Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δίκτυο Προστασίας Ανηλίκων

Απαραίτητη κρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, τα οποία καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, σε πανελλήνιο επίπεδο, έχει συσταθεί  για τον σκοπό αυτό το Δίκτυο «Ορέστης» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και εγκληματικότητας των ανηλίκων, στο πλαίσιο των δράσεων του νεοσύστατου Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στελέχη του ΚΕΣΑΘΕΑ βρέθηκαν χθες στα Χανιά, όπου είχαν συνάντηση με τοπικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, προκειμένου να ενημερώσουν για το Δίκτυο «Ορέστης» και να υπάρξει συντονισμός των δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών φαινομένων της κακοποίησης και της παραβατικότητας των ανηλίκων.
Στη συνάντηση, εκτός από τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και την αντιδήμαρχο Χρυσούλα Χατζηδάκη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εισαγγελείς και μέλη της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χανίων, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου, της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Χανίων, της Εκκλησίας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Αγωγής Υγείας κ.ά. 

ΤΟ ΚΕΣΑΘΕΑ
Η πρόεδρος του ΚΕΣΑΘΕΑ και καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Α.Π.Θ., κα Αγγελική Πιτσελά, αναφέρθηκε στους στόχους του ΚΕΣΑΘΕΑ, στου οποίου το Συμβούλιο συμμετέχουν αμισθί δικαστικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί, όπως επίσης και στην Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. «Ο στόχος του ΚΕΣΑΘΕΑ είναι αρκετά φιλόδοξος», σημείωσε η κα Πιτσελά και πρόσθεσε: «Σίγουρα βέβαια δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα της κακοποίησης ή της παραβατικότητας των ανηλίκων, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε κατά το δυνατόν». Οπως εξήγησε η κα Πιτσελά για τον σκοπό αυτόν το ΚΕΣΑΘΕΑ, πέραν των καθαρά ερευνητικών του αρμοδιοτήτων, όπως είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αναμορφωτικών μέτρων ή της διεξαγωγής ερευνών θυματοποίησης, έχει αναλάβει την παρακολούθηση του έργου των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και τη δημιουργία ενός ενιαίου πανελλήνιου δικτύου που θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς μια ακριβή εικόνα της έκτασης των προβλημάτων της κακοποίησης ή της παραβατικότητας των ανηλίκων.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΟΡΕΣΤΗΣ»
Για το δίκτυο αυτό, που έχει ονομαστεί «Ορέστης», μίλησε η καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Α.Π.Θ., Ελισσάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου. Η κα Συμεωνίδου επεσήμανε ότι «σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τις δράσεις των επιμέρους φορέων έτσι ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ανήλικους παραβάτες και στους ανήλικους κακοποιημένους». Συνεχίζοντας η κα Συμεωνίδου ανέλυσε τα βασικά σημεία του οργανωτικού σχήματος της προσπάθειας και ειδικότερα: 
– Αμεση προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας επέμβασης και καταγγελίας των περιπτώσεων κακοποίησης των ανηλίκων και πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα θα υπάρξει συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ήδη λειτουργεί την πανελλήνιας εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας 197. Σκοπός της συνεργασίας, όπως διευκρίνισε η κα Συμεωνίδου είναι να δημιουργηθεί μια εθνική γραμμή παιδικής προστασίας, την οποία θα χειρίζεται το ΕΚΚΑ και στην οποία θα γίνονται καταγγελίες όλο το 24ωρο από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, με τη λειτουργία της γραμμής γίνεται προσπάθεια να συσταθεί ανά Δήμο μια ομάδα κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι θα ενημερώνονται από το τηλεφωνικό κέντρο για τυχόν περιστατικά στην περιοχή τους και θα αναλαμβάνουν να διερευνήσουν το συμβάν. Η ομάδες -σημείωσε η κα Συμεωνίδου- θα συσταθούν από τους Δήμους, οι οποίοι καλούνται να διαθέσουν έναν τουλάχιστον κοινωνικό λειτουργό για τον σκοπό αυτό. Μια σημαντική επίσης παράμετρος είναι ότι μέσω αυτών των ομάδων των Δήμων θα τηρούνται μητρώα για τους κακοποιημένους ανηλίκους, αλλά και θα γίνει εφικτή η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων φορέων έτσι ώστε, για πρώτη φορά, να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή που θα βοηθήσει στην ανάλυση των κοινωνικών αυτών προβλημάτων, αλλά και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους από τους φορείς που ασχολούνται με τα κακοποιημένα παιδιά.
Η κα Συμεωνίδου τόνισε ακόμα τη σημασία να δημιουργηθούν μηχανισμοί ανίχνευσης της κακοποίησης παιδιών, ενώ επεσήμανε τέλος την ανάγκη να προβλεφθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για τα παιδιά θύματα κακοποίησης. Να σημειώσουμε ότι αναλυτικές πληροφορίες για το Δίκτυο «Ορέστης» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα www.kesathea.org ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 2310379378 στα γραφεία του ΚΕΣΑΘΕΑ.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Στον ρόλο των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων αναφέρθηκε η εισαγγελέας Ανηλίκων και μέλος του ΚΕΣΑΘΕΑ, κα Κατερίνα Καραγιαννακίδου, η οποία υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, από τις 63 Εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ελάχιστες λειτουργούν στην πραγματικότητα.
Η κα Καραγιαννακίδου επεσήμανε ακόμα τον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, εθελοντές που θα λάβουν κατάλληλη εκπαίδευση και θα συνδράμουν το έργο των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στην προσπάθεια των Εταιρειών, οι Συλλόγου Φίλων Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων που έχουν δημιουργηθεί και οι οποίοι απαρτίζονται από άτομα που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης ή παραβατικότητας των ανηλίκων. 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
´Ο Δήμος θα μπει μπροστά´
Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επανέλαβε την πρόθεση του Δήμου να συμμετάσχει ενεργά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης παιδιών και της νεανικής παραβατικότητας. Μάλιστα, σχολίασε σχετικά ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και το ΚΕΣΑΘΕΑ να εστιάσει στο επιστημονικό του έργο. «Το πανελλήνιο δίκτυο είναι καλό, αλλά θα πρέπει να προσέξετε το μέγεθος του δικτύου», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης και συμπλήρωσε: «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να χαθείτε. Αφήστε τις τοπικές κοινωνίες να δράσουν και εσείς να παρακολουθείτε. Να κάνετε το επιστημονικό έργο, αλλά βάλτε μπροστά τις τοπικές κοινωνίες. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ο Δήμος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι παρών… Αλλωστε εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη με την καλή έννοια. Εμείς δηλαδή θα κληθούμε, όταν έρθει η ώρα για τις υποδομές ή όταν έρθει η ώρα για το προσωπικό».
Για το ίδιο θέμα η αρμόδια αντιδήμαρχος, κα Χατζηδάκη, τόνισε ότι ο Δήμος θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του Δικτύου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα