Για τις σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες της φωτορρύπανσης ενημερώθηκαν μαθητές από τα σχολεία των Χανίων στο πλαίσιο του τριήμερου εκπαιδευτικού αφιερώματος για την «Ωρα της Γης», που ξεκίνησαν από χθες η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων και ο Σύλλογος Φίλων της Αστρονομίας, σε συνεργασία με τη WWF.
Το εκπαιδευτικό αφιέρωμα, που πραγματοποιείται στην Πύλη Σαμπιονάρα, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, θα διαρκέσει έως αύριο Τετάρτη και περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους και συζήτηση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, μιλώντας στα παιδιά για τη φωτορρύπανση ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με τον όρο φωτορρύπανση περιγράφουμε το φαινόμενο του λανθασμένου φωτισμού αστικών περιοχών και τις συνέπειές του. Τα άπειρα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τον γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών. Η φωτορρύπανση είναι ένα φαινόμενο με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου αλλά με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Διαπιστώνουμε έτσι ότι ο έναστρος ουρανός έχει, πλέον, εξαφανιστεί από τις περισσότερες πόλεις, είναι χαμένος σε ένα περιβάλλον άφθονου τεχνητού φωτισμού».
Ο κ. Σωτηρόπουλος εξήγησε ότι η φωτορρύπανση έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στην πανίδα και χλωρίδα της γης, όπως και στην οικονομία καθώς σπαταλώνται μεγάλες ποσότητες πολύτιμων ενεργειακών πόρων χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.
«Συνεπώς, η φωτορρύπανση είναι ένα πολυδιάστατο σύγχρονο πρόβλημα και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά καθώς αγγίζει διάφορους τομείς της ζωής στη γη», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος και διευκρίνισε ότι όταν μιλάμε για λάθος φωτισμό εννοούμε ότι τα φώτα αντί να κοιτάνε προς τα κάτω διαχέονται στην ατμόσφαιρα ή είναι υπερβολικά πολλά.
«Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι εμείς οι ίδιοι να σκεφτούμε αν ο φωτισμός που έχουμε στα σπίτια μας εξυπηρετεί όπως είναι και να φροντίσουμε το φως να πηγαίνει προς τον χώρο που θέλουμε να φωτίσουμε. Ωστόσο, θα πρέπει και σε επίπεδο κυβερνήσεων να ληφθούν πάρα πολύ σημαντικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι δεν υπάρχει νομοθεσία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που να αναφέρεται στη φωτορρύπανση και να λέει τι είναι. Υπάρχει μόνο για τη θάμπωση των οδηγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πουθενά αλλού. Κι αυτό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος.