Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας

Γράφει η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΑΤΖΑΚΗ*

Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό πρόβλημα υγείας με σοβαρές κοινωνικό – οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία θεωρείται ´παγκόσμια επιδημία´, η οποία προσβάλει περισσότερα άτομα από ό,τι η πείνα. Στην Αμερική μέσα σε 25 χρόνια (από το 1979 μέχρι το 2004), η παχυσαρκία στους ενηλίκους διπλασιάστηκε, ενώ στα παιδιά και στους εφήβους τριπλασιάστηκε.
Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για άλλες χρόνιες ασθένειες, αυξάνει τον πιθανότητα θνησιμότητας σε κάθε ηλικία και έχει σημαντικές κοινωνικο – οικονομικές επιπτώσεις.
Για να αντιμετωπιστεί σήμερα η παχυσαρκία  δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην πρόληψη. Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη θεραπεία αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπολογιστεί και το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας. Καθώς αυξάνει το βάρος και η περίμετρος της μέσης τόσο αυξάνονται και οι σχετιζόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες και συνεπώς αυξάνονται και τα έξοδα υγείας. Η παχυσαρκία μειώνει την παραγωγικότητα του υπαλλήλου, όπως επίσης μειώνει και τα χρόνια που μπορεί να εργάζεται λόγω της αυξημένης θνησιμότητας και νοσηρότητας, κατάσταση που εμποδίζει την κοινωνικο – οικονομική πρόοδο της κοινωνίας. Ο απλούστερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, είναι να διακριθούν σε άμεσες και έμμεσες.
Αμεσα έξοδα υγείας είναι αυτά που σχετίζονται με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών, τα φαρμακευτικά έξοδα, τα νοσοκομειακά έξοδα και η κατ? οίκον νοσηλεία. Τα έμμεσα έξοδα σχετίζονται με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και καθρεφτίζουν τους χαμένους μισθούς λόγω ασθενείας ή ανικανότητας και την απώλεια μελλοντικών κερδών λόγω πρόωρου θανάτου.

Αμεσες συνέπειες παχυσαρκίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα έξοδα λόγω παχυσαρκίας αποτελούν το 2-7% των συνολικών εξόδων για την υγεία παγκοσμίως. Στις Η.Π.Α. το συνολικό κόστος (άμεσο και έμμεσο) της θεραπείας της παχυσαρκίας εκτιμήθηκε το 2001 στα 117 δισ. δολάρια (86 δισ. ευρώ). Το ετήσιο άμεσο κόστος αντιμετώπισης των υπέρβαρων και παχύσαρκων εκτιμήθηκε το 2002 στα  92,6 δισ. δολάρια (68 δισ. το 2002, το ετήσιο κόστος θεραπείας του διαβήτη και καρδιοπαθειών ήταν 12.342 δολάρια (9.100 ευρώ) για τις γυναίκες με 3ου βαθμού παχυσαρκία και 13.674 δολάρια (10.100 ευρώ) για τους άντρες.
Ενδιαφέρον είχε μια έρευνα που μελέτησε τη διαφορά στα έξοδα περίθαλψης ανάμεσα σε φυσιολογικού βάρους άτομα και σε άτομα με διαφόρους βαθμούς παχυσαρκίας. Τα έξοδα στα άτομα 1ου βαθμού παχυσαρκίας (ΒΜΙ: 30-35%) ήταν αυξημένα κατά 21 – 54%. Στα 2ου βαθμού (ΒΜΙ: 35 – 40) ήταν αυξημένα κατά 43 – 57% και στου 3ου βαθμού (ΒΜΙ>40) ήταν αυξημένα κατά 78 – 111%. Ακόμα κι όταν συγκρίθηκε η ομάδα των υπέρβαρων (ΒΜΙ 25 -30) πάλι τα έξοδα στους παχύσαρκους ήταν στατιστικά πιο αυξημένα.
Ενα σημαντικό ποσοστό των αυξημένων εξόδων για την υγεία που παρατηρούνται στους παχύσαρκους ασθενείς σχετίζονται με τη φαρμακευτική περίθαλψη, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες. Σε μελέτες τα φαρμακευτικά έξοδα είναι αυξημένα στους παχύσαρκους κατά 77 – 227% συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας στα παιδιά δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσον αυτές των ενηλίκων, για πολλούς λόγους. Πρώτον, σε ελάχιστα παιδιά παρέχεται θεραπεία, οπότε τα έξοδα περίθαλψης δείχνουν χαμηλά. Αυτό υποδεικνύει είτε ότι οι υπεύθυνοι υγείας δεν εκτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος είτε ότι γίνονται διακρίσεις κατά των υπέρβαρων παιδιών μέσα στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχετιζόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες να μην διαγιγνώσκονται, οπότε δεν αναφέρονται. Ακόμα και όταν υπάρχει ενδιαφέρον από τις υπηρεσίες υγείας, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι πάντα ικανά να γνωρίζουν τα διάφορα συμπτώματα ή δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να τα αναφέρουν. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταγράφεται το σωματικό βάρος κατά τη διάγνωση ασθενειών, οπότε δεν υπάρχει συχνά καταγραμμένη συσχέτιση της ασθένειας με το σωματικό βάρος. Αυτό που συμβαίνει, όμως, είναι ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου ασθενείας κατά την ενήλικη ζωή, όπως επίσης κάποιες από αυτές τις ασθένειες ήδη έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται στα παχύσαρκα παιδιά. Αυτό φυσικά οδηγεί σε μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας και εργασιακής ανικανότητας, το οποίο θα επιβαρύνει κι άλλο το σύστημα υγείας.

Εμμεσες Συνέπειες
Οσον αφορά τις έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αλλά εκτιμάται περίπου στα $58,8 δισ. (43,4 δισ. ευρώ) παγκοσμίως. Στις Η.Π.Α, τα έμμεσα έξοδα ή το οικονομικό κόστος της χαμένης παραγωγικότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε ηλικίες 17 – 64 ετών έχει εκτιμηθεί στα 3,9 δισ. δολάρια (2,87 δισ. ευρώ). Αυτή η αξία ισοδυναμεί με σε 39,3 εκατομμύρια χαμένες μέρες εργασίας λόγω παχυσαρκίας, 62,7 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς, 239 εκατ. περιορισμένες μέρες δραστηριότητας και 89,5 εκατ. μέρες καθήλωσης στο κρεβάτι λόγω παχυσαρκίας
Ο Thompson και οι συνεργάτες του εκτίμησαν ότι οι παχύσαρκοι άντρες ήταν απόντες από την εργασία τους 2,7 μέρες περισσότερες από έναν άντρα ιδανικού βάρους, ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες έλειπαν από την εργασία τους 5,1 μέρες περισσότερες από τις γυναίκες ιδανικού βάρους. Παρόμοια, ο Finkelstein  και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι οι παχύσαρκοι υπάλληλοι είχαν 5,1 επιπλέον χαμένες μέρες εργασίας και κατά 2.230 δολάρια (1.645 ευρώ)  πιο αυξημένα ιατρικά έξοδα.
Σε μια μελέτη στο Μεξικό μελετήθηκε το κόστος της παχυσαρκίας σε μειωμένη εργασιακή απόδοση, απασχόληση και έσοδα. Η ολική απώλεια εισοδήματος ήταν περίπου $ 200 εκατ. (147 εκατ. ευρώ) περίπου, με απώλεια 7300 θέσεων εργασίας, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια εισοδημάτων από τους φόρους σε πάνω από $ 48 εκατ. δολάρια (35,4 εκατ. ευρώ).
Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν ανάλογα κόστη της παιδικής παχυσαρκίας λόγω της μικρής συμβολής των παιδιών στην εθνική οικονομία. Αυτό, όμως, που μπορεί να εκτιμηθεί είναι οι γονικές άδειες που παίρνουν οι γονείς για να φροντίσουν τα άρρωστα παχύσαρκα παιδιά τους, οι ώρες που δεν πάνε σχολείο λόγω ασθενείας, και τα νεαρά άτομα που δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω παχυσαρκίας.
Πέρα από τις άμεσες και έμμεσες οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα. Αυτοί οι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τις χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, τις διακρίσεις και την άνιση μεταχείριση στον χώρο εργασίας, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τη γενικά κακή ποιότητα ζωής. Σε έρευνα οι παχύσαρκοι είχαν τα χαμηλότερα σκορ σε τεστ, τα οποία μελετούσαν διάφορους τομείς της υγείας όπως σωματική λειτουργία, κοινωνική προσαρμογή, διανοητική υγεία και πόνος.
Καλό είναι να αρχίσει πια ο κόσμος να ευαισθητοποιείται λίγο περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Η παχυσαρκία αποτελεί μια σοβαρή πάθηση με αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Η πρόληψη όντως αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση και μια και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, ας μην ξεχνάμε ότι το να προσέχουμε το σώμα μας κοστίζει πολύ λιγότερο από τη θεραπεία των ασθενειών.
´Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν´, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Βιβλιογραφία
?? Bachman K (2007), Obesity, Weight Management and Health Care Costs: A primer, Disease Management, 10:129-137
?? Finkelstein E et al (2005) The cost of obesity among full ? time employees Am J Health Promot, 20: 45-51
?? Lobstein T et al (2004) Obesity Reviews, 5 (Suppl 1) 4-85
??? Powers K.A., Rehrig S.T, Jones D.B (2007) Financial Impact of Obesity and Bariatric Surgery, Med Clin N Am, 91: 321-338
??? Tompson D et al (1998) Estimated economic costs of obesity to US business, Am J Health promot, 13: 120-7

*διατροφολόγος – διαιτολόγος
ΜSc στη διατροφή του ανθρώπου,
University of Sheffield, UK


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα