Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ακάλυπτες επιταγές εν αφθονία…

Διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ελλάδας ήταν το 2010 το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών στα Χανιά, που ξεπέρασε το 400%.
Η  έλλειψη ρευστότητας στην αγορά καθώς και το γεγονός ότι οι Τράπεζες εδώ και δύο χρόνια έκλεισαν τις ´στρόφιγγες´, οδήγησαν τους επιχειρηματίες των Χανίων στη δυσμενή αυτή θέση, όπως επισημαίνει στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιάννης Μαργαρώνης.
´Το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών στα Χανιά έχει μειωθεί στο μισό καθώς το 2009 κάθε μήνας έκλεινε με έντεκα εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε ακάλυπτες επιταγές, με το συνολικό ποσοστό να ξεπερνά το 700%. Το 2010 το ποσοστό αυτό κατέβηκε στα 400%, αφού ο κάθε μήνας έκλεινε με 5,5 εκατ. ευρώ  σε ακάλυπτες επιταγές´, ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης.
Και πρόσθεσε: ´Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο ότι δεν κυκλοφορούν πλέον επιταγές. Και επίσης αυτές οι επιταγές που σφραγίζονται είναι από εναπομείνασες επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα πρόβλημα. Διότι οι επιχειρηματίες που είχαν σφραγισμένες επιταγές το 2009, την επόμενη χρονιά, το 2010, δεν μπορούσαν να βγάλουν νέες επιταγές. Συνεπώς όσες επιταγές διαμαρτύρονται το 2010 προέρχονται από νέες επιχειρήσεις που δεν ήταν στον «Τειρεσία» το 2009´.
´Η μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι σήμερα στηριζόταν στον τραπεζικό δανεισμό είτε για κάλυψη επιταγών είτε για λόγους ανάπτυξης, επενδύσεις, εκσυγχρονισμό.
Από τα τέλη του 2008 και με την αρχή της κρίσης οι Τράπεζες στην Ελλάδα έκλεισαν τις «στρόφιγγες».
Ετσι κανένα νέο δάνειο δεν εγκρίνεται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και στα νοικοκυριά´, τονίζει ο κ. Μαργαρώνης.
Και προσθέτει: ´Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας και στην τοπική αγορά, αν εξαιρέσουμε τις τοπικές Τράπεζες που βοηθούν σημαντικά στην επιβίωση των επιχειρήσεων´.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, ότι πολλές νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν την τελευταία δεκαετία στα Χανιά δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν αποθεματικό ή να ξεπληρώσουν τα πρώτα έξοδα της αρχικής τους επένδυσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρώνη κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις είναι να υπάρξει ρευστότητα από τις Τράπεζες.
´Διότι -όπως υπογραμμίζει- τα τελευταία τρία χρόνια οι Τράπεζες έχουν πάρει περίπου 80 δισ. και έχουν δώσει στην αγορά μόνο 8 δισ. Τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούν για ιδία χρήση και κεφαλαιακή επάρκεια´.
´Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους τρεις τομείς παραγωγής. Το χανιώτικο εμπόριο έχει προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια, στην Αντιπεριφέρεια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, μας ενδιαφέρει το ΕΣΠΑ να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς´, καταλήγει ο κ. Μαργαρώνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα