Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ταξίδι στην κρητική γαστρονομία

Στα μυστικά της παραγωγής του ελαιολάδου αλλά και στον γαστρονομικό πλούτο της κρητικής κουζίνας είχαν την ευκαιρία να μυηθούν δεκαοχτώ φοιτητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Γαστρονομίας της Ιταλίας, που επισκέφθηκαν χθες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΒΙΟΛΕΑ στον Αστρικα.
Οι φοιτητές που βρίσκονται στα Χανιά στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου κρητικής γαστρονομίας και βοτανικής, το οποίο πραγματοποιείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης έφτασαν στη ΒΙΟΛΕΑ λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όπου τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας, κ. Γιώργος Δημητριάδης. Αμέσως ξεκίνησε η ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις της μονάδας που παράγεται βιολογικό ελαιόλαδο, ενώ -ταυτόχρονα- ο κ. Δημητριάδης εξήγησε στους φοιτητές τον τρόπο παραγωγής, τον συνδυασμό της παραδοσιακής τεχνογνωσίας με σύγχρονες πρακτικές, Τους μίλησε -επίσης- και για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κρητικού ελαιολάδου που το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα ποιοτικά ελαιόλαδα.
«Μιλήσαμε για την παραδοσιακή παραγωγή του ελαιολάδου και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει, όχι μόνο ως βασικό συστατικό της διατροφής μας αλλά και για την υγεία μας», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι αυριανοί επαγγελματίες είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν τη σημασία του λαδιού και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Το λάδι για τη δική τους φαρέτρα είναι ένα βέλος αλλά χρειάζονται και το τόξο για να μπορέσουν να το στείλουν εκεί που θέλουν».

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Την ίδια ώρα, που οι φοιτητές ξεναγούνταν στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΛΕΑ, στον πάνω όροφο οι σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης και Γιάννης Τσιβουράκης είχαν στήσει την κουζίνα τους ετοιμάζοντας παραδοσιακά κρητικά πιάτα για να γευτούν οι 18 επισκέπτες.
Στο τραπέζι που στρώθηκε κυριαρχούσαν τα χόρτα και τα όσπρια, ενώ κοινός τόπος στη γευστική πανδαισία που προετοίμασαν οι σεφ ήταν το ελαιόλαδο. 
«Δώσαμε όλη τη βαρύτητα στο θέμα της κρητικής διατροφής και ετοιμάσαμε πιάτα που περιλαμβάνουν πολλά όσπρια, σαλάτες, τοπικά τυριά και κάποιες σπεσιαλιτέ που έχει ετοιμάσει ο συνάδελφος, όπως σφακιανές πίτες, μαραθόπιτες, κεφτέδες από φάβα και χορτοκεφτέδες», ανέφερε ο αρχιμάγειρας του Minoa Palace, κ. Τσιβουράκης και συνέχισε λέγοντας: «Ως βασικό συστατικό χρησιμοποιήσαμε το ελαιόλαδο το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με ό,τι έχουμε παρασκευάσει είτε ωμό στις σαλάτες των οσπρίων και των χόρτων είτε στο τηγάνισμα για ό,τι τηγανίσαμε». Ο κ. Τσιβουράκης επεσήμανε ακόμα ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της κρητικής κουζίνας, διαπίστωση, που -όπως υπογράμμισε- συχνά κάνουν οι ξένοι επισκέπτες, που δοκιμάζουν τις κρητικές παραδοσιακές συνταγές. «Στο δείγμα της κουζίνας που παρουσιάζουμε στους φοιτητές, λόγω του ότι είμαστε σε περίοδο νηστείας, εστιάσαμε την προσοχή μας στα χόρτα και γενικά σε παρασκευές χωρίς κρέας. Επίσης, συνδυάσαμε τα πιάτα με το πολύ καλό ελαιόλαδο, σε κάποιες περιπτώσεις αρωματισμένο με νεράντζι και λεμόνι, που παράγει ο κ. Δημητριάδης», σημείωσε ο σεφ του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΪΧ) και μέλος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, κ. Γιάννης Αποστολάκης. 
Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, κ. Λουκάς Ανδριανός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι φοιτητές του Ιταλικού Πανεπιστημίου δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την επαφή που έχουν με την κρητική γαστρονομία αλλά και ακόμα περισσότερο με την κρητική φιλοξενία, με την οποία τους αγκαλιάζουν οι ντόπιοι στις επισκέψεις που πραγματοποιούν. «Στο πλαίσιο σεμιναρίου κρητικής γαστρονομίας και βοτανικής τους προσφέρουμε μαθήματα κρητικής κουζίνας και -παράλληλα- μέσα από εκδρομές έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους μαθαίνοντας για ό,τι είναι παραδοσιακό και γνήσιο», σημείωσε αρχικά ο κ. Ανδριανός και πρόσθεσε: «Εχουν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ που δεν έχουν λόγια να περιγράψουν τη χαρά τους. Η κουζίνα τούς φαίνεται φανταστική και έχουν πειστεί ότι όντως η κρητική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο και η πιο υγιεινή. Εκτός, όμως, από αυτό, όπου πάμε οι Κρητικοί μάς δείχνουν τη φιλοξενία τους και έχουν εντυπωσιαστεί όταν τους λέμε ότι για όλα αυτά δεν πληρώνουμε αλλά το κάνουν οι άνθρωποι γιατί το θέλουν».

´Εχετε μια πολύ πλούσια κουζίνα´
Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών Γαστρονομίας της Ιταλίας, Julia Wheen, που συνοδεύει την αποστολή μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την επαφή που είχε με την κρητική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. «Στις επισκέψεις που κάνουμε μαθαίνουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και τα βότανα της Κρήτης αλλά και το πώς αυτά χρησιμοποιούνται στην κρητική κουζίνα. Νομίζω, επίσης, ότι ένα σημαντικό και ιδιαίτερο στοιχείο της κουζίνας σας είναι τα χόρτα που χρησιμοποιείτε», ανέφερε η κα Wheen και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό η παραδοσιακή κουζίνα αλλά και τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα να διατηρηθούν από τις νεότερες γενιές, που παγκοσμίως φαίνεται να έχουν παρασυρθεί από το αμερικανικό μοντέλο διατροφής.
«Είναι πολύ καλό για εσάς ότι έχετε τόσα πολλά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Είναι εντυπωσιακό πόσο πλούσιες είναι οι τροφές που έχετε εκτός από το κρέας, τα τυριά κ.λπ. Ιδιαίτερα τα χόρτα και τα βότανα, που προστατεύουν την υγεία και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι Κρητικοί έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής», σημείωσε σχετικά η κα Wheen.
Οι παρατηρήσεις της, μάλιστα, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς, όπως εξήγησε, το Πανεπιστήμιο Επιστημών Γαστρονομίας της Ιταλίας εξετάζει σε παγκόσμιο επίπεδο τις διαφορετικές κουλτούρες γύρω από το φαγητό αλλά και την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων. «Οι φοιτητές μας σπουδάζοντας ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία της Γαστρονομίας, μελετούν, μεταξύ άλλων, τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από το φαγητό, τους διαφορετικούς τρόπους παραγωγής των προϊόντων και παρασκευής των φαγητών. Επίσης, μέσα στα 3 χρόνια των σπουδών τους, διδάσκονται επιστήμες όπως η Χημεία, η Ανατομία κ.λπ. και κάθε χρόνο πραγματοποιούν 5 ταξίδια, 3 εντός Ιταλίας και 2 στο εξωτερικό, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με μικρούς και μεγάλους παραγωγούς, τις γαστρονομικές παραδόσεις κάθε τόπου, τους τρόπους χρήσης των προϊόντων κ.λπ.», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

´ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ´
Από τη μεριά της, το μέλος της κίνησης «Slow Food», Daniela Conte, τόνισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη να προστατευτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας αλλά και τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.
´Αλλωστε, όπως εξήγησε, το κίνημα Slow Food, που δημιουργήθηκε από τον Κάρλο Πετρίνι, γεννήθηκε με σκοπό να πολεμήσει τις τάσεις του junk food και του fast food και να διατηρηθούν οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής αλλά και οι παραδοσιακές κουζίνες. Ειδικότερα, για την Κρήτη δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποικιλία των βοτάνων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν ενδημικά βότανα όπως το δίκταμο και η μαλλοτήρα, που κινδυνεύουν από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. «Νομίζω ότι χρειάζεται να τα προστατεύσουμε», ανέφερε και συνέχισε μιλώντας για την κρητική γαστρονομία: «Βρήκαμε πολύ καλό φαγητό στην Κρήτη. Είδαμε ότι χρησιμοποιείτε πολλά λαχανικά και φρούτα αλλά και ντόπιο κρέας. Είναι μια πολύ πλούσια κουζίνα. Περισσότερο εντυπωσιαστήκαμε από την ποικιλία των βοτάνων που έχετε και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε την επαφή σας με την τοπική κουλτούρα αλλά και να συντηρήσετε αυτές τις παραδόσεις σας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα