Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Κρήτη από τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, επειδή οι ρύποι που δημιουργούνται δεν φτάνουν μέχρι το νησί σε βαθμό που να μπορούν να μετρηθούν και να προκαλούν ανησυχία.
Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Αιωρούμενων Σωματιδίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Λαζαρίδης, με αφορμή δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας περί δημιουργίας σταθμού στον Ψηλορείτη για μετρήσεις των επικίνδυνων στοιχείων από τους βομβαρδισμούς.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι ´αυτή η ιστορία είναι παρόμοια με εκείνη που είχε παρουσιαστεί στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Ηταν το ίδιο σενάριο: Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτοί οι ρύποι να έρθουν στον ελληνικό χώρο. Και πάνω σε αυτό είχαμε εργαστεί. Επί της ουσίας: Κάποια από τα βλήματα αυτά έχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Εχουμε μελετήσει αυτό το θέμα και έχουμε δείξει ότι το πολύ σε απόσταση 10 με 15 χιλιομέτρων, από το σημείο στο οποίο έχουν γίνει οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις, μπορεί να υπάρξει στο έδαφος εναπόθεση ουρανίου. Το να έρθει απεμπλουτισμένο ουράνιο από την περιοχή αυτή στην Κρήτη το θεωρώ τελείως απίθανο. Εκτός, όμως, από το απεμπλουτισμένο ουράνιο σίγουρα υπάρχουν και άλλες χημικές ενώσεις, που εκλύονται από τις εκρήξεις. Αυτές δεν θα μπορούμε να τις μετρήσουμε. Και ό,τι κι αν έρθει από τη Λιβύη σε περίπτωση νοτίων ανέμων θα είναι μη μετρήσιμο, λόγω των χαμηλών συγκεντρώσεων´.
Ο κ. Λαζαρίδης διαχωρίζει το θέμα των στοιχείων από τους βομβαρδισμούς με εκείνο της ραδιενέργειας από την Ιαπωνία.
Εξηγεί: ´Σε σχέση με την Ιαπωνία, έχει μετρηθεί ακόμη και στην Ελλάδα ιώδιο 131 αλλά σε πάρα πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Πρακτικά, ό,τι κι αν γίνει κάπου, ενδεχομένως κάτι να μεταφερθεί αλλά σε χαμηλή ποσότητα, που να μην έχει επίπτωση στην υγεία μας. Απλώς, οι μετρητικές συσκευές έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν κάτι απειροελάχιστο. Η πιθανή συγκέντρωση που θα έρθει από τη Λιβύη θα είναι εκατομμύρια φορές χαμηλότερη. Δεν θα είναι επικίνδυνη´.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Να σημειώσουμε ότι δημοσίευμα της Real news ανέφερε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσταση δειγματοληπτικών σταθμών στον Ψηλορείτη, στην Κρήτη, προκειμένου να προβαίνει σε μετρήσεις των επικίνδυνων στοιχείων, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους βομβαρδισμούς.
Και ότι την πρωτοβουλία έχει ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Ραψομανίκης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα:
´Αν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νότιοι άνεμοι που θα φυσήξουν προς τη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες και οι οποίοι, ως γνωστόν, μεταφέρουν κάθε άνοιξη τη λεγόμενη «σκόνη της Σαχάρας», ενδέχεται να «εισαγάγουν» όλες τις επικίνδυνες ουσίες στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρώτη περιοχή που θα πληγεί θα είναι η Κρήτη. Οι ρύποι που εκπέμπονται από τους πυραύλους είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, όπως μόλυβδο και κάδμιο. Από τις βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις εκλύονται, επίσης, επικίνδυνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως επίσης διοξίνες και PCBs (τα κλοφέν, όπως είναι γνωστά) που προκαλούν καρκινογενέσεις και διαταράσσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα.
´Η περιβαλλοντική ζημία θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν χτυπηθεί μία πετρελαιοπηγή ή κάποια βιομηχανική εγκατάσταση´, επισημαίνει ο Σπ. Ραψομανίκης. ´Σ? αυτή την περίπτωση, πέρα από τα χημικά συστατικά που θα απελευθερωθούν στο έδαφος της Λιβύης, οι νότιοι άνεμοι που θα φυσήξουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης θα φέρουν τα επικίνδυνα χημικά στοιχεία στην πόρτα μας. Είμαστε σε επιφυλακή. Τις επόμενες ημέρες, θα στείλω αναφορά προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται στη Λιβύη. Η Κρήτη θα είναι η πρώτη που θα πληγεί αν η διεύθυνση των ανέμων αλλάξει´, προσθέτει.