Την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και της ελιάς θα έχουν παιδιά της Α´ Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου μέσα από τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης, που ξεκινά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), σε συνεργασία με τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας, αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Οι δράσεις που θα γίνουν βασίζονται στην αξιοποίηση ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Γνωρίζω την ελιά», την έκδοση του οποίου χρηματοδότησε ο ΣΕΔΗΚ.
Ειδικότερα ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις, που θα έχουν τον γενικό τίτλο «Γνωρίζω την ελιά», αποτελούν συνέχεια της συνεργασίας του ΣΕΔΗΚ με την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση στην Κρήτη, που άρχισε από το 2009 με συναντήσεις και συνεργασίες με τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας και συνεχίστηκε με συμμετοχή 400 και πλέον εκπαιδευτικών σε σειρά επιτυχημένων περιηγητικών εκδηλώσεων και ειδικών ημερίδων που οργανώθηκαν σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. «Βασικός στόχος της νέας προσπάθειας είναι η ενημέρωση και πρόκληση του ενδιαφέροντος των μικρών μαθητών των Νηπιαγωγείων και της Α’ Δημοτικού, αλλά και η ευαισθητοποίηση των γονέων και του ευρύτερου κοινού, στα προβλήματα που προκύπτουν από τον παραμερισμό του ελαιολάδου και τη στροφή προς τα επικίνδυνα σπορέλαια», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: «Τα υποδεέστερα και ύποπτα για την υγεία σπορέλαια έχουν εισβάλει στο νησί, όπως διαπιστώνει κανείς, από τη σχεδόν γενικευμένη παρουσία τους στα τηγανητά πλείστων ταβερνών, αλλά και σε κάποια -ευτυχώς ελάχιστα- νοικοκυριά του νησιού. Η εξέλιξη αυτή έχει δυστυχώς δύο σοβαρές δυσμενείς συνέπειες. Από τη μία στερεί την υγεία των μεγάλων και ιδιαίτερα των μικρών από τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα τους εκθέτει στους σοβαρούς κινδύνους που απορρέουν από τα τυχόν χημικά κατάλοιπα και τις άκρως επικίνδυνες ουσίες που δημιουργούνται με την επί δεκάδες φορές επαναχρησιμοποίησή τους. Από την άλλη η κατανάλωση σπορέλαιων, που στο σύνολό τους εισάγονται από τις ξένες χώρες, διώχνει τοπικά εισοδήματα, αλλά και κυρίως απασχόληση, εκτός Ελλάδας και Κρήτης», είπε ο κ. Μιχελάκης.
Η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Διεύθυνση Α/βάθμιας, Δώρα Νιαουνάκη, τόνισε ότι, σύμφωνα με την πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο ΣΕΔΗΚ, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης του Δημοτικού καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα δουλεύοντας πάνω στο βιβλίο «Γνωρίζω την ελιά» και στη συνέχεια θα οργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις στο σχολείο τους όπου όλοι μαζί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, θα παρουσιάσουν κάποιες δράσεις που επιθυμούν οι ίδιοι να παρουσιάσουν. «Ο στόχος είναι να δουλέψουν τα μικρά παιδιά γιατί μπορεί τα ίδια να μην είναι σε θέση, μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α’ Δημοτικού, να επιλέξουν τα σωστά προϊόντα, όμως, είναι οι αυριανοί καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να επιλέξουν και τους χώρους τους οποίους θα επισκεφθούν για την εστίασή τους, αλλά και τα προϊόντα που θα καταναλώσουν οι ίδιοι στο σπίτι τους. Είναι κρίμα να μιλά όλος ο κόσμος για την κρητική διατροφή και να αφθονεί το ελαιόλαδο στο νησί και εμείς να καταφεύγουμε σε προϊόντα, που σύμφωνα με στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα, καταλήγουν στην καταστροφή της υγείας μας», υπογράμμισε η κα Νιαουνάκη.
Ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Φώτης Ποντικάκης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουν τα Ελληνόπουλα και τα παιδιά της Κρήτης εξαιτίας των λαθεμένων διατροφικών τους συνηθειών.
«Πιστεύουμε ότι στα παιδιά σήμερα δεν τους δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουν την ελιά και το ελαιόλαδο. Δεν τους δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουν την κρητική διατροφή. Ομως, αν τους δινόταν έστω και αυτή η ευκαιρία, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Εμείς το διαπιστώσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση αδελφοποίησης του 8ο Δημοτικού με ένα σχολείο της Κύπρου, όπου τα παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης και της Κύπρου, που υπήρχαν στον μπουφέ, έγιναν ανάρπαστα. Αρα, λοιπόν, το ζήτημα είναι ότι πρέπει να δώσουμε την επιλογή τα παιδιά να γνωρίσουν την ελιά και το ελαιόλαδο και να γνωρίσουν την κρητική διατροφή», επεσήμανε ο κ. Ποντικάκης.
Να σημειώσουμε ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα πολλά σχολεία από όλους τους Νομούς της Κρήτης. Αν κάποιο σχολείο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες από τους υπευθύνους της περιοχής του ή τον ΣΕΔΗΚ (2821050800) και να συμπληρώσουν το συντομότερο τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.