Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Στο φουλ η μηχανή δράσης του Χρυσόστομου

Ο  Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος», το αρχαιότερο πνευματικό σωματείο της Κρήτης, με συνεχή παρουσία πάνω από 110 χρόνια στα πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου, φέτος πάτησε στο «φουλ» το γκάζι της μηχανής των δραστηριοτήτων του. Ξεκίνησε με τους ίδιους λίγους πόρους που διαθέτει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες  εκδηλώσεις.
Μέσα σε μια εβδομάδα οργάνωσε σε συνεργασία και με άλλους φορείς την εκδήλωση για τον ελληνικό διαφωτισμό και τη βαρυσήμαντη  ημερίδα  με θέμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη». Η ημερίδα αυτή πολύ σύντομα θα επαναληφθεί στην πόλη του Ρεθύμνου σε συνεργασία με την οικεία Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο. Προγραμματίζεται επίσης εσπερίδα με θέμα «Κρίση οικονομική ή κρίση θεσμών και αξιών;». Πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί η έκδοση βιβλίου για την ιστορία του Συλλόγου.
Προχωράει στην έκδοση των 15τομων πρακτικών του Δέκατου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου την οργάνωση του οποίου είχε αναλάβει  μόνος του ο «Χρυσόστομος». Δυστυχώς η έκδοση αυτή έχει καθυστερήσει εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων γιατί η τέως Περιφέρεια Κρήτης, αφού περιόρισε στο ελάχιστο την επιχορήγηση τελικά την ανακάλεσε εξολοκλήρου. Την ίδια τύχη είχε και η εγκριθείσα  χρηματοδότηση  από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Και να φανταστεί κανείς πως η κορυφαία για την Κρήτη αυτή εκδήλωση γίνεται στον Νομό μας κάθε 20 χρόνια. Ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Χανίων ευτυχώς προς τιμή του ανέλαβε να υλοποιήσει την προηγούμενη απόφαση χρηματοδότησης. Διαφορετικά θα οργανωθεί, όπου νάναι, το 11 συνέδριο και δεν θα έχουν ακόμα εκδοθεί τα πρακτικά του προηγούμενου.
Πέρα από την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών ο Σύλλογος αγωνίζεται με τα πενιχρά του έξοδα για τη διαφύλαξη του πολυσήμαντου ιστορικού και φωτογραφικού αρχείου που διαθέτει, για τον εμπλουτισμό της πλούσιας βιβλιοθήκης του, για   τη συντήρηση του διατηρητέου νεοκλασικού κτηρίου και των συλλογών ζωγραφικής του Γεωργιάδη και του Δαμιανανάκη.
ΕΑΜ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα