Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Σεμινάριο οίνου

H οινογνωσία και το σέρβις του κρασιού ήταν αντικείμενο σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Μ.Α.Ι.Χ.
Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο διοργανώθηκε από το Δίκτυο  Οινοποιών Νομού Χανίων σε συνεργασία με το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας .
Οπως δήλωσε στα ´Χ.Ν´ ο  πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Χανίων, Αντώνης Ντουράκης, ´οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση και όχι μόνο, θα πρέπει να προσφέρουν το κρασί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διότι αυτοί είναι και οι πρεσβευτές του κρητικού και ελληνικού κρασιού, τη στιγμή εκείνη που έρχονται σε επαφή με τον επισκέπτη στο νησί. Αυτοί, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζουν  πώς να το παρουσιάσουν καλύτερα, έτσι ώστε σε συνδυασμό με το φαγητό, ο πελάτης – επισκέπτης να φεύγει ευχαριστημένος και να έχει μια πολύ καλή ανάμνηση πάνω σε αυτό που λέγεται κρητική γαστρονομία´.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Αποστολάκης, πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, είπε ότι ´σκοπός του σεμιναρίου είναι η προβολή όχι μόνο των τοπικών οίνων αλλά γενικότερα των προϊόντων της Κρήτης. Επιτέλους, τα προϊόντα μας θα πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα προβάλλουμε όπως πραγματικά τους αξίζει.
Ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι ´τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ καλά κρασιά, τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Εκεί που θα πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή είναι στο σέρβις στους χώρους εστίασης με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να έχουμε παράληλα με την πολύ καλή κρητική κουζίνα και τα αξιόλογα κρασιά μας και την άψογη εξυπηρέτηση των ξένων αλλά και Ελλήνων επισκεπτών´.
O οινοποιός του κτήματος ´Μανουσάκη´, Κώστας Γαλάνης, δήλωσε ότι ´το εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιούμε σήμερα (χθες) εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσέγγισης των παραγωγών οίνου με τους επαγγελματίες εστίασης, με απώτερο στόχο να συσφίξουμε τις σχέσεις μας καθώς και να κουβεντιάσουμε όσο αφορά τα προϊόντα του τόπου μας, για να μπορέσουμε να τα προβάλλουμε προς στις αγορές με τον σωστότερο δυνατό τρόπο. Οι ξένοι επισκέπτες που δοκιμάζουν  τα ντόπια προϊόντα, είναι άνθρωποι με μία ανεπτυγμένη κουλτούρα και για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει μία σωστή πληροφόρηση από τους ανθρώπους, οι οποίοι τα προβάλλουν, ώστε να πάρουν τη θέση που τους αξίζει και να εκτιμηθούν από τον κόσμο που θα τα απολαύσει´.
Ο κ. Γαλάνης υπογράμμισε ότι ´στο εξωτερικό τα προϊόντα μας πάνε καλύτερα απ? ό,τι  στην εσωτερική αγορά. Εχουν εισέλθει σε ιδιαίτερα πολυτελή και γνωστά εστιατόρια στις χώρες της Ευρώπης με πάρα πολλύ καλές κριτικές. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν προβάλλονται με τον τρόπο που τους αξίζει στους επισκέπτες μας. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να προσεγγίσουμε τον κόσμο ο οποίος τα προσφέρει, έτσι ώστε να πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα, εκτός από την ποιότητα. Ετσι, λοιπόν, όταν οι επισκέπτες αναχωρούν από τον τόπο μας να ξέρουν ότι τους έχουν προσφέρει σωστά, ποιοτικά και αξιόλογα προϊόντα´.
Πολύς κόσμος σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις απολαμβάνει το κρασί του πίνοντας το σε κούπες. Αυτή τη συνήθεια σχολίασε ο κ. Γαλάνης λέγοντας ότι ´όταν ένας άνθρωπος που είναι συνηθισμένος να απολαμβάνει ποιοτικό κρασί δει μια τέτοια κίνηση, εξ αρχής προκαταβάλλεται αρνητικά απέναντι στο προϊόν αυτό.  Ως λαός, λοιπόν, μπορούμε να    απολαμβάνουμε όπως θέλουμε  και μας αρέσει το κρασί μας αλλά προς τα έξω θα πρέπει να σεβαστούμε την κουλτούρα των άλλων και να το προβάλλουμε έτσι όπως αυτοί θέλουν να το απολαύσουν´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα