Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Το κεφαλαίο γράμμα που προκαλεί τρόμο: Ε

Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΠ. ΠΕΤΡΑΚΗ*

Για πολλά χρόνια τα πρόσθετα των τροφίμων προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές αφού συχνά δημοσιεύονται έρευνες που τα ενοχοποιούν για προβλήματα υγείας. Εχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, νευρολογικά προβλήματα, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και εμφανίζονται συνυπεύθυνα για την πρόκληση παθήσεων γενετικά τροποποιημένης προέλευσης. Επίσης ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν ακατάλληλα από χορτοφάγους ή πιστούς ορισμένων θρησκειών. Υπάρχουν όμως και πρόσθετα των τροφίμων είναι ασφαλή για την υγεία. Γι? αυτό παρατίθενται οι κωδικοί που απαιτούν προσοχή, ώστε να μην φτάνει ο καταναλωτής στα άκρα.
Πρέπει να σημειωθεί  ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί σε έναν χρόνο να καταναλώσει μέχρι και πέντε κιλά πρόσθετα. Οπότε συνειδητοποιείτε πόσο  σημαντικό είναι να γνωρίζουμε έστω τις βασικές πληροφορίες.
Με τον όρο πρόσθετα τροφίμων ή συντηρητικά χαρακτηρίζονται οι διάφορες ουσίες που προστίθενται στις τροφές, ειδικά στις επεξεργασμένες και έτοιμες προς κατανάλωση καθώς και σε ποτά ή αναψυκτικά. Χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση, την όψη, την υφή, την οσμή ή για να βοηθήσουν στη συντήρηση των τροφίμων. Κωδικοποιούνται και ονοματίζονται παγκοσμίως με το πρόθεμα Ε και ένα τριψήφιο ή τετραψήφιο αριθμό αλλά μερικές φορές μπορεί να τα συναντήσουμε με τη χημική τους ονομασία.
Τα πρόσθετα αξιολογούνται για την ασφάλειά τους πριν να εγκριθούν. Οι επιστήμονες υποβάλλουν τα πρόσθετα σε κατάλληλες δοκιμές και τοξικολογική αξιολόγηση. Εάν αποδειχθεί ότι δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εγκρίνονται. Με την έγκριση των πρόσθετων, προσδιορίζεται σε ποια τρόφιμα επιτρέπεται η χρήση τους, οι όροι σύμφωνα με τους οποίους γίνεται η προσθήκη αυτή και η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Αντίστοιχα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, αναστέλλεται η χρήση τους γενικά ή σε συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα.
Γενικές οδηγίες:
? Επιλέξτε φυσικά προϊόντα.
? Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα πριν αγοράσετε ένα προϊόν.
? Επιλέξτε προϊόντα που αναγράφουν ότι δεν έχει γίνει προσθήκη συντηρητικών.
? Επιδιώξτε να αγοράσετε τις πρώτες ύλες και παρασκευάσετε οι ίδιοι το τρόφιμο που επιθυμείτε.
? Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών.
? Προσοχή σε ορισμένου τύπου light  προϊόντα. Μερικές φορές είναι προτιμότερη η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης ή λιπαρών από την κατανάλωση των πρόσθετων που περιέχονται σε ορισμένα light τρόφιμα.
? Μην ξεχνάτε ότι οι αγοραστικές τάσεις παρακολουθούνται από τις εταιρίες. Αν με τις προτιμήσεις σας δείξετε ότι επιθυμείτε πιο φυσικά τρόφιμα, χωρίς προσθήκη συντηρητικών θα προσαρμοστούν και οι εταιρίες στα θέλω σας.
*διαιτολόγος – διατροφολόγος
georgia_petr@live.com

Ενδεικτικοί κωδικοί που απαιτούν προσοχή:
Καρκινογόνες: Ε131, Ε142, Ε210, Ε211, Ε212,Ε213, Ε214, Ε115, Ε117, Ε239, Ε330
Απαγορευμένες: Ε103, Ε105, Ε111, Ε121, Ε125, Ε126, Ε130, Ε152, Ε181
Επικίνδυνες: Ε102, Ε110, Ε120, Ε123, Ε123, Ε124, Ε127
Υποπτες: Ε104, Ε122, Ε141, Ε150, Ε151, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε240, Ε241, Ε477
Προκαλούν πεπτικές διαταραχές: Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε407, Ε450, Ε461, Ε462, Ε463, Ε465, Ε466
Προκαλούν εντερικές ενοχλήσεις: Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226
Προκαλούν διαταραχές πίεσης: Ε250, Ε251, Ε252
Προκαλούν έκζεμα: Ε311, Ε312
Προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης: Ε320, Ε321


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα