Οι εξεγέρσεις στη βορειοανατολική Αφρική είχαν συνέχεια στη Λιβύη, με συνέπεια να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη και στρατιωτική κρίση, όπου ενεπλάκη η διεθνής κοινότητα, να την αποσβέσει με ´όλα τα αναγκαία μέτρα´, όπως αποφάσισε το Σ.Α. του ΟΗΕ με την 1.973 απόφασή του. Με ´όλα τα μέτρα´! Και ποια είναι τα ´όλα´; Ποια τα ´αναγκαία´; Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι Δυτικοί τα χρησιμοποιούν πάντα με διαφορετική κωδική ονομασία.
Τούτη τη φορά πήραν απ? τον Ομηρο να κρυπτογραφήσουν τις ενέργειές τους. ´Η Αυγή της Οδύσσειας´. Το ξεκίνημα περιπετειών με απροσδόκητα γεγονότα και επικίνδυνες τροπές που ομοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Με απώλειες, με διλήμματα να περάσουν ή μη τις Συμπληγάδες, με τη δοκιμασία των Λωτοφάγων, που ξεχνούν τα περασμένα. Δεν βάζουν μυαλό με τόσα μέτωπα που ?χουν ανοιχτά!
Αφού επί 10ετίας υπεστήριζαν τα απολυταρχικά καθεστώτα στην Αφρική, τώρα μετά τις επαναστατικές εξεγέρσεις, τρέχουν και δεν φθάνουν, να βρουν λύσεις, να σβήσουν την πυρκαγιά, που ξεκίνησε απ? την Τυνησία, πέρασε στην Αίγυπτο και κατακαίει τη Λιβύη. Οι διπλωμάτες απεδείχθησαν ανήμποροι να φέρουν εις πέρας με επιτηδειότητα τις διαπραγματεύσεις με το Κανταφικό καθεστώς κι έτσι παρέδωσαν τη σκυτάλη στους στρατιωτικούς. Οι γαλονάδες βέβαια δεν σκέπτονται τίποτ? άλλο απ? τον πόλεμο.
Οι Αμερικανοί με την έγκριση και του Σ.Α. του ΟΗΕ, για να μην ανοίξουν και τρίτο μέτωπο, γιατί δεν αντέχουν άλλη αιμορραγία, έβαλαν τους Ευρωπαίους μπροστάρηδες, ζήτησαν δε και την εμπλοκή του αραβικού κόσμου να συμβάλλει στην αποσυμπίεση της κρίσης. Οι τελευταίοι δέχθηκαν, ίσως εξ υποχρεώσεως και εις αντάλλαγμα της συνεχιζόμενης υποστήριξής τους από τους Δυτικούς, ανεξάρτητα αν και σ? αυτούς βασιλεύουν οι ίδιες συνθήκες μοναρχίας και δεσποτισμού.
Γνωστό, λοιπόν, το σενάριο με στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις σε πρώτη φάση απ? τους ΑγγλοΓάλλους, οι οποίοι συνεπικουρούνται από Μεσογειακές χώρες και Αμερικανούς. Αδιάφορο το μέγεθος των παράπλευρων απωλειών σε έμψυχο υλικό. Το κράτος παρίας του Καντάφι υπήρχε και ζούσε στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας χωρίς κοινωνικές υποδομές και ο ίδιος ουδόλως ενδιεφέρετο για τον λαό του, που μέσα απ? τις στάχτες των αυτοθυσιών του αναζητά την ελευθερία του.
Ομως 24 ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος υπανεχώρησε ως προς την υποστήριξη των δυνάμεων, που επιτίθενται και θα προσφέρει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από το Κατάρ. Δικαιολογούνται ότι δεν μπορεί εμείς να πολεμάμε στη Λιβύη και πίσω στις χώρες μας να εξεγείρονται οι αντάρτες. Επίσης, ο Αραβικός Σύνδεσμος έκανε σαφή την αντίδρασή του για την ανάπτυξη χερσαίων Νατοϊκών ή άλλων δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης. Με τον Αραβικό Σύνδεσμο συνετάχθη και ο Ερντογάν, ο οποίος διακήρυξε ότι ´η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους´ και ήταν ο πρώτος, που απέρριψε την ιδέα να εμπλακεί το ΝΑΤΟ σ? αυτή την κρίση.
Διάσταση απόψεων ως προς την επέμβαση στη Λιβύη ανέκυψε και στη Ρωσία μεταξύ Μεντβέντεφ και Πούτιν. Ο πρωθυπουργός απεκάλεσε ´Μεσαιωνική Σταυροφορία´ την επέμβαση στη Λιβύη. Είπε ότι είναι απαράδεκτο να βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας, δείχνοντας αυτουργό τις ΗΠΑ και έδειξε πώς ήθελε να φρενάρει την απόφαση του Σ.Α., αλλά επεκράτησε η μέση λύση της αποχής. Από την πλευρά του ο Μεντβέντεφ ακολουθούμενος από μια φιλοαμερικανική ρωσική ελίτ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, που αποκάλεσε ´Σταυροφορία´ τις πράξεις των ΑγγλοΓάλλων, υποστηρίζοντας ότι σωστά αποφάσισε το Σ.Α. του ΟΗΕ. Οι δύο άνδρες κινούνται σε διαφορετικές τροχιές σε μια επίδειξη ισχύος, για το ποιος κάνει κουμάντο στη Ρωσία.
Περίεργη είναι η συμπεριφορά της Κίνας, που σαν σφίγγα κρατά το στόμα της κλειστό και δεν λέει τίποτα, αντιμετωπίζοντας με στωικότητα την κατάσταση. Αλλά το κυριότερο είναι ότι διχόνοια έχει προκληθεί και στους ΑγγλοΓάλλους, ποιος απ? τους δύο θα έχει την αρχηγία. Οι δηλώσεις καθησυχασμού των Αμερικανών, που προτιμούν τους Αγγλους, λειτουργούν πυροσβεστικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αλλά τούτο θα φανεί οσονούπω είτε ο Καντάφι μείνει είτε πέσει.