Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Με όπλα του ?21 στην παρέλαση

Με αυθεντικό οπλισμό (μαχαίρια, σπαθιά και τουφέκια) του 1821 θα παρελάσουν αύριο τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ´Το Ρόδον´. Τα όπλα αυτά παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση – ενημέρωση στο Πολιτιστικό Στέκι Νέας Κυδωνίας στον Κάτω Δαράτσο, όπου και στεγάζεται ο Σύλλογος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ιδιοκτήτης και συλλέκτης των όπλων, Ευτύχης Τζερτζιλάκης, ο οποίος μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ τόνισε ότι ´η Ελλάδα και η Κρήτη έχουν μία μεγάλη ιστορία σε αγώνες του λαού για ανεξαρτησία. Με ενδιέφερε, λοιπόν, μέσα από τα αντικείμενα και τα όπλα της εποχής, με τα οποία αγωνίστηκαν όχι μόνο οι Κρητικοί αλλά και οι εχθροί, να καταλάβω περισσότερο την Ιστορία. Ετσι συγκεντρώνοντας αυτά τα όπλα θεωρώ ότι διασώζω την ιστορία των προγόνων μας´.
Ο κ. Τζερτζιλάκης πρόσθεσε, ακόμα, ότι ´έχω ξεκινήσει με πολύ πάθος, πριν από 15 χρόνια περίπου, να συλλέγω όπλα και μαχαίρια, ενώ εξακολουθώ με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και σήμερα. Συνήθως, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, η απόκτηση κάποιου όπλου γίνεται από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμά μου καθώς πρώτα αγοράζω το αντικείμενο που βρίσκω και έπειτα προσπαθώ να το ξεπληρώσω´.
Ο ίδιος τόνισε ότι ´όσο και να φαίνεται παράξενο τα περισσότερα από τα όπλα τα βρίσκω στο εξωτερικό και αυτό γιατί μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια -καθώς υπήρχε πολλή φτώχεια στον λαό- πολλά όπλα και μαχαίρια πουλήθηκαν σε γυρολόγους, που τα αγόραζαν με αντάλλαγμα μία κουβέρτα ή ένα πουκάμισο ή ακόμα τα αγόραζαν Αγγλοι στρατιώτες, που είχαν έρθει στην Ελλάδα για διατήρηση της τάξης και της ειρήνης και οι οποίοι τα ήθελαν για σουβενίρ. Ετσι πολλά από τα κρητικά μαχαίρια αλλά και όπλα   τα βρίσκουμε τώρα στην Αγγλία´. 
Ο κ. Τζερτζιλάκης υπογράμμισε ότι ´στην κινηματογραφική ταινία «Πειρατές της Καραϊβικής» χρησιμοποιήθηκαν γνήσιες πιστόλες, που είχαν φτιαχτεί στην Κρήτη το 1821. Επίσης, όλες οι αμερικανικές ταινίες του 1950 αλλά και το 1960 με θέμα τους πειρατές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυθεντικά. Η παραγωγή αυτών των ταινιών αγόραζε -συνήθως από το Μοναστηράκι- καριοφίλια, σπαθιά, γιαταγάνια, μαχαίρια, όχι μόνο κρητικά αλλά και όπλα Τούρκων, τα οποία υπήρχαν στην Ελλάδα. Τα χρόνια εκείνα υπήρχε αρκετή φτώχεια και τα έβρισκαν σε χαμηλές τιμές. Τους συνέφερε, δηλαδή, η αγορά τους από το να κατασκευάσουν ρεπλίκες (όπλα απομίμησης)´.

Και ταινία
Ταινία με θέμα την Επανάσταση του 1866 – 1869 και το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου θα γυριστεί σε Χανιά και Ρέθυμνο από τον σκηνοθέτη, Φώτη Κωνσταντινίδη, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση, αφού πολλά από τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. 
Οπως δήλωσε ο σκηνοθέτης ´η ταινία είναι ένα δραματικοποιημένο ντοκιμαντέρ, με τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους να έχουν, ο Κώστας Καζάκος στον ρόλο του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ενώ ο Γρηγόρης Βαλτινός θα έχει τον ρόλο του Αντωνίου Γιάνναρη. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τέλη Μαΐου και θα λάβουν χώρα στον Ομαλό, στους Λάκκους και φυσικά στη Μονή Αρκαδίου, που είναι και το κύριο θέμα της ταινίας. Επίσης, θα υπάρξουν και γυρίσματα πάνω σε ένα καράβι. Ολόκληρο το έργο, διάρκειας 45 λεπτών, θα είναι βασισμένο πάνω σε ιστορικά ντοκουμέντα και θα προβληθεί από την κρατική τηλεόραση αλλά και από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα´.
Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι ´παρά τους χαλεπούς καιρούς υπάρχει τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο  τομέα αρκετό ενδιαφέρον, ώστε να στηριχθεί η ταινία´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα