπει από το σπίτι.
– Γίνετε συνδρομητές (!) του πιο κοντινού παραδοσιακού εστιατορίου.
– Οργανώστε τις υποχρεώσεις του σπιτιού όπως το αρχείο ενός υπολογιστή. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την αποφασιστικότητα, τη φιλοδοξία και το πείσμα που συνήθως διακρίνει αυτή την τρίτη κατηγορία γυναικών, τότε μάλλον έχει μια καλή συνταγή επιτυχίας. Ούτως ή άλλως ο συνδυασμός σπίτι-σύζυγος – παιδιά – δουλειά – καριέρα είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση και απαιτεί την απόλυτη αφοσίωση των γυναικών στον στόχο».
ΠΟΛΥ? χειραφετημένη η Ελληνίδα του 21ου αι. μέσα στην? τρομακτική καταπίεση και το άγχος που βιώνει με μνημόνιο και απαιτήσεις εργοδοτών.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr / www.stcloris.gr