Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Κέντημα και Πολιτισμός

´Το κέντημα αποτελεί για μας μια υπέρτατη μορφή έκφρασης αυτού που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως «λαϊκό πολιτισμό». Κρύβει σημάδια του παρελθόντος και τα μεταφέρει αυτούσια από γενιά σε γενιά´.
Αυτά  τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ´Κέντημα και Πολιτισμός´, Χρύσα Χαριτάκη – Μακράκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με αφορμή την παρουσίαση λευκώματος για το κέντημα. Η κα Μακράκη πρόσθεσε επίσης ότι´παρατηρώντας ένα   κέντημα με ρίζες από τα παλιά, διαπιστώνουμε ότι η λαϊκή παράδοση διατηρείται μέσα σε αυτό ζωντανή. Η γυναίκα επί αιώνες ήταν κατ? εξοχήν νοικοκυρά δεμένη αποκλειστικά με το σπιτικό της. Απομονωμένη από τα δρώμενα,αποτύπωνε στο κέντημα -με τέχνη- την ευαισθησία της αλλά και όλα όσα επί αιώνες της στέρησε η ανδροκρατούμενη Πολιτεία. Με τις κλωστές , τα δάχτυλα και τη φαντασία της δημιούργησε πλήθος τεχνημάτων. Σήμερα, που ο κόσμος τρέχει σε άλλους ρυθμούς και στροβιλίζει το μυαλό μας με τη σύχρονη τεχνολογία, το κέντημα αποτελεί μια μορφή εσωτερικής έκφρασης για τη γυναίκα, δυνατή και επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε´. Η ίδια υπογράμμισε ότι´η κοινωνία σήμερα θέλει την γυναίκα συμμέτοχο αλλά συνάμα δέσμια των ρυθμών και τείνει να την μετεξελίξει σε απρόσωπη και μονοσήμαντη παρουσία. Το κέντημα κρύβει μια τεράστια δύναμη έκφρασης. Σε ταξιδεύει σε δρόμους ζωής πρωτόγνωρους. Κρύβει βαθιά μέσα του την ξεχωριστή ομορφιά της προσωπικής δημιουργίας σκιαγραφώντας όλες τις πτυχές του χαρακτήρα, της διάθεσης και της καλαισθησίας της. Η τεράστια ποικιλία μορφών κεντήματος αλλά και ο μοναδικός τρόπος έκφρασης από κάθε μια γυναίκα ξεχωριστά, το αναδεικνύουν ως μια κορυφαία έκφραση τέχνης, που οφείλουμε να γνωρίσουμε´.
´Οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στις μοναδικές βελονιές που κληρονομήσαμε. Να τις διατηρήσαμε ως πολύτιμο φυλακτό και να προφθάσουμε να καταγράψουμε την τεχνική που τις χαρακτηρίζει. Να αποτελέσουν για μας, τις νεότερες γενιές, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Το κέντημα αποτελεί έναν ύμνο στη μοναδική εκλεπτυσμένη δημιουργία της γυναίκας. Κρατώντας ένα κέντημα στα χέρια μπορείς να σκιαγραφήσεις τη δημιουργό του. Αφού τα ξεχωριστά δικά της χαρακτηριστικά αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο κέντημα της´, συμπλήρωσε.
Η κα Μακράκη κατέληξε λέγοντας ότι ´ο νεοσύστατος Σύλλογός μας «Κέντημα και Πολιτισμός» προσπαθεί ενώνοντας την πολύτιμη παρουσία και γνώση όλων των μελών του να αφυπνίσει και να κεντρίσει το ενδιαφέρον και σε άλλες γυναίκες. Να αναζητήσει και να ερευνήσει παραδοσιακές βελονιές αναδεικνύοντας την κεντητική και υφαντική τέχνη, σε τέχνη υψίστου καλούς και τεχνικής.
Να διατηρήσει μέσα από το κέντημα την πολιτιστική και  παραδοσιακή μας μνήμη´.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι κυρίες που επιμελήθηκαν την έκθεση: Μαρία Μινωτάκη, Καίτη Καστρινάκη, Αγγελική Μακράκη, Νικολέτα Γκιώνη, Αθανασία Ατσαλάκη, Μαρία Παπαδάκη και Αρτεμις Κατάκη, ενώ έγινε αναφορά στον εμπνευστή του Συλλόγου, αείμνηστο Αντώνη Μαρκουλάκη. Επίσης, το ΔΣ του Συλλόγου εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τον χαμό του νεοτέρου μέλους του Συλλόγου, της Μαρίας Λιμογιάννη.
Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα