Η παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι των Χανίων αξίζουν να έχουν μία θέση στα ανακηρυγμένα μνημεία της Unesco, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, διδάκτωρ του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Αναστασία Παπαδία – Λάλα, σε διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Χθες έγινε η έναρξη των μαθημάτων του Β? κύκλου του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου με θέμα: «Ιστορία – Τέχνη – Πολιτισμός». Το θέμα της πρώτης διάλεξης ήταν «Η Κρήτη κατά την περίοδο της Βενετικής κυριαρχίας (1204 – 1269). Ιστορία και Πολιτισμός».
Οπως ανέφερε η κα Λάλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στο ενετικό λιμάνι: ´Βρισκόμαστε σε έναν χώρο με ισχυρό βενετικό παρελθόν, που συνδέεται με την περίοδο της Βενετοκρατίας στην Κρήτη από το 1204 – 1269. Μία περίοδος πλούσια σε θεσμικές αλλαγές και στοιχεία που έφεραν οι κυρίαρχοι Βενετοί από τη Δύση στο εκκλησιαστικό, στο οικονομικό και στο διοικητικό πεδίο´.
Η κα Λάλα επεσήμανε την καταλυτική επιρροή της βενετικής παρουσίας στα πολιτισμικά επιτεύγματα της Κρήτης, ορατά και άυλα, αλλά κυρίως στην κρητική λογοτεχνία. ´Αυτό, όμως, που έχει κυριαρχήσει και σηματοδοτήσει τη βενετική παρουσία είναι τα σημαντικά πολιτισμικά επιτεύγματα τόσο τα ορατά που βλέπουμε σε κάθε βήμα μας στην Κρήτη και μάλιστα στα Χανιά όσο και σε άυλα πνευματικά δημιουργήματα, με πρώτο την κρητική λογοτεχνία. Πρόκειται για μια λογοτεχνική παραγωγή που έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη νεοελληνική πνευματική δημιουργία με αριστουργήματα όπως ο Ερωτόκριτος και η Ερωφίλη´, τόνισε.
Η κα Λάλα επεσήμανε ότι η παλιά πόλη των Χανίων και το ενετικό λιμάνι αξίζουν να έχουν μια θέση στα ανακηρυγμένα μνημεία της Unesco, όπως η Κέρκυρα αλλά και η Ρόδος.
´Αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιωχθεί. Διότι το βενετικό παρελθόν είναι πολύ σημαντικό και οι βενετικές πόλεις ίσως είναι οι ωραιότερες της Ελλάδας, αν σκεφτούμε την Κέρκυρα, που επίσης έχει ανακηρυχθεί ολόκληρη ως μνημείο, τη Ρόδο των Ιωαννιτών Ιπποτών κ.ά.
Πιστεύω ότι στην Κρήτη υπάρχουν θησαυροί και αυτή η περίοδος της Βενετοκρατίας δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, διότι ίσως είναι τόσο ισχυρή η αρχαία παρουσία και έτσι η συγκεκριμένη περίοδος είναι κάπως υποβαθμισμένη´, κατέληξε.