Συντονισμό δράσεων για να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη καθώς και στους βουλευτές Κρήτης, μεταφέροντας την αγωνία της εμπορικής κοινότητας για το παρόν και το μέλλον του εμπορίου και στην Κρήτη.
Η Ομοσπονδία Κρήτης υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, οι οποίες επικεντρώνονται: στην κάλυψη των σφραγισμένων επιταγών από τις Τράπεζες, στην άμεση εξόφληση – εγγύηση εκ μέρους των Τραπεζών των ασφαλιστικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού και στην έγκριση χρηματοδότησης της συμμετοχής σε προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση φαίνεται να σημειώνει ο τζίρος των καταστημάτων στον Νομό Χανίων για τον μήνα Μάρτιο, σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης: ´Το πρόβλημα ξεκινάει από τις Τράπεζες που έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς, δάνεια και χρηματοδοτήσεις, ενώ οι ίδιοι χρηματοδοτούνται κανονικά. Και οι έμποροι στα Χανιά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Κρήτη και Ελλάδα. Ωστόσο, το εμπόριο έχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση´.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Αναλυτικότερα στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιάννης Μαργαρώνης και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Μανώλης Ψαρουδάκης, αναφέρεται:
´Χρειάζεται συνδυασμός και συντονισμός δράσεων από όλες τις πλευρές, κράτος, Αυτοδιοικήσεις, επιχειρήσεις, αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Από την κατανομή του πακέτου εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 30 δισ., ένα μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να τονώσει τις επιχειρήσεις αυτή τη φορά. Για τις προηγούμενες είναι γνωστές σε όλους μας οι μέθοδοι και οι πρακτικές του τραπεζικού συστήματος που ακολουθήθηκαν´.
ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
1. Οι Τράπεζες να αναλάβουν την κάλυψη των σφραγισμένων επιταγών των δικών τους πελατών, των πελατών μας.
´Οι κρητικές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν γεμάτα τα συρτάρια τους από τέτοιες επιταγές χωρίς να έχουν πολλές φορές την παραμικρή εγγύηση. Ολες τις εγγυήσεις, τα πάγια και περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα είναι υποθηκευμένα από τις Τράπεζες´, επισημαίνουν οι έμποροι.
2. Αμεση εξόφληση – εγγύηση εκ μέρους των Τραπεζών, των ασφαλιστικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού.
´Σύνδεση της χρηματοδότησης αυτής με τις θετικές ρυθμίσεις που έχετε λάβει το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αυτό το μέτρο τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ενισχυθούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, άρα ομαλότερη λειτουργία´.
3. Την έγκριση χρηματοδότησης της συμμετοχής σε προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και επιφύλαξη σε αυτό το περιβάλλον για την ένταξη αρκετών επιχειρήσεων σε προγράμματα.
´Οι παραπάνω προτάσεις ή όποιες άλλες συμπληρωματικές αναδειχθούν στην επικείμενη δημόσια διαβούλευση την επόμενη περίοδο, πρέπει πρακτικά και άμεσα να περάσουν ρευστό στην πραγματική οικονομία.
Σε συνδυασμό με μια ομαλή τουριστική περίοδο, ελπίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο να μας βρει με θετικό πρόσημο και με άλλη ψυχολογία, που να μας επιτρέπει να μην κοιτάζουμε μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον.
Αν, όμως, δεν υπάρξουν συγκεκριμένοι τρόποι, αλλά μόνο ευχές και επιθυμίες προς τις Τράπεζες, θα επιβεβαιωθούν αυτοί που λένε ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν αφορούν καθόλου την προγραμματική οικονομία, αλλά μόνο τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των άλλων που πιστεύουν ότι όλοι μαζί (Τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτος) θα «βουλιάξουμε» και θα «ενταφιαστεί» κάθε αναπτυξιακή προοπτική´, επισημαίνεται.