Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Χρήση και κατάχρηση συμμαχιών

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα» (Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη Λιβύη, 22-3-11).
ΚΑΝΕΝΑΣ πόλεμος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καλός ή δίκαιος. Όπως και καμιά ειρήνη δεν θεωρείται απορριπτέα έναντι του πολέμου. Ο πόλεμος των Αγγλο-Γαλλο-Αμερικανών στη Λιβύη, με άγνωστες ακόμη  συνέπειες για τη Μεσόγειο, είναι κάτι που προκαλεί αγωνία σε όλες τις χώρες που την περιβάλλουν. Ειδικότερα εμάς: δεν μας έφτανε η οικονομική κρίση, να έχουμε εμπλοκές και σε γεγονότα που άλλοι δημιουργούν προς ίδιον συμφέρον, μάλλον είναι καταστροφικό. Ίσως, πάλι, να είμαστε τόσο (υπο)χρεωμένοι, ώστε να ακολουθούμε πειθήνια τις εντολές των άλλων!
ΕΤΣΙ, παρόλες τις διαψεύσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για άμεση εμπλοκή της χώρας μας, η φύση του ασυντόνιστου για την ώρα πολέμου των «προθύμων», αλλά και η πιθανή διάρκειά του, αποτελούν άκρως δυσάρεστα και επικίνδυνα γεγονότα για τη χώρα μας. Εντάξει, μπορεί να είναι δικτάτορας ο Καντάφι και να σφάζει το λαό του, αλλά και σε άλλους λαούς γίνονται τα ίδια και στην ίδια ήπειρο. Στο κάτω – κάτω δεν είδαμε ποτέ να επεμβαίνουν οι Αγγλο-Γαλλο-Αμερικανοί στις σφαγές της Κύπρου (1974), όταν ο Τούρκος χασάπης -Αττίλας Ι και ΙΙ- έσφαζε το ελληνικό στοιχείο?
ΥΠΗΡΞΑΝ κι άλλες περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, που η χώρα μας αποτέλεσε κομβικό σημείο σχεδιασμών και επιχειρήσεων για? συμμαχικές δραστηριότητες (Αφγανιστάν, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κ.λπ.) Κοινός παρανομαστής των «παραχωρήσεων» ήταν δυστυχώς ένας: η χώρα μας έδινε πολλά (Βάσεις), μη αποκομίζοντας απολύτως κανένα όφελος! Να υποθέσουμε ότι περιοχές όπως ή Σούδα, ο Άραξος ή το Άκτιο έπαψαν προ πολλού να είναι ελληνικό? έδαφος και είτε θέλουμε είτε όχι χρησιμοποιούνται άνευ της αδείας μας;
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ λόγο να μη μπορούμε κι εμείς, όπως οι Τούρκοι -ο «επιτήδειος ουδέτερος»- που κι αυτοί ανήκουν στο ΝΑΤΟ, να «πατήσουμε πόδι» και να απαιτήσουμε ανάλογα ανταλλάγματα για κάθε χρήση («διευκόλυνση»!) οποιασδήποτε Βάσης; Κι αν δεν μπορεί η χώρα μας να αποκομίζει, τώρα με την κρίση, εθνικά ή οικονομικά οφέλη, τότε ας πάρουμε την απόφαση να κλείσουμε αυτές τις Βάσεις που μόνο κινδύνους μας επιφυλάσσουν?

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Κάθε πόλεμος άμυνας είναι δίκαιος. Ο πόλεμος κατά του Χίτλερ ήταν δίκαιος. Πως δεν επέμβηκαν εξωτερικές δυνάμεις σε άλλες σφαγές δεν σημαίνει πως είναι κακό που επεμβαινουν τώρα. Το ζήτησε ο ίδιος ο ξεσηκωμένος λαος. Τι θα γινόταν αλλιώς: O εκδικητής τρελός θα σκότωναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωπους και θα κυβερνούσε τη χώρα με απόλυτη τρομοκρατία γιατι θα αισθανόταν αποκομένος απο όλο το κόσμο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα