Με το καινούργιο σύστημα όλες οι εισφορές των παραγωγών επιστρέφουν στους ίδιους με τη μορφή των αποζημιώσεων και δεν παρακρατούνται από κάποιους ενδιάμεσους, όπως πολλές φορές συνέβαινε στο παρελθόν.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση της βουλευτού ΠΑΣΟΚ Χανίων Ευαγγελίας Κουρουπάκη με θέμα τη στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων της γεωργίας στον Νομό Χανίων.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο κείμενο της απάντησης που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και στον ΕΛΓΑ – ασφαλιστικές εισφορές.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι για τα οπωροκηπευτικά οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, μπορούν να υλοποιήσουν επιδοτούμενες δράσεις, που αφορούν αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.
Σημειώνεται ότι στην περιφέρεια Κρήτης παρατηρείται μία αυξητική τάση της οργάνωσης με νέες Οργανώσεις Παραγωγών το έτος 2010, κυρίως στον τομέα των λαχανικών.
Για το ελαιόλαδο το Υπουργείο επισημαίνει τη σημασία της τυποποίησης, ενώ για τις Α.Σ.Ο. δρομολογείται η αναδιάρθωσή τους.
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, το υπουργείο χαρακτηρίζει ´δικαιότερο´ το νέο σύστημα από τη στιγμή που ο παραγωγός πλέον θα καταβάλλει την εισφορά του απευθείας στον ΕΛΓΑ και θα γνωρίζει εκ των προτέρων για ποια αξία προϊόντος είναι ασφαλισμένος και μέχρι ποιο ύψος.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι όλοι οι παραγωγοί θα ασφαλίζονται με τους ίδιους όρους και θα συνεισφέρουν το ίδιο και έτσι θα εξαλειφθούν οι ανισότητες που υπήρχαν και το φαινόμενο να αποδίδουν εισφορές κάποιοι παραγωγοί για καλλιέργειες που δεν πλήττονται συχνά από ζημιογόνα γεγονότα και να λαμβάνουν αποζημιώσεις κάποιοι άλλοι που δεν απέδιδαν ή απέδιδαν μειωμένες εισφορές.