Από την οικογένεια και στη συνέχεια από το σχολείο μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή διατροφή στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 14 ετών, ωστόσο, οι γονείς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το φαγητό ως επιβράβευση ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Την ίδια ώρα η Κρήτη συνεχίζει να διατηρεί τη δυσάρεστη πρωτιά όσον αφορά τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά, τα οποία προτιμούν την ´εύκολη´ τροφή και όχι την κρητική διατροφή.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Χανίων χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.
Ομιλητές ήταν η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Χριστίνα Μακρατζάκη και ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφοκλής Κλεοβόλου.
Η κα Μακρατζάκη αναφέρθηκε στις διατροφικές ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και συγκεκριμένα με: Σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ενώ ο κ. Κλεοβόλου μίλησε για τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών με επιληψία και αυτισμό.
Οπως επεσήμανε η διευθύντρια στο 1ο Ειδικό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο Χανίων, κα Μαίρη Μαδεράκη, ´στόχος μας είναι τα παιδιά μέχρι στις ηλικίες 8 – 14 ετών να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες, φρούτα, λαχανικά κ.ά. Βέβαια οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές γιατί το κάθε παιδί ΑμεΑ αντιμετωπίζει το δικό του πρόβλημα, όμως, αν βάλουμε τις βάσεις για μια σωστή διατροφή σε συνεργασία με την οικογένεια και ενημερώνουμε τους γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε προς αυτό τον σκοπό´.
Η κα Μαδεράκη ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, η Κρήτη έχει τους υψηλότερους δείκτες σε παχύσαρκα παιδιά λόγω της κακής διατροφής. ´Οι βάσεις για σωστή διατροφή ξεκινούν από την οικογένεια. Γι? αυτό και παρατηρούμε καθημερινά στο σχολείο ότι υπάρχουν οικογένειες με πολύ προσεγμένο διαιτολόγιο για τα παιδιά τους, τα οποία έρχονται με φαγητό από το σπίτι, με το φρούτο ή το λαχανικό που έχει δώσει η μαμά και υπάρχουν και παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με κρουασάν, τσιπς κ.ά.
Σημαντικός, όμως, είναι και ο ρόλος του σχολείου γι? αυτό προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς´.
Από την πλευρά του ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Σοφοκλής Κλεοβόλου τόνισε ότι για τη διατροφή των παιδιών με ειδικές ανάγκες και κυρίως με επιληψία και αυτισμό, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται διατροφολόγους προκειμένου τα παιδιά να ακολουθούν ειδικά σχήματα διατροφής. ´Τα παιδιά με επιληψία και αυτισμό πρέπει να αποφεύγουν αλλεργιογόνες τροφές και τρόφιμα με πολλά συντηρητικά και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής διατροφής´, ανέφερε.
Πάντως ο ίδιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με έρευνες τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. ´Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει. Διότι από μικρά παιδιά παχύσαρκα θα οδηγηθούμε σε ενηλίκους παχύσαρκους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα μετέπειτα με την υγεία τους. Γι? αυτό και είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρά στη σωστή διατροφή, διότι μετά πολύ δύσκολα αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες´, σημείωσε.
Τέλος, η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Χριστίνα Μακρατζάκη τόνισε ότι πολλά παιδιά με Σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας, καρδιάς και υποθυρεοειδισμού. ´Γι? αυτό όσον αφορά τη διατροφή τους απαιτείται ισορροπημένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε λιπαρά. Επίσης χρειάζεται φυσική δραστηριότητα και φυσικοθεραπεία´, ανέφερε.
´Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες χρειάζονται κυρίως φροντίδα και αγάπη. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται, ακόμη και αν η νοητική τους λειτουργία είναι χαμηλή. Μπορούν να επικοινωνούν και να αποδίδουν αποτελέσματα ακόμη και σε θέματα διατροφής´, επεσήμανε η κα Μακρατζάκη, η οποία τόνισε ότι οι γονείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο επιβράβευσης.
´Τα παιδιά ΑμεΑ, όπως όλα τα παιδιά, χρειάζονται μόνο συναισθηματική υποστήριξη και αγάπη. Οταν αυτό το νοιώσουν η κάθε άρνηση υποχωρεί πιο εύκολα. Απλά χρειάζεται ένας ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης´, κατέληξε.