Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

75 χρόνια μετά

ΧΑΡΗ στην πρωτοβουλία του πρώην μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου, αλλά και τη γενναία συμβολή πολλών παραγόντων, φορέων, ατόμων και κυρίως της Βουλής των Ελλήνων, ιδρύθηκε -πριν από 10 χρόνια περίπου- το «Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με έδρα τα Χανιά.
ΚΑΘΕ χρόνο, από το 2000 κι έπειτα, εκτός του καθιερωμένου μνημόσυνου στους Τάφους του Ακρωτηρίου, με μια ομιλία ενός σημαίνοντος προσώπου σχετικά με το έργο και τις παρακαταθήκες του Εθνάρχη, το Ιδρυμα καθιέρωσε και τη βράβευση των καλύτερων ανά την Ελλάδα μαθητικών δοκιμίων.
ΕΙΝΑΙ αξιόλογη, σημαντική και επίκαιρη αυτή την κρίσιμη περίοδο, η παρουσία του Ιδρύματος. Με τη συνεχή δε έκδοση βιβλίων, την υπόμνηση και εμβάθυνση των πτυχών του ποικιλόμορφου έργου του Ελ. Βενιζέλου, την ιστοσελίδα του κ.λπ., έχει κατορθωθεί, ώστε το Ιδρυμα «Ελ.  Κ. Βενιζέλος» να έχει αποκτήσει όχι μόνον πανελλήνια αλλά και διεθνή εμβέλεια. Θεωρείται δε «τύχη αγαθή» το γεγονός ότι έχει ως γενικό διευθυντή του τον κ. Νικόλαο Παπαδάκη, ζηλωτή της υπόθεσης «Βενιζέλος» και πανταχού παρόντα σε κάθε εκδήλωση αναφερόμενη στο έργο του Εθνάρχη. Ετσι, η αναγόρευση ως εταίρων του Ιδρύματος διαφόρων συνδέσμων, συλλόγων, αλλά και ιδιωτών, αποδεικνύει το πόσο αναγνωρίζεται, αναλύεται και γίνεται αποδεκτό το έργο του Μεγάλου Πολιτικού από ένα ολοένα αυξανόμενο πλήθος «πιστών» του σε όλη την Ελλάδα.
?ΑΥΤΟ, όμως, που μας ξένισε τελευταία είναι η τάση της νεόκοπης Περιφέρειας Κρήτης (Ηράκλειο), να θέλει να αποκτήσει και τον πρώτο λόγο -εκδηλώσεων, ερευνών και οικονομικών (;)- του Ιδρύματος! Κάτι τέτοιο, αν αληθεύει και είναι στις προθέσεις των Ηρακλειωτών, είναι τελείως ανιστόρητο και άστοχο. Τα ιστορικά πρόσωπα είναι δεμένα με τους τόπους τους, όσο κι αν η Ιστορία τα ανακηρύσσει «εθνικά». Και για τον Ελ. Βενιζέλο, τόπος πρώτα είναι τα Χανιά -το Θέρισο, οι Μουρνιές, η Χαλέπα- κι έπειτα η υπόλοιπη Κρήτη κι η Ελλάδα.
ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ χρόνια μετά τον θάνατο του Εθνάρχη (1936), μάλλον θα πρέπει οι Χανιώτες να τελούμε σε εγρήγορση, για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Ελ. Βενιζέλο, το Ιδρυμα, την προσφορά του, την έδρα του, την πολιτική του, την ύπαρξή του.

Στ.Γ.Κ.

?όπου να ?ναι και η Πορτογαλία, λέει, στα πλοκάμια της τρόικας. Που σίγουρα θα συμπαρασύρει και την Ισπανία. Κι ας ισχυρίζεται ο πολύς Θαπατέρο ότι «εμείς δεν είμαστε σαν την Ελλάδα»!
Σωστά και μακάρι να μην είστε. Αλλά βλέπετε τα PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), όπως αποκαλούν οι ξύπνιοι βόρειοι εμάς τους κατοίκους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αντί να ενωθούμε και να κάνουμε μια ισχυρή ομάδα στην Ευρωζώνη, αλληλοφαγωνόμαστε σαν κανονικά? pigs!
ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα