Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΟΤΑΝ -το 1945- οι Ιάπωνες ηττήθηκαν από τους Αμερικανούς στην κρίσιμη μάχη της Ιβοζίμα, άνοιγαν τον δρόμο για τη ρίψη των πρώτων ατομικών βομβών σε Ναγκασάκι και Χιροσίμα. Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή, με χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τρομερές συνέπειες για όσους επέζησαν. Η αναγκαστική συνθηκολόγηση της ιαπωνικής κυβέρνησης υπήρξε η αιτία για την επιβολή ενός νέου δυτικότροπου (Αμερικανικού) καθεστώτος στη χώρα, που δημιούργησε μεν το λεγόμενο οικονομικό «ιαπωνικό θαύμα», αλλά και την αλλοτρίωση της ιαπωνικής ψυχής.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ εκείνο, δηλαδή της χρήσης της ατομικής βόμβας κατά ανθρώπων, αποτέλεσε -και αποτελεί- πεδίο διαμάχης μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, επιστημόνων και ανθρώπων των Γραμμάτων. Εύγλωττος είναι ο Άρθουρ Καίσλερ στο βιβλίο του «Ιανός» (1978), στο οποίο χωρίζει την ιστορία της ανθρωπότητα σε προ Χιροσίμα εποχή και μετά? Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε να μας πείσει ότι πράγματι η πυρηνική ενέργεια είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και πως η «άλλη», η πολεμική, ελέγχεται πλήρως!
Η ΙΑΠΩΝΙΑ σήμερα, αποτελεί χώρα υπόδειγμα πειθαρχίας λαού και παραγωγής τεχνογνωσίας. Τα δε προϊόντα της ανταγωνίζονται αυτά της Ε.Ε. και της Αμερικής. Δεν είναι τυχαίο ότι το γιεν είναι μέσα στα τρία σημαντικότερα νομίσματα του πλανήτη. Όμως, ο πρόσφατος τρομακτικός σεισμός που έπληξε τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με το σαρωτικό τσουνάμι που ακολούθησε και τις χιλιάδες νεκρούς, αλλά και την ολοσχερή καταστροφή των σημαντικότερων πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, δείχνουν ότι ο άνθρωπος είναι τελείως ανήμπορος μπροστά στη φύση. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί να ελέγξει την πυρηνική ενέργεια που ο ίδιος δημιούργησε.
ΜΠΟΡΕΙ να θεωρούμε τον εαυτό μας έναν μικρό θεό, με το να ταξιδεύουμε στα άστρα ή να εξερευνούμε τα βάθη των ωκεανών?, μπορεί να έχουμε λύσει γενετικά αινίγματα ή να έχουμε θεραπεύσει ανίατες ασθένειες κ.λπ., όμως, θα παραμένουμε ένα τίποτε μπροστά στις «ανακατατάξεις» της απρόβλεπτης φύσης. Και είναι απορίας άξιον πως μια χώρα, όπως η Ιαπωνία, ενώ γνώρισε το «μανιτάρι του θανάτου» και γεύτηκε τη θανατηφόρα γεύση ενός πυρηνικού ολέθρου? κι ακόμη ενώ γνωρίζει πως είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον πλανήτη, κατασκεύασε τόσα πυρηνικά εργοστάσια στον τόπο της. Η αρχαία λέξη «ύβρις» δεν της λέει τίποτε;
Ο ΠΛΑΤΩΝ μάς είχε προειδοποιήσει («Μενέξενος», 246e – 247A) από νωρίς για το θέμα που καίει σήμερα όλο τον πλανήτη: «Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία ου σοφία φαίνεται» (=Κάθε επιστήμη, όταν απομακρύνεται από τη δικαιοσύνη και την αρετή, είναι πανουργία και όχι σοφία)? Και όσο θα απομακρυνόμαστε από τη φύση υιοθετώντας μόνο την τεχνογνωσία για την επίλυση των προβλημάτων μας, τόσο αυτή -η φύση- θα παραμένει άγνωστη, αφιλόξενη και επιθετική.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr – www.stcloris.gr 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα