Με αντίποινα απειλεί ο Μουαμάρ Καντάφι, έπειτα από την επιχείρηση των δυτικών δυνάμεων εναντίον του, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα -και ιδιαίτερα την Κρήτη- πολύ κοντά στο ´μάτι του κυκλώνα´. Η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ακρωτήρι θα μπορούσε μπει στη λίστα ´στόχων´ του συνταγματάρχη Καντάφι όμως, απ´ όσο φαίνεται, το οπλοστάσιό του δεν είναι ικανό να επιφέρει πλήγμα σε τόσο μακρινή απόσταση.
Χιλιομετρικά, η κοντινότερη απόσταση ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη είναι κάτι περισσότερο από 200 χιλιόμετρα, με μια νοητή ευθεία γραμμή, η οποία ξεκινά από την πόλη Ρας Αλ Χιλάλ (ελέγχεται από εξεγερμένους) και φτάνει στα νότια παράλια του Νομού Χανίων. Από τη λιβυκή πρωτεύουσα μέχρι τη νοτιοδυτική ακτή του Νομού μας, η απόστασή (σε ευθεία γραμμή) φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο ένας λιβυκός πύραυλος να πλήξει τον Νομό Χανίων.
Απαρχαιωμένος ο λιβυκός στρατός
Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης βασίζονται, κυρίως, σε απαρχαιωμένα οπλικά συστήματα κυρίως, ρωσικής κατασκευής, πολλά από τα οποία έχουν παροπλιστεί λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης. Η παλαιότητα, βέβαια, του οπλισμού δεν αποτελεί εγγύηση αχρηστίας καθώς το 1999 οι Ρώσοι είχαν παρουσιάσει προτάσεις εκσυγχρονισμού παλαιών σοβιετικών συστημάτων και κανείς δεν είναι σε θέσει να βεβαιώσει ότι ημιανεξάρτητοι ρωσικοί φορείς ή πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν έχουν βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό κάποιων από τα λιβυκά συστήματα ακόμη και κατά τη διεθνή απομόνωση της βορειοαφρικανικής χώρας.
Το οπλοστάσιο του Καντάφι
Ο τακτικός στρατός της Λιβύης στα χαρτιά διαθέτει 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό μισθοφόρων με χιλιάδες μέλη.
*Στρατός ξηράς: 50.000 μέλη, 25.000 κληρωτοί.
*Αρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων -όμως- είναι αχρηστευμένα.
*Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000.
*Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945.
*Πυροβόλα: 2.421.
*Ναυτικό: 18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη.
*Αεροπορία: 18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως ρωσικής και γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα.
Βαλλιστικοί πύραυλοι
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS), η Λιβύη διαθέτει στο οπλοστάσιό της περισσότερους από 416 βαλλιστικούς πυραύλους τύπου FROG-7 και SCUD-B.
Οι ρωσικής κατασκευής FROG-7 θεωρούνται ξεπερασμένοι τεχνολογικά και το βεληνεκές τους δεν ξεπερνά τα 70 με 90 χιλιόμετρα.
Και οι SCUD είναι ρωσικής κατασκευής (1964) και έχουν ακτίνα δράσης 300 χιλιόμετρα. Μειώνοντας το βάρος της κεφαλής που φέρει ο πύραυλος, αυξάνεται αναλογικά και η εμβέλειά του.
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι
Αναφορικά με τους πυραύλους εδάφους – αέρος που διαθέτει η Λιβύη, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στη ´φαρέτρα´ του Καντάφι βρίσκονται οι εξής πύραυλοι:
* SA-5 Gammon (ρωσικής κατασκευής με ακτίνα δράσης 300 χλμ)
* SA-2 Guideline (ρωσικής κατασκευής με ακτίνα δράσης 30 χλμ)
* SA-3 GOA (ρωσικής κατασκευής με ακτίνα δράσης 35 χλμ)
* SA-6 Gainful (ρωσικής κατασκευής με ακτίνα δράσης 24 χλμ)
* SA-8 Gecko (ρωσικής κατασκευής με ακτίνα δράσης 15 χλμ)
* Crotale-Edir (γαλλικής κατασκευής με ακτίνα δράσης 16 χλμ)
Η ελληνική αντιαεροπορική ασπίδα
Η αντιεροπορική ασπίδα της Ελλάδας περιλαμβάνει τους εξής πυραύλους:
* Patriot PAC III: 36 εκτοξευτές, 198 πύραυλοι
* S-300 PMU1: 8 εκτοξευτές, 96 πύραυλοι
* Skyguard Velos: 20 εκτοξευτές, 280 πύραυλοι και 24 αντιαεροπορικά πυροβόλα Oerlikon-35
* Crotale NG/GR: 9 εκτοξευτές
* TOR M1: 4 εκτοξευτές
* Stinger: Αγνωστος αριθμός εκτοξευτών, 300 πύραυλοι
Η χώρα μας διαθέτει, επίσης, αντιαεροπορικά πυροβόλα Artemis 30 και Rhenmetall 20mm.
Η ´ομπρέλα´ της Κρήτης
Ειδικότερα στην Κρήτη υπάρχουν αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 (με ακτίνα δράσης που μπορεί να φτάσει και τα 120 χλμ), Crotale και TOR M1. Στο Τυμπάκι βρίσκονται και οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι Patriot PAC-3 με ακτίνα δράσης 30 χιλιόμετρα.
Το ´οπλοστάσιο των ξένων δυνάμεων´:
Γαλλία:
Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι Γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση. Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αναμένεται να φθάσει στις ακτές της Λιβύης σήμερα, μεταφέροντας 15 μαχητικά και συνοδευόμενο από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
Η Γαλλία έχει θέσει, επίσης, σε κατάσταση συναγερμού Βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στον στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.
Βρετανία:
Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον λιβυκών στόχων. Το Υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι Κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν, επίσης, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon.
Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
ΗΠΑ:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι ´περιορισμένη´ έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια, που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ενα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο, δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.
Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική Βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Αλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με διαθέσιμα αεροσκάφη 42, F-16.
Καναδάς:
Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις -περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού. Καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ιταλία:
Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στη δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία προσέφερε, επίσης, τη χρήση μιας ΝΑΤΟϊκής Βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές Βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Αμυνας, Ινιάτσο λα Ρούσα κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.
Ισπανία:
Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι, επίσης, διαθέσιμες δύο στρατιωτικές Βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.
Δανία:
Εξι αεροσκάφη F-16 βρίσκονται στη Σικελία. Θα σταλεί, επίσης, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.
Νορβηγία:
Η χώρα διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αραβικές χώρες:
Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές, που είναι ενήμερες για την επιχείρηση, θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.