Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιορτή για το βιβλίο

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Με αφορμή, λοιπόν, την Ημέρα αυτή το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Παχιανών οργάνωσε χθες το πρωί εκπαιδευτική εκδήλωση για τα βιβλία και το διάβασμα. Καλεσμένη ήταν η συγγραφέας – λογοπαθολόγος, Μαρία Ρουσοχατζάκη, η οποία    συνάντησε μαθητές της Γ΄ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και τους μίλησε για το συγγραφικό της έργο. Παράληλα, παρουσίασε το νέο παιδικό της βιβλίο με τίτλο ´Τα δύο γαρδερίνια, ο τρούλης και η τούλα, καλούνε σε σύνοδο τα πουλιά του κόσμου για να σώσουνε το περιβάλλον´.
Η κα Ρουσοχατζάκη μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ τόνισε ότι ´όταν τα παιδιά έρχονται στη διαδικασία να μάθουν πώς γράφει κάποιος ένα βιβλίο, αυτό είναι ένα κίνητρο για να κάνει το βιβλίο πιο ελκυστικό´, ενώ πρόσθεσε ότι ´πριν από χρόνια, τα παιδιά μεταξύ τους έλεγαν ποιο βιβλίο είχαν διαβάσει υπήρχε, δηλαδή, ένας ανταγωνισμός μεταξύ των, έτσι όλο και περισσότερο ασχολούνταν με το διάβασμα. Τώρα, όμως, η τηλεόραση προβάλλει ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας και έχει απομακρύνει -εν μέρει- τα παιδιά από το διάβασμα. Ομως, τέτοιες εκδηλώσεις με θέμα το βιβλίο, βοηθούν τα παιδιά στο να έχουν τα ερεθίσματα εκείνα, τα οποία θα τα κάνει να αγαπήσουν ξανά το βιβλίο και το διάβασμα, γενικότερα. Δεν διαβάζουμε γιατί είμαστε κάποιοι ούτε διαβάζουμε για να γίνουμε καλύτεροι μαθητές, αλλά διαβάζουμε για περνάμε καλά´. Η ίδια υπογράμμισε ότι ´η συμμετοχική διαδικασία όταν αφηγούμαστε κάποιο παραμύθι στα μικρά παιδιά, είναι πιο σημαντική απ? ό,τι η παρακολούθηση παραμυθιού από την τηλεόραση, που είναι απλά  μία συρραφή εντυπωσιακών εικόνων, οι οποίες περνούν γρήγορα και χωρίς τη συμμετοχή των παιδιών´.
´Τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας του Δήμου Χανίων αποτελούν κυψέλες εποικοδομητικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τα παιδιά´, τόνισε η δημοτική σύμβουλος Χανίων, Χρύσα Χαριτάκη- Μακράκη, ενώ αναφερόμενη στη συγκεκριμένη εκδήλωση υπογράμμισε ότι ´στόχος των δράσεων αυτών είναι να στρέψουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία στο βιβλίο και να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν το διάβασμα´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα