Θα μου πείτε πληροφορίες για τα νούφαρα;
Το νούφαρο είναι το πιο δημοφιλες υδρόβιο φυτό που συναντάμε σε ποτάμια, λίμνες και πισίνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νούφαρο διαθέτει μεγάλα δερματώδη γυαλιστερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς που επιπλέουν στο νερό και ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά ακτινωτά λουλούδια του σε διάφορα χρώματα, λευκό, κόκκινο, μπλε, μωβ ή ροζ που φτάνουν σε μέγεθος μέχρι και 30 εκατοστά. Το νούφαρο έχει περίοδο ανθοφορίας από τον Μάιο ως και τον Αύγουστο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μπλε νούφαρο που ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα. Το νούφαρο ευδοκιμεί μόνο μέσα στο νερό και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε βάθος 0,5-1 μέτρο, επιζητεί ηλιόλουστες θέσεις για να χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νούφαρο είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Ο πολλαπλασιασμός του νούφαρου γίνεται με σπόρο και με διαίρεση ριζωμάτων. H αρχαία ελληνική ονομασία του νούφαρου είναι «νυμφαία» και έχει σαν βάση τη λέξη Νύμφη. Επίσης, στην αρχαία Αίγυπτο τα νούφαρα ήταν συνδεδεμένα με τις θεότητες του πάνω κόσμου και του κάτω κόσμου.
Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί η στεφανωτή;
Η στεφανωτή ή στεφανώτις είναι αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λευκά αρωματικά άνθη και καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστή και ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης. Η στεφανωτή διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρα και χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες καθώς και από ερασιτέχνες κηπουρούς σε πέργκολες, πλαίσια και φράκτες. Η στεφανωτή ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και σε εδάφη βαθιά, πλούσια, καλά αποστραγγιζόμενα και θέλει προφυλαγμένες θέσεις από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο. Η στεφανωτή είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα, και θα χρειαστεί προστασία με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. Αν φυτέψουμε τη στεφανωτή σε γλάστρα θα παρουσιάσει μικρότερη σχετικά ανάπτυξη σε σχέση με την φύτευση στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη μεταφύτευση της στεφανωτής απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όταν αναρριχηθεί το φυτό είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε νέα θέση.
Eίναι ωφέλιμοι οι γεωσκώληκες στο χώμα του εδάφους;
Οι γαιοσκώληκες καθώς δημιουργούν πολλές στοές στο έδαφος κάνουν το χώμα του εδάφους ελαφρύτερο, με περισσότερο οξυγόνο που αξιοποιείται από ωφέλιμους μικροοργανισμούς, υπεύθυνους για την αερόβια ζύμωση και αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το έδαφος εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά. Η διάνοιξη στοών στο έδαφος από τους γαιοσκώληκες συντελεί στην καλή κυκλοφορία του νερού κατά την άρδευση καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αποστράγγισης. Επιπλέον, η δράση των γαιοσκώληκων δημιουργούν χώρους στο έδαφος για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, κάτι που βελτιώνει την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Τέλος, τα προϊόντα αποβλήτων των σκουληκιών συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και κάλιο και ωφελούν σημαντικά την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr