Ως ακάματο επιστήμονα, που το ερευνητικό του σθένος δεν κάμφθηκε ποτέ αλλά και ως έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε και μισήθηκε από πάρα πολλούς -όπως είναι η μοίρα κάθε μεγάλης προσωπικότητας- περιέγραψε τον διακεκριμένο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη ο έφορος Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, κ. Αντώνης Βασιλάκης μιλώντας χθες σε τιμητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης, αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Σακελλαράκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ).
Ο κ. Βασιλάκης -μιλώντας στους δημοσιογράφους- χαρακτήρισε τον Γιάννη Σακελλαράκη «μεγάλο συνάδελφο, φίλο, δάσκαλο και ερευνητή» και συμπλήρωσε: «Είχα την τύχη να είμαστε φίλοι 30 χρόνια και δουλέψαμε μαζί, κυρίως, στην ανασκαφή του Ιδαίου Αντρου».
Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Γιάννη Σακελλαράκη ο κ. Βασιλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τον χαρακτήριζε μια υπερβολή σχεδόν σε όλα» καθώς και -όπως πρόσθεσε- η επιμονή του στην επίτευξη των στόχων που έβαζε: «Ηταν πάρα πολύ επίμονος στους στόχους που έβαζε και είχε πολλές φορές αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και στην υπηρεσιακή του και την ακαδημαϊκή του καριέρα. Μισήθηκε και αγαπήθηκε από πάρα πολλούς αλλά αυτή είναι η τύχη φαίνεται των μεγάλων. Και εδώ έχουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση τέτοια», είπε ο κ. Βασιλάκης, ενώ -απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος για την Κρήτη- σημείωσε: «Η τύχη τον έφερε να ξεκινήσει να δουλεύει εδώ και δέθηκε με την Κρήτη έκτοτε πιο πολύ και από το να ήταν γεννημένος Κρητικός».
Για το έργο και την προσφορά του κορυφαίου αρχαιολόγου ο κ. Βασιλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Σακελλαράκης ήταν ίσως ο τελευταίος των μεγάλων της προηγούμενης γενιάς αρχαιολόγων, που δούλεψαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και οι οποίοι θεμελίωσαν μεγάλα κομμάτια της γνώσης και της έρευνας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης και όχι μόνο», ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν υπήρξαν στιγμές που να κάμφθηκε το κουράγιο και η πίστη του στην έρευνα, ο κ. Βασιλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Το ερευνητικό του σθένος δεν κάμφθηκε ποτέ. Το διατήρησε ακέραιο μέχρι τέλος. Δεν υπήρχαν στιγμές που να παραιτείτο ακόμα κι όταν ήξερε ότι οδηγείτο σε καταστροφή».
Η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, κα Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού, τόνισε εκ μέρους των διοργανωτών ότι η ΙΛΑΕΚ είχε τιμήσει τον Γιάννη Σακελλαράκη -όταν ακόμα βρίσκονταν εν ζωή- το 2006 ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος της ΙΛΑΕΚ.
«Ο Γιάννης Σακελλαράκης για εμάς είναι μια σπουδαία προσωπικότητα, ο οποίος με το έργο του εξακολουθεί να υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Ενας πάρα πολύ σπουδαίος άνθρωπος, ένας ακάματος εργάτης της αρχαιολογικής σκαπάνης και ο οποίος, ενώ δεν ήταν Κρητικός, μόνος του αποφάσισε να πολιτογραφηθεί Κρητικός», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Ναναδάκη – Παπαδερού.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συντόνισε ο εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιάννης Τωμαδάκης, προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη «Ιδαίου Μύθοι», στο οποίο παρουσιάζεται μέρος του πολύ σημαντικού ερευνητικού έργου και των ανασκαφών του Γιάννη Σακελλαράκη στην Κρήτη.