Με τη χρήση δορυφορικών ζεύξεων λειτουργεί, πλέον, το υπερσύγχρονο δίκτυο σεισμολογικών σταθμών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης, το οποίο μεταδίδει τα δεδομένα -όπως αυτά από τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής- σε επιστημονικούς φορείς στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, όμως, το συγκεκριμένο σεισμολογικό δίκτυο το οποίο αμέσως κατέγραψε και μέτρησε τον σεισμό που έγινε Βορειοανατολικά της Κρήτης, δεν αποτελεί -παρά τις αιτήσεις του- τμήμα του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.
Οπως μας λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL), Φίλιππος Βαλλιανάτος, το εν λόγω Εργαστήριο ´ανέπτυξε ένα προηγμένο τηλεμετρικό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών εγκατεστημένων στην Κρήτη και το Ν. Αιγαίο και μεριμνά για την αδιάλειπτη λειτουργία του. Για την απρόσκοπτη διασύνδεση των περιφερειακών σταθμών εφαρμόζονται σύγχρονες και αξιόπιστες ευρυζωνικές τεχνικές, με κορυφαία τη χρήση δορυφορικών ζεύξεων (με χρήση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat II), μέσω του μοναδικού στην Ελλάδα Private Satellite Hub, που διαθέτουμε και το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλους σεισμολογικούς φορείς. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά συμπεράσματα της ανωτέρω έρευνας έχουν ανακοινωθεί από έγκριτα διεθνή επιστημονικά βήματα. Ευθεία απόδειξη αυτής της αναγνώρισης αποτελούν οι συνεργασίες του Εργαστηρίου με Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ της Ελλάδας αλλά, κυρίως, του εξωτερικού.
Παρά την ύπαρξη και λειτουργία του προαναφερθέντος σημαντικού σεισμολογικού εξοπλισμού σε δικτυακή τοπολογία, με πρόδηλη τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της ακρίβειας και της αξιοπιστίας στον προσδιορισμό των παραμέτρων των σεισμών, αλλά και της συστηματικής παρακολούθησης της σεισμικότητας της ευρύτερης περιοχής του μετώπου του Ελληνικού Τόξου, όπου ο αριθμός των μόνιμων σεισμολογικών σταθμών του Εθνικού Δικτύου είναι περιορισμένος, το Τηλεμετρικό Σεισμολογικό Δίκτυο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης (HCSNC), του οποίου τη μέχρι τώρα υλοποίηση και λειτουργία του χρηματοδότησε η Γ.Γ.Ε.Τ και η Ε.Ε. μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων, ΔΕΝ αποτελεί τμήμα του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.
Σχετική αίτησή μας έχει υποβληθεί από τον 6/2009, αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία σχετική επίσημη απάντηση έχουμε λάβει στο αίτημά μας´.
Ο κ. Βαλλιανάτος προσθέτει:
´Σε πείσμα και για υπέρβαση του γεγονότος αυτού, τα σεισμολογικά δεδομένα που συλλέγονται από το Τηλεμετρικό Σεισμολογικό Δίκτυο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, διαχέονται μέσω Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο σε επιστημονικούς φορείς στο εξωτερικό (π.χ. UCL) αλλά και στο Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Επιπρόσθετα, όλοι οι σταθμοί του Τηλεμετρικού Σεισμολογικού Δικτύου Κρήτης (HCSNC) είναι δηλωμένοι στους επίσημους καταλόγους των International Seismological Centre (ISC) και International Federation of Digital Seismograph Networks (FDSN).
Αποτελεί, πραγματικά, παγκόσμια πρωτοτυπία το άτυπο όργανο διοίκησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου να μην απαντά (αρνητικά ή θετικά) στην προσφορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού, που λειτουργεί με δικούς του πόρους το Τ.Ε.Ι. Κρήτης (αφού η κατανομή των όποιων πόρων του Εθνικού Δικτύου σταματά στα υπάρχοντα προς το παρόν μέλη του), όταν μάλιστα το HSNC χρησιμοποιεί δορυφορική τηλεμετρία, με το μοναδικό στην Ελλάδα Private Satellite Hub, που διαθέτει και το οποίο αποτελεί τρόπο συλλογής και ανταλλαγής σεισμολογικών δεδομένων ανεξάρτητα από επίγειες υποδομές, με προφανές καθοριστικό πλεονέκτημα για περιόδους μεγάλων κρίσεων´.
Και καταλήγει:
´Επισημαίνουμε, στο πλαίσιο της επιθυμητής ακαδημαϊκής συνεργασίας και της βέλτιστης χρήσης εθνικών υποδομών αλλά και της εξοικονόμησης πόρων, την ανάγκη ένταξης του Τηλεμετρικού Σεισμολογικού Δικτύου (HCSNC) του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, ενισχύοντας την έρευνα και την αποτελεσματικότητα της χώρας σε έναν κοινωνικά ευαίσθητο και κρίσιμο για την Ελλάδα επιστημονικό τομέα, στον οποίο το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Κρήτης έχει σημαντικότατη διεθνή παρουσία. Είναι τραγικό ο ελληνικός λαός, σε εποχές δύσκολες, να χρηματοδοτεί τη διπλή προμήθεια – εγκατάσταση υποδομών και όχι τη συνέργεια αυτών´.
Πινελο ειναι η καρδια και βαφει καθε χρωμαστην Ανοιξη δινει το ροζ το γκριζο στο Χειμωνα