Επίκαιρες και αναγκαίες, περισσότερο από ποτέ, είναι στις μέρες μας η πολιτική παρακαταθήκη, οι αξίες που υπερασπίστηκε με το έργο του αλλά και -κυρίως- η πνευματική πολιτική ευθύνη, την οποία δίδαξε με τη στάση του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, κατά την προχθεσινή εκδήλωση αναγόρευσής του σε εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κακαβελάκης. Εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν, επίσης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, ο Δήμος Καλλιθέας, ο Σύνδεσμος Κρητών Καλλιθέας και ο δικηγόρος Μιχάλης Βεργανελάκης, οι οποίοι έλαβαν την ανώτατη τιμητική διάκριση για την προσφορά τους στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, βραβεύτηκαν οι μαθητές Βαρβάρα – Μαρία Κουλαουζίδου, Διονύσης Ασημιάδης και Ανέστης Τσιαρτσιανίδης, οι οποίοι διακρίθηκαν στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου για τον μεγάλο Κρητικό πολιτικό. Χορηγοί των βραβείων και της τελετής απονομής ήταν, όπως κάθε χρόνο, η Δαμασκηνή Εμμ. Μιχαηλάκη και ο Εμμανουήλ Εμμ. Μιχαηλάκης, οι οποίοι θέσπισαν τις χορηγίες στη μνήμη του πατέρα τους Εμμανουήλ Μιχαηλάκη, απότακτου αξιωματικού του Κινήματος του 1935.
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Η αναγόρευση των εταίρων του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κακαβελάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσωπικές μνήμες που, ως μικρό παιδί, είχε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ωστόσο, στάθηκε περισσότερο στην πνευματική παρακαταθήκη του Κρητικού πολιτικού: «…Σε αυτή τη χώρα δεν κατανοήθη ατυχώς, εν πολλοίς, η πνευματική ευθύνη της πολιτικής. Εχει κατανοηθεί και λειτούργησε η πραγματιστική διαδικασία, η διαδικασία των μηχανισμών της σκέτης πολιτικής. Το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου όμως δεν κατέστη δυνατόν ακόμα να εκφραστεί από άλλον ηγέτη», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κακαβελάκης δηλώνοντας, συγχρόνως, ότι είναι απαραίτητο «να ξαναδούμε τις αξίες του Ελευθερίου Βενιζέλου». Συνεχίζοντας ο κ. Κακαβελάκης διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του δημοσιογράφου Γεώργιου Φτέρη, το οποίο αναφερόταν στη μοναδική ακτινοβολία που εξέπεμπε η προσωπικότητα του Βενιζέλου, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αναδειχθεί η παγκόσμια διάσταση του έργου του: «Πιστεύω απόλυτα ότι ο Βενιζέλος ήταν παγκόσμιας διάστασης πολιτικός. Αυτή τη διάσταση να ανοίξετε», σημείωσε απευθυνόμενος στη Διοίκηση και τα μέλη του Ιδρύματος και εξήγησε: «Αυτή την ώρα οι δημοκρατίες κινδυνεύουν, ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός βρίσκεται σε οριακό αδιέξοδο. Μην νομίσετε ότι μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε τη μοίρα που ακολουθεί η ανθρωπότητα. Αν δεν συνετιστούν οι φωνές, οι ψυχές της πολιτικής ευθύνης των πολιτικών ανθρώπων και δεν δείξουν αναστήματα πνευματικής διάστασης, ο κόσμος θα βρεθεί σε μεγαλύτερα δεινά», είπε ο κ. Κακαβελάκης προτείνοντας κάθε χρόνο να διοργανώνεται στο Ιδρυμα μια διεθνής πολιτική συζήτηση για τη νέα πολιτική σκέψη.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμο Καλλιθέας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του Δήμου να τοποθετήσει τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, δίπλα στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, μαζί με τους Κρήτες του Δήμου και τον Σύνδεσμο Κρητών Καλλιθέας «ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής για την τεράστια προσφορά προς την πατρίδα του μεγάλου πολιτικού ανδρός».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Καλλιθέας, Εμμανουήλ Καμαριανάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια μέγιστη τιμή για τον Σύνδεσμό μας και για εμένα προσωπικά ως προέδρου του καθώς η απονομή αυτή προέρχεται από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελ. Κ. Βενιζέλος», το οποίο στη μακρόχρονη λειτουργία του αποτελεί φάρο γνώσης και συνδετικό κρίκο της ιστορικής μνήμης του έργου του Βενιζέλου με τη νέα γενιά και την ομογένεια. Εμείς συνεχιστές της προσπάθειας αυτής πετύχαμε την τοποθέτηση του αγάλματος του εθνάρχη σε κεντρικό σημείο της Καλλιθέας. Το όραμα, βέβαια, αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη».
Ο δικηγόρος Μιχάλης Βεργανελάκης συγκινημένος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το βάρος που αποθέσατε στους ώμους μου πριν από λίγα δευτερόλεπτα είναι ασήκωτο, νοιώθω να με συνθλίβει. Κύρια, όμως, νοιώθω πως ξεκίνησα να διαπράττω ένα διαρκές έγκλημα κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τις αρχές μου. Νοιώθω πως αποδεχόμενος την αναγόρευσή μου οικειοποιούμαι αυθαίρετα την τιμή που δικαιούνταν οι γονείς μου, η πλειοψηφία των συγχωριανών μου, των Χανιωτών, των συμπατριωτών μου της υπόλοιπης Ελλάδας και των Ελλήνων της διασποράς», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι τον οδήγησαν στις αρχές του βενιζελισμού, που διαπνέονται από «την αγάπη για την πατρίδα, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, την πίστη στη δημοκρατία».
Καταλήγοντας μάλιστα ο κ. Βεργανελάκης «μεταναγόρευσε» σε εταίρους του Ιδρύματος «όλους αυτούς τους ανθρώπους από την ακριτική Γαύδο μέχρι τον Εβρο και από τα βάθη της Αμερικής μέχρι την Πόλη και τη Βεγγάζη, που με τη ζωή και τα έργα τους φωτίζουν την πορεία για την ανάδειξη των αρχών που δίδαξε ο μεγάλος νεκρός, τη μνήμη του οποίου τιμούμε, αρχές τις οποίες δυστυχώς την τελευταία περίοδο γνωστοί κύκλοι επιδιώκουν να θάψουν στα έγκατα της γης».
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Στο μεταξύ, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε και φέτος, για 9η χρονιά, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου για τον Ελ. Βενιζέλο. Φέτος ο διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Εθνικό Ιδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, είχε θέμα: «Το γλωσσικό ζήτημα 1911 – 1917: Από την καθαρεύουσα στα ´Ψηλά Βουνά´ και το ´Το Αλφαβητάρι με τον Ήλιο´».
Το πρώτο βραβείο έλαβε η Βαρβάρα – Μαρία Κουλαουζίδου από τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη από την Αθήνα, το δεύτερο ο Διονύσης Ασημιάδης από το 1° Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το τρίτο ο Ανέστης Τσιαρτσιανίδης από το 4° Γυμνάσιο Λαμίας.
Η απονομή των βραβείων έγινε παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, ενώ χορηγοί των βραβείων (τα οποία συνοδεύονταν από χρηματικά ποσά 1.500, 900 ?και 600 ευρώ αντίστοιχα) και της τελετής απονομής ήταν, όπως κάθε χρόνο, η Δαμασκηνή Εμμ. Μιχαηλάκη και ο Εμμανουήλ Εμμ. Μιχαηλάκης.
Η Δαμασκηνή Μιχαηλάκη στον σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε σχετικά: «Θα θέλαμε να πούμε ένα ´εύγε´ σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό ασχέτως αν κέρδισαν ή όχι. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς, τις μητέρες και φυσικά το Ίδρυμα ´Ελ. Κ. Βενιζέλος´, που δίνει τόσα πολλά στον τόπο μας και όχι μόνο και εύχομαι και του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ για να χαρούμε μαζί με τα παιδιά».
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η διοργάνωση του διαγωνισμού και η τελετή απονομής των βραβείων «αναδεικνύουν την εκπαιδευτική πλευρά του έργου του Ιδρύματος καθώς συμμετέχουν στον διαγωνισμό εκατοντάδες μαθητές από όλα τα διαμερίσματα της χώρας, γεγονός που δείχνει την πανελλήνια διάσταση του επιστημονικού έργου του Ιδρύματος στον χώρο της εκπαίδευσης».
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμα ότι το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος δεν αφορά μόνο τα Γυμνάσια αλλά επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ εξήρε την προσφορά των Εμμανουήλ και Δαμασκηνής Μιχαηλάκη στο Ιδρυμα και γενικότερα στην εκπαίδευση.
Από τη μεριά της, η μαθήτρια Βαρβάρα – Μαρία Κουλαουζίδου εξέφρασε τη χαρά της για τη διάκριση και ευχαρίστησε το Ιδρυμα για τη βράβευση. «Η τιμή είναι πραγματικά μεγάλη. Επιτρέψτε μου, όμως, να θεωρώ τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εξίσου σημαντική με τη βράβευση ή το έπαθλο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η βραβευθείσα, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγγραφής του δοκιμίου της περιγράφοντας τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της.
Ο μαθητής Διονύσης Ασημιάδης τόνισε ότι ο διαγωνισμός του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με ένα θέμα για το οποίο γνώριζε μέχρι πρόσφατα ελάχιστα πράγματα. «Είναι αλήθεια ότι πριν από λίγο θεωρούσα τη γλώσσα ως κάτι δεδομένο. Είναι, επίσης, αλήθεια και μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση πως αυτό που εγώ θεωρούσα δεδομένο ήταν αντικείμενο έντονων πολιτικών συγκρούσεων στο παρελθόν», επεσήμανε, ενώ καταλήγοντας εξομολογήθηκε: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε για εμένα ένα πρόσωπο για το οποίο είχα αντιφατικά συναισθήματα, τα οποία οφείλονταν στις διηγήσεις των παππούδων μου. Ο ένας, που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, μου έλεγε ότι ο Βενιζέλος υπήρξε ο μεγαλύτερος πολιτικός άνδρας της σύγχρονης Ελλάδας. Ο άλλος, όμως, ο οποίος ήταν κομμουνιστής μου μίλαγε για το ιδιώνυμο. Είμαι ευγνώμων, λοιπόν, στο Ιδρυμά σας που μου δώσατε την ευκαιρία να διαβάσω μόνος μου για τον Βενιζέλο και να σχηματίσω τη δική μου άποψη», σημείωσε.
Ο μαθητής Ανέστης Τσιαρτσιανίδης δήλωσε τυχερός για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη μητέρα του για τη συμπαράστασή της. «Το ταξίδι ήταν μαγικό και πλούσιο σε γνώσεις και συναισθήματα και το αποτέλεσμα δικαίωσε πέρα από κάθε προσδοκία την προσπάθειά μου», είπε, μεταξύ άλλων, ο διακριθείς μαθητής.
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ:
Την πεποίθηση ότι η ελληνική Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο Ιδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» για το αν το κράτος θα ενισχύσει το πολύπλευρο έργο που προσφέρει το Ιδρυμα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο κ. Σηφουνάκης απάντησε: «Εάν σε κάτι πρέπει να σταθεί αρωγός η ελληνική Πολιτεία είναι σαφέστατα, σε σχέση αν θέλετε και με τα άλλα Ιδρύματα, στο Ιδρυμα ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´. Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει αυτή τη στιγμή, τιμή αν θέλετε, ερευνητικό κέντρο και φορέας της ανάδειξης, της αποκάλυψης, της μετάδοσης αυτού του μεγάλου έργου και της μεγαλύτερης προσωπικότητας της νεότερης Ελλάδας, που ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος».