Την ανάγκη να προηγηθούν αλλαγές στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Κρήτης, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Δυτικης Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΔΚ) Αντώνης Πιταριδάκης.
Για συμμετοχή όλων των φορέων στη διαμόρφωση των προτάσεων για την αναθεώρηση του Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καλογερής, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «αντιρρήσεις» για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού και πρόσθεσε πως θα τεθούν στις συζητήσεις που θα γίνουν.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) «άναψε» πριν από λίγες ημέρες το «πράσινο φως» για την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Περιφέρειες της χώρας, ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, σημείωσε, μεταξύ άλλων, για το θέμα: «Ξεκινά σε λίγο η διαδικασία για το Γενικό Πολεοδομικό Κρήτης και πρέπει εκεί και την αειφόρο ανάπτυξη να λάβουμε υπόψη μας, αλλά να είμαστε ενεργοί και παρόντες και φυσικά να συνδιαμορφώσουμε τον νέο γεωγραφικό, πολιτικό, οικονομικό χάρτη της Κρήτης». Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει «από την αρχή», ενώ τα Τεχνικά Επιμελητήρια «θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση των προτάσεων», ωστόσο, «τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι Περιφερειακές Ενότητες».
Για το ίδιο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καλογερής, τόνισε ότι με την προκήρυξη από το Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. της αναθεώρησης του Χωροταξικού «ήρθε η ώρα να ξαναδούμε το Χωροταξικό, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2003».
«Πρέπει να δούμε τα θετικά του -τα οποία πρέπει να τα κρατήσουμε- να δούμε τα λάθη, αλλά να δούμε και τις εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει και έχουν διαμορφώσει ένα καινούργιο πλαίσιο και να κάτσουμε όλοι μαζί να συντάξουμε ένα Χωροταξικό, το οποίο να λειτουργεί υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Καλογερής, ενώ υπογράμμισε πως η συζήτηση που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο για το Χωροταξικό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε «να δουλέψουμε σωστά, ώστε να δώσουμε ένα σημαντικό βοήθημα στους μελετητές, οι οποίοι παίρνοντάς το υπόψη τους, σε συνδυασμό με την επιστημονική τους κατάρτιση και τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα, να συντάξουμε ένα Χωροταξικό όπως ακριβώς το φανταζόμαστε και το θέλουμε».
Ο κ. Καλογερής επεσήμανε ακόμα ότι στην κουβέντα η συμμετοχή θα είναι καθολική, ενώ ερωτηθείς για τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού ανέφερε: «Πράγματι με τα θεματικά Χωροταξικά και ειδικά αυτό του Τουρισμού, το οποίο έρχεται και δεσμεύει, έρχεται από πάνω ´καπέλο´ λίγο στα περιφερειακά Χωροταξικά, έχουμε κάποιες αντιρρήσεις και δεν εκφράζει ακριβώς τον τρόπο που θέλουμε και προεπαγγελόμαστε την ανάπτυξη της περιοχής. Γι? αυτό και τα ΤΕΕ έχουν ζητήσει, αν είναι δυνατόν, να προηγηθεί η αναθεώρηση του συγκεκριμένου Χωροταξικού έτσι ώστε να μπορούμε να μην έχουμε δέσμευση και να κάνουμε το καλύτερο στο περιφερειακό Χωροταξικό που ξεκινάμε. Αυτή είναι μια κουβέντα, η οποία θα τεθεί πιο επιτακτικά τις επόμενες ημέρες και θα δούμε πως θα το κάνουμε».
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Αντώνης Πιταριδάκης, υπογράμμισε πως το Χωροταξικό είναι άρρηκτα δεμένο με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. «Διότι», διευκρίνισε ο κ. Πιταριδάκης, «χωρίς χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς οριστικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιου είδους προσανατολισμένη ανάπτυξη που να έχει στόχο την αειφορία. Δεν μπορούμε να μιλάμε καν για ισορροπημένη ανάπτυξη».
Ο κ. Πιταριδάκης τόνισε ακόμα ότι το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του 2003 που ισχύει σήμερα «σε πολλά σημεία του έχει ξεπεραστεί» και πρόσθεσε ότι η αναθεώρησή του είναι αναγκαία.
«Από τότε υπήρχαν αντιδράσεις και πρέπει πραγματικά να αλλάξει», ανέφερε ο κ. Πιταριδάκης και συνέχισε λέγοντας: «Πρώτα από όλα, όμως, δηλώσαμε εδώ και καιρό και το έχουμε στείλει στα Υπουργεία ότι προκειμένου να πάμε σε αυτό το οποίο είναι απαραίτητο θα έπρεπε το Υ.Π.Ε.Κ.Α. -και δη η σημερινή κυβέρνηση, η οποία, όταν ήταν Αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί- να αλλάξει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο ισχύει και έχει πάρα πολλά αρνητικά, τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξει θα επηρεάσει την αναθεώρηση του περιφερειακού Χωροταξικού Κρήτης, διότι είναι ένας υπερκείμενος σχεδιασμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Ο κ. Πιταριδάκης υπογράμμισε ακόμα ότι σε έναν βαθμό ο Νομός Χανίων έχει προετοιμαστεί για την αναθεώρηση, ωστόσο, σε καμία περίπτωση τόνισε ότι «δεν πρέπει να μείνει πίσω η ολοκλήρωση του τοπικού Χωροταξικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού στους Καλλικρατικούς Δήμους, ανεξάρτητα με το άλλο γιατί το άλλο θα καθυστερήσει».
Ο κ. Πιταριδάκης ανέφερε ακόμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με τους φορείς και τους πολίτες, αλλά κυρίως να δείξει πολιτική βούληση «που λείπει τόσα χρόνια και η οποία φταίει που δεν έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση του Χωροταξικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ έκανε την εκτίμηση ότι η διαδικασία εκπόνηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, ώστε να συντομεύσουν οι αναγκαίες διαδικασίες.