Παρελθόν αποτελεί για τα Χανιά το Λιμενικό Περίπτερο, αφού από τις 6 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε η κατεδάφισή του. Χρησιμοποιώντας συνεργεία των Υπηρεσιών του ο Δήμος Χανίων προχώρησε σε μια άμεση επέμβαση στο κτήριο, η οποία συνεχίζονταν ως αργά το απόγευμα.
Για το κτήριο, που είχε κατασκευαστεί το 1964, υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το γκρέμισμα του και η σχετική απόφαση και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες διαφωνίες τόσο από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων όσο και από τον συνδυασμό ´Δήμος Ενεργών Πολιτών´, που υποστήριξαν πως το γκρέμισμα έγινε ´για να καταληφθεί ο χώρος από τραπεζοκαθίσματα´. Για την καταγγελία ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Σκουλάκης ο οποίος και απάντησε πως ´πολιτική μας δέσμευση είναι ότι θα αποδοθεί στους Χανιώτες ο χώρος χωρίς τραπεζοκαθίσματα. Θα γίνει μια διαμόρφωση, μια πλατεία για τους δημότες. Δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να γίνει χώρος για τραπεζοκαθίσματα´.
Ο κ. Σκουλάκης που μαζί με το σύνολο των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων της παράταξής του και υπηρεσιακών παραγόντων παραβρέθηκε στην έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης, παρατήρησε πως ´η Πολιτεία αφουγκράστηκε και την άποψη της κοινωνίας αλλά και την πολιτική βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής. Ηταν μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε την κοινωνία των Χανίων και επιτέλους έληξε με τον καλύτερο τρόπο. Η απόφαση για την κατεδάφιση στηρίζεται στις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας´.
Στο σημείο όπου το Περίπτερο συνδεόταν με το Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν η κατεδάφιση έγινε με ειδικό μηχάνημα του Δήμου Χανίων, προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές στο μνημείο. ´Υλοποιήσαμε την απόφαση του Υπουργείου. Αυτό το κτήριο ήταν ετοιμόρροπο και σε κακή κατάσταση´, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, κ. Μ. Κεμεσίδης.
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Την ικανοποίησή του για την απομάκρυνση του Λιμενικού Περιπτέρου εξέφρασε ο κ. Μ. Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, λέγοντας: ´Θεωρούμε το Περίπτερο ως ένα κτήριο που προσβάλλει το μνημείο, το τέμενος Κιουτσούκ Χασάν. Να θυμίσω ότι για να κτιστεί αυτό το κτίσμα καταστράφηκε ένα μέρος του τζαμιού και δύο πολύ σημαντικά κτήρια, που σώζονταν σε πολύ καλή κατάσταση (το παλιό Τελωνείο και η Τράπεζα που υπήρχε σε αυτή τη θέση). Το ΚΑΣ από το 1997 είχε αποφασίσει την κατεδάφισή του. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις και ολιγωρίες και δεν προχώρησε το γκρέμισμά του. Το κοινό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού (ΚΑΣ και Συμβούλιο Νεοτέρων) αποφάσισαν ότι το κτήριο αυτό δεν έχει τις προϋποθέσεις να κηρυχθεί νεότερο μνημείο. Ετσι και η Δημοτική Αρχή -και μπράβο της- προχώρησε στην άμεση κατεδάφιση με όλες τις νόμιμες διαδικασίες´.
ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού ´Δήμος Ενεργών Πολιτών´ τόσο για την κατεδάφιση όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. ´Το κτήριο αυτό ήταν ένα πετυχημένο παράδειγμα συναρμογής ενός παλιού κτηρίου με ένα νεότερο κτίσμα. Το κτήριο φέρει πολύ σοβαρές μνήμες για τους Χανιώτες και πραγματικά έζησε μέρες δόξας και δεν έπρεπε, δυστυχώς, να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο. Ο Δήμος διαχρονικά εδώ και μια 20ετία είναι υπεύθυνος για αυτήν την κατάντια και την εγκατάλειψη του κτηρίου. Η διαμάχη του Δήμου με το Λιμενικό Ταμείο για το ποιος είναι ιδιοκτήτης δυστυχώς μας έφερε σε αυτό το σημείο, να απαξιωθεί το κτίσμα. Δεν δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή καμία ευκαιρία στην κοινωνία, στους φορείς για συζήτηση ώστε να ακούσουν και τις άλλες απόψεις´, ανέφερε ο κ. Βάμβουκας.
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μ. Κριτσωτάκης. ´Ανεξάρτητα από αν έπρεπε ή όχι να κατεδαφιστεί το Περίπτερο είναι απαράδεκτο ότι έγινε νύχτα και Κυριακή, ενώ υποτίθεται ότι θα γινόταν διαβούλευση. Διαβούλευση δεν γίνεται με τις μπουλντόζες και αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν ενοχές από τον Δήμο Χανίων´, ανέφερε.
ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ! ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΤΑΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΙΣΧΟΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΟ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ.. ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΑΝ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΕΡΕΙΠΙΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ…
AYTH EKKPEMOTHTA TAΛANIZE THN KOINΩNIA TΩN XANIΩN?
EPITELOYS MAΘAME ΠOIA EKKPEMOTHTA MAΣ TAΛANIZEI KAI EYTYXΩΣ EΞEΛEIΠE!!
MΠΡΑΒΟ Σ”OΛOYΣ ΠOY YPOKYΠTOUN STA ΣYMΦEΡONTA KAI ΔE ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ κ.ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ ΠΟΥ…. ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ,ΤΟ ΑΤΙΜΟ!!!!!!!!!!!!!!
ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ……ΘΑ ΓΕΛΟΥΣΑΜΕ!!
Σε βάθος χρόνου τα πάντα αποκτούν διαφορετικές κι αντικειμενικότερες διαστάσεις αφού η υποκειμενικότητα περί αισθητικής έχει άμεση σχέση με τον πρόσφατο χρόνο σε σχέση με τον αμέσως παλαιότερο έτσι όπως βιώνεται αυτός μέσα στη βραχύβια ζωή των ανθρώπων.
Αν θεωρητικά βρεθούμε 100 χρόνια αργότερα , κάπου στο 2110 θα πρέπει να δούμε ως αδιανόητη αυτή η κατεδάφιση.
Οι πολυκατοικίες κατασκευής 1940 της λεωφόρου Ακαδημίας των Αθηνών ήταν ομόφωνα, αισχρά κατασκευάσματα για τους αθηναίους του 1980. Σήμερα είναι διατηρητέες και μοιάζουν όμορφες. Ο ρέων χρόνος ο τόσο ιπποτικός όσον αφορά στα κτίρια τις έκανε άκρως ενδιαφέρουσες.
Επιτέλους κάτι φαίνεται να κινείται στον τομέα της αισθητικής βελτίωσης. Ακόμα έχουν να γίνουν πολλά…μα πάρα πολλά…
ΥΓ 1. Πηγαίνετε κύριοι άρχοντες μια βόλτα στην Ιταλία να δείτε ποια…
ΥΓ 2. Α αυτή η ασφαλτόστρωση στο ενετικό λιμάνι μόνο ως έργο τέχνης ματανοηματικής εποχής θα μπορούσε να εκληφθεί
Ευχαριστώ για την φιλοξενία