Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

Κλειδί η σωστή διατροφή

Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη παίζουν η υγιεινή διατροφή και η άθληση. Η επισήμανση αυτή έγινε σε ομιλία για τον σακχαρώδη διαβήτη προχθές το απόγευμα στο Καστέλλι Κισάμου.
Η  εκδήλωση οργανώθηκε από τον Παγκρήτιο Σύλλογο για τον Διαβήτη στο Φαλδάμειο Μέγαρο στο Καστέλλι.
Ομιλητές ήταν ο παθολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Ηλίας Μαζοκοπάκης και η διαβητολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων Λουκία Καλογεράκη.
Ο κ. Μαζοκοπάκης επεσήμανε ότι: ´Ο ζακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, η οποία χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένες τιμές ζακχάρου στο αίμα. Ο ζακχαρώδης διαβήτης οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης, η οποία μπορεί να είναι πλήρης, οπότε μιλάμε για διαβήτη τύπου 1 ή μπορεί να είναι μερική έλλειψη ινσουλίνης ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης, οπότε μιλάμε για διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη συχνότερη μορφή του διαβήτη, είναι περίπου το 90% των διαβητικών ατόμων και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν στο άμεσο μέλλον ζακχαρώδη διαβήτη. Το πρόβλημα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό στην παιδική και εφηβική ηλικία, που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη αύξηση παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων λόγω της κακής διατροφής, λόγω της έλλειψης σωματικής ασκήσεως, λόγω της καθιστικής ζωής, της χρησιμοποίησης τροφών φαστ φουντ, με αποτέλεσμα αυτή η παχυσαρκία των παιδιών και των εφήβων να αντανακλά στο μέλλον σε διαβήτη τύπου 2. Συστήνουμε επαναλαμβάνω κατάλληλη δίαιτα, σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, έστω με απλό περπάτημα ή χορό και σε όσους το έχουν ανάγκη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή´.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιατρός κα Λουκία Καλογεράκη που επεσήμανε τα εξής: ´Αυτό που θα προσπαθήσουμε σήμερα να πούμε είναι βασικά να εστιάσουμε το πρόβλημα πρόληψης στον σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή την παχυσαρκία, που είναι αυτό που μαστίζει τον αιώνα μας και τον τρόπο ζωής, την καθιστική ζωή που έχουμε επιλέξει οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα δύο αίτια είναι που οδηγούν να αυξάνεται το ποσοστό των διαβητικών σε ολόκληρο τον κόσμο και ενδιαφέρει ακριβώς και την Ελλάδα και την Κρήτη. Τα ποσοστά των ασθενών τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Στο ιατρείο μας έχουμε καταγράψει 7.800 άτομα από τον Νομό με ορισμένους να είναι και από το Ρέθυμνο, όμως, είναι πολλοί περισσότεροι. Περπάτημα, λοιπόν, για απώλεια βάρους και υγιεινή διατροφή. Αυτά τα δύο, αν προσέξουμε, είναι το φάρμακο για να μην ασθενήσουμε´.
Για τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διαβητικών η πρόεδρός του κα Μαρία Σγουρού τόνισε: ´Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1994 και εγώ ως διαβητικό μέλος του είμαι από το 1997 και από το 2006 διατελώ πρόεδρός του, ενώ είμαι και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Διαβητικών. Μια σχετική αδράνεια υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά ως καινούργιο και ως παλιό Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε στόχο τη δραστηριοποίηση όσων το δυνατό περισσότερων ατόμων που πάσχουν από ζακχαρώδη διαβήτη. Εχουμε σκοπό να απευθυνθούμε σε όλα τα Ιατρικά Κέντρα όλων των Νομών της Κρήτης. Πολύ σύντομα θα έχουμε τον δικό μας χώρο στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Αξίζει, λοιπόν, να ευχαριστήσουμε τους πρώην παράγοντες του Διοικητικού Συμβουλίου, που όλα αυτά τα χρόνια μας φιλοξενούσαν τακτικά, αλλά και το νέο τώρα Δ.Σ. που μας παραχώρησε αίθουσα δική μας για να μπορούμε να λειτουργούμε ανεξάρτητα και πιο υπεύθυνα. Για την ώρα δεν έχουμε τηλέφωνα του Συλλόγου, αλλά όποιος ή όποιοι θέλουν μπορούν να τηλεφωνούν σε μένα στον αριθμό 2821056264 ή 6979618098. Μπορούν ακόμα να τηλεφωνούν στο νέο δραστήριο μέλος μας, τέως ληξίαρχο Χανίων και συνδικαλιστή, κ. Μανώλη Τρουλάκη στον αριθμό 6945599980´.  
Ο κ. Τρουλάκης τόνισε: ´Με συλλογικό προγραμματισμό και δράση ετοιμάζουμε το δικό μας γραφείο που μας παραχώρησε το Εργατικό Κέντρο. Επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Χανίων διευθετώντας δύο μεγάλα προβλήματα που είχαμε με τη μη λειτουργία του μηχανήματος λέιζερ για επεμβάσεις στα μάτια. Ενα άλλο πρόβλημα με το Νοσοκομείο που έπρεπε να λυθεί αμέσως και λύθηκε ήταν με τη διατροφολόγο, η οποία δεν μπορούσε μέχρι τώρα να εξυπηρετεί τις ανάγκες και του δικού μας κομματιού. Τώρα, όμως, μπορούν δύο φορές την εβδομάδα να πηγαίνουν ανά ομάδες ασθενείς όπως εμείς, οι οποίοι θα καθοδηγούνται από τη διατροφολόγο στη λήψη υγιεινής διατροφή. Στο σημείο αυτό βέβαια, πρέπει να επαινέσω και για τις δύο περιπτώσεις τη συμβολή του διοικητού του Νοσοκομείου, κ. Χαράλαμπου Δουλγεράκη, που ικανοποίησε τα αιτήματά μας. Ως Παγκρήτιος Σύλλογος Ασθενών με Διαβήτη κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο και καλύτερα προς όφελος όλων των ασθενών της Κρήτης´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα