Η έλλειψη Παιδείας, που ξεκινά από εμάς τους ίδιους, είναι αυτή που απειλεί την ελληνική γλώσσα, όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσολάκης, μιλώντας για τη σχέση ´Γλώσσας -Πολιτισμού´, στο πλαίσιο διάλεξης, που έδωσε στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανίων.
Οπως τόνισε ο κ. Τσολάκης: ´Η γλώσσα είναι θέμα Παιδείας. Αντέχει αν εμείς έχουμε Παιδεία. Διότι, αν εμείς δεν έχουμε (Παιδεία), δεν θα αντέξει και η γλώσσα μας. Η έλλειψη Παιδείας είναι αυτό που θα πρέπει να αναπληρώσουμε. Η γλώσσα δεν κινδυνεύει από κανέναν άλλον παρά από εμάς τους ίδιους´.
Καυτηριάζοντας τα φαινόμενα ξενομανίας, που έχουν επηρεάσει και την ελληνική γλώσσα, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, επεσήμανε: ´Είμαστε κακομαθημένοι. Θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα ξένα και αφήνουμε τα δικά μας για πολλούς λόγους, μα κυρίως για να δείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι και πως κατέχουμε ξένες γλώσσες και νοοτροπίες. Αυτό, όμως, είναι ένας «μαϊμουδισμός», ο οποίος βλάπτει. Ωστόσο, καλά θα ήταν να χρησιμοποιούσαμε την ελληνική γλώσσα´.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσολάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται να υπάρξει συνεργασία από την Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστήμια και το Υπουργείο Παιδείας και τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να προβάλλεται και να χρησιμοποιείται περισσότερο η ελληνική γλώσσα.
´Η έλλειψη της δικής μας Παιδείας και όχι οι πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, είναι που απειλεί την ελληνική γλώσσα. Και η απειλή αυτή συνδέεται με τεράστια πολιτισμικά επιτεύγματα από τα οποία κάθε μέρα απομακρυνόμαστε. Η Παιδεία είναι αυτή που μας κρατά στέρεους στον βράχο των παραδόσεων, στον βράχο του δικού μας πολιτισμού. Διότι η Ευρώπη επέτυχε πολλά πράγματα, αλλά στηρίχθηκε στον ελληνικό πολιτισμό και οφείλει να επιστρέψει λίγη από τη λάμψη που πήρε από τον πολιτισμό και τον λόγο μας´, τόνισε ο κ. Τσολάκης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι: ´Το κλειδί για να γνωρίσουμε την πνευματική και ψυχική ζωή του ανθρώπου είναι η γλώσσα. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαν ανθρώπινες κοινωνίες και είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε χωρίς τη γλώσσα. Επικοινωνούμε μέσω της γλώσσας, έχουμε κοινωνίες και δεν αποτελούμε αγέλες ζώων λόγω της γλώσσας και επίσης σκεφτόμαστε διαμέσου αυτής. Ο άνθρωπος κουβαλά μέσα του μια δύναμη γλωσσοπλαστική. Είναι γεννημένος για να χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας, αυτή είναι ειδοποιός διαφορά που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα πλάσματα του πλανήτη. Γι? αυτό και μπορεί να δημιουργεί πολιτισμό. Επειδή ακριβώς έχει αυτή τη δύναμη´.
´Η γλώσσα βγαίνει μέσα από την κοινωνία, είναι κοινωνικό – επικοινωνιακό προϊόν με επικοινωνιακή αλληλενέργεια. Από τη σκέψη αντλεί δύναμη ο άνθρωπος και έχει έναν μηχανισμό αθάνατο, ο οποίος μπορεί να δημιουργεί διαρκώς εις το διηνεκές´, σημείωσε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, τόνισε ότι: ´Ο Δήμος Χανίων αντιλαμβανόμενος την επιθυμία των δημοτών για διαρκή ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση, συνεχίζει τον θεσμό του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που ξεκίνησε στην πόλης μας το 2005. Η απήχηση του προγράμματος ήταν και παραμένει πολύ μεγάλη και πιστεύω ότι χαρακτηρίζεται από ποιότητα, σοβαρότητα και σεβασμό προς τον πολίτη. Η παρουσία καταξιωμένων εισηγητών, όπως ο κ. Τσολάκης, με ακαδημαϊκή καριέρα και πανεπιστημιακή ιδιότητα, συνέβαλε στο να καθιερωθεί το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο ως θεσμός στην πόλη των Χανίων´.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠ), κα Χρύσα Χαριτάκη, επεσήμανε ότι: ´Οφείλουμε να δώσουμε ξανά λάμψη στον πολιτισμό μας και στις ηθικές αξίες που έχουν απολεσθεί. Να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την ευτυχία του ανθρώπου και να απομακρυνθούμε από το κέρδος. Η γλώσσα είναι επικοινωνιακό υλικό. Η ελληνική γλώσσα κουβαλά τον πανάρχαιο πολιτισμό μας και το ελληνικό πνεύμα και είναι συνυφασμένη με ηθικές και παιδευτικές αξίες´.