´Το ζήτημα της αειφορίας δεν είναι Μαθηματικά ή Φυσική, αλλά υπόθεση της επιβίωσης των απογόνων μας´. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, μιλώντας χθες στην ημερίδα με θέμα ´Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη´, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Φιλολογικού Συλλόγου ´Ο Χρυσόστομος´.
Στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν ο Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος», η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος με το μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης που έχει ακολουθήσει.
«Οι άνθρωποι χάρη στην τεχνολογία, το φυσικό τους μέγεθος και την ομαδικότητα απέκτησαν ένα σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ειδών», τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε 7 δισεκατομμύρια και καταναλώνουμε περισσότερο από ό,τι αντέχει ο πλανήτης, κατά μία εκτίμηση. Η κατανάλωση ύλης και ενέργειας ή καλύτερα η μετατροπή τους σε μη χρήσιμες μορφές, έχει ως συνέπεια την αλλοίωση των φυσικών και βιολογικών κύκλων στους οποίους οφείλεται η ζωή».
Ο κ. Φίλης σημείωσε ακόμα ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων: «Αλλαγή κλίματος, καταστροφή της βιοποικιλότητας, ρύπανση, εξάντληση πόρων, διατάραξη φυσικών κύκλων. Υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι η κοινωνία μας δεν είναι βιώσιμη ή αειφόρος», ενώ υπογράμμισε ότι η έννοια της αειφορίας δεν είναι σαφώς ορισμένη.
«Εν τούτοις ένα περίγραμμά της μπορεί να δοθεί, το οποίο περιέχει οικολογικές και κοινωνικές παραμέτρους. Η συνολική αειφορία υπολογίζεται μέσα από 4 οικολογικές και 4 κοινωνικές συνιστώσες. Κάθε μία από αυτές τις συνιστώσες συνοψίζει μεγάλο αριθμό δεικτών όπως εκπομπές ρύπων, αριθμό εμβολιασμών, κυβερνητικό σύστημα κ.λπ. Συνολικά γύρω στους 80 δείκτες για 128 χώρες παρέχουν μια παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με τον βαθμό αειφορίας. Οι πλέον σημαντικοί δείκτες για κάθε χώρα εντοπίζονται, ώστε οι αποφασίζοντες να εστιάσουν σε αυτούς για τη βελτίωση της βιωσιμότητας», ανέφερε ο κ. Φίλης, ωστόσο, επεσήμανε πως η άσκηση της αειφορίας χωρίς πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης και χωρίς τη στήριξη των πολιτών θα παραμείνει μια απλή άσκηση.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ο γεωπόνος, ερευνητής, φυτοπαθολόγος, οικοτοξικολόγος και γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», Βαγγέλης Μπούρμπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι στόχος της ημερίδας είναι να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και οι πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη.
«Η αειφορική ανάπτυξη δεν επιτρέπει την εισχώρηση της υπερανάπτυξης, της υπερκατανάλωσης και το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι επιτέλους ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να αντικαταστήσει την αφθονία της φτώχειας με το απαραίτητο και το αναγκαίο, με τον πλούτο του απαραίτητου», τόνισε ο κ. Μπούρμπος, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της γεωργίας και της κλιματικής αλλαγής, που ήταν το θέμα της ομιλίας του, επεσήμανε: «Το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, το ´εργαλείο´ του πλανήτη μας για αυτορρύθμιση της θερμοκρασίας σε όρια που να επιτρέπουν την παρουσία και ανάπτυξη της ζωής, εξαιτίας της με ανθρώπινη παρέμβαση διαταραχής της σύνθεσης των φυσικών αερίων, μετεξελίσσεται στο δυσάρεστο οικολογικό φαινόμενο της υπερθέρμανσης. Ηδη εκτιμάται πως μέχρι το 2100 η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,8 – 4° C. Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνοδεύεται από βαθιά κλιματική αλλαγή με τρομακτικές συνέπειες στη γεωγραφική και χρονική τυπολογία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων».
Ο κ. Μπούρμπος υπογράμμισε ότι η γεωργία με την ευρεία της έννοια, όπως ασκείται σήμερα, «γίνεται ταυτόχρονα αυτουργός και θύμα της κλιματικής αλλαγής».
«Πράγματι η συμβατική γεωργία, συμμετέχει στην εκδήλωση του φαινόμενου της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 19%. Με την επαπειλούμενη κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να αχρηστευθεί το σύνολο των συστημάτων και πρακτικών που χρησιμοποιεί και να διαταραχτεί σε επικίνδυνο βαθμό η βιοποικιλότητα καθώς και η διατροφική ασφάλεια. Η ελληνική γεωργία το 2004 συμμετείχε στη συνολική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά ποσοστό 8,7%», τόνισε ο κ. Μπούρμπος για να προσθέσει πως η αειφόρος γεωργία και ιδιαίτερα η βασική της μορφή, η οικολογική, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και κατά συνέπεια στην ατονία του φαινόμενου της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν είναι τυχαίο πως η οικολογική γεωργία τροποποιεί 11 φορές λιγότερο το αγροοικοσύστημα και ξοδεύει 18 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη συμβατική», ανέφερε ο κ. Μπούρμπος και συμπλήρωσε: «Ακόμα έχει διαπιστωθεί πως εκπέμπει 36% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από τη συμβατική γεωργία. Πιστεύεται πως στις υπό ανάπτυξη χώρες μπορεί να μειωθεί η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου κατά 70%, αν εφαρμοστεί η οικολογική γεωργία. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με βιοάνθρακα (Biocharb), που λαμβάνει χώρα στα εδάφη με οικολογικές καλλιέργειες, αποτελεί βασική πρακτική αντιμετώπισης του φαινόμενου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι κατά συνέπεια αδήριτη ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ακώλυτη ανάπτυξη του οικολογικού αυτού αγροδιατροφικού συστήματος».
ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, που παρακολούθησε τις εργασίες της ημερίδας, ανέφερε πως «το μεγάλο θέμα της εποχής μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος».
«Νομίζω ότι για κάθε τέτοια συνάντηση, ομιλία ή ημερίδα που γίνεται, όχι μόνο θα πρέπει να είμαστε παρόντες, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη μας και τα συμπεράσματα που βγαίνουν», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουλγαράκης, ενώ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Αντώνης Πιταριδάκης, σημείωσε την ανάγκη «να προσανατολιστούμε πραγματικά προς την αειφορία για να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να υποθηκεύουμε τους πόρους και να δεσμεύουμε αρνητικά τις επόμενες γενιές».